A YouTube Shorts azzal csábítja a zenészeket, hogy a rövid videók náluk átviszik a nézőket a hosszabb tartalmakhoz

Egy éve lett globálisan elérhető a YouTube nem titkoltan a TikTok riválisának szánt Shorts platformja. Ebből az alkalomból megosztottak néhány statisztikát, illetve a szélesebb nyilvánosság előtt megpróbálják pozicionálini a YouTube Shortsot a TikTokkal szemben.

A sikert azzal igazolják, hogy havi másfél milliárd felhasználó néz rövid videókat a platformon, a napi összesített nézettség 30 milliárd. Ennél is fontosabb azonban, hogy a Shorts videók a YouTube szerint hatékonyan csábítják át a felhasználókat a zenészek hosszabb tartalmaihoz.

Ezzel kimondatlanul, de egyértelműen a TikTokkal szemben pozicionálják a YouTube Shortsot. Lyor Cohen zenei vezető a Bloombergnek arról beszélt, hogy a rövid videók ugyan nagyon jó lehetőséget jelentenek a zeneipar számára, ugyanis segítenek “a fiataloknak megtalálni az életük aláfestő zenéjét” – ám önmagukban szerinte a gyorséttermi kajához hasonlíthatók, vagyis “üres kalóriabevitelt” jelentenek, ha nem vezetnek ahhoz, hogy a felhasználók elmélyüljenek a megtalált új kedvencük katalógusában, vagyis nem nézik meg az általuk előállított hosszabb tartalmakat.

Csak idén áprilisban összesítve több mint 100 milliárdos nézettséget értek el azok a rövid videók, amelyek hosszabb, a YouTube-on megtalálható tartalmakból lettek kivágva. Ezek hatékonyságáról azt az adatot közli a YouTube, hogy azok a csatornák, amelyek rövid és hosszú videókat is feltöltenek, gyorsabban növelik a feliratkozók számát és az összesített nézettségi időt, mint azok, amelyek csak hosszú videókkal foglalkoznak.

Szokás szerint több sikersztorit is közölnek, amelyek közül az a JVKE a legérdekesebb, aki a TikTokon érte el első virális sikereit (ő szerepelt nemrég a Vox a tiktokos siker utóéletét követő elemzésében, amit itt mutattunk be). Egy énekes-dalszerző, EMELINE 90%-kal növelte a hosszú videóinak nézettségét, mióta a Shortson is posztol. A feltörekvő előadók mellett olyan sztárok is használják a platformot, mint The Weeknd, Post Malone, Halsey; a BTS az egyik tánckihívását itt indította el.

Mind a YouTube blogján megjelent poszt, mint a Bloomberg cikke idéz kiadói szakembereket is, akik szerint a Short a marketingstratégia integráns része lett mára. Az utóbbi cikk azért – tekintettel például a kiadók “TikTok-fixációjára” panaszkodó sztárokra – azt is hangsúlyozza, hogy nem “kötelező” a rövid videók posztolása, csak ha az előadó számára az autenikus önkifejezési mód.



Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading