A YouTube Shorts azzal csábítja a zenészeket, hogy a rövid videók náluk átviszik a nézőket a hosszabb tartalmakhoz

Egy éve lett globálisan elérhető a YouTube nem titkoltan a TikTok riválisának szánt Shorts platformja. Ebből az alkalomból megosztottak néhány statisztikát, illetve a szélesebb nyilvánosság előtt megpróbálják pozicionálini a YouTube Shortsot a TikTokkal szemben.

A sikert azzal igazolják, hogy havi másfél milliárd felhasználó néz rövid videókat a platformon, a napi összesített nézettség 30 milliárd. Ennél is fontosabb azonban, hogy a Shorts videók a YouTube szerint hatékonyan csábítják át a felhasználókat a zenészek hosszabb tartalmaihoz.

Ezzel kimondatlanul, de egyértelműen a TikTokkal szemben pozicionálják a YouTube Shortsot. Lyor Cohen zenei vezető a Bloombergnek arról beszélt, hogy a rövid videók ugyan nagyon jó lehetőséget jelentenek a zeneipar számára, ugyanis segítenek “a fiataloknak megtalálni az életük aláfestő zenéjét” – ám önmagukban szerinte a gyorséttermi kajához hasonlíthatók, vagyis “üres kalóriabevitelt” jelentenek, ha nem vezetnek ahhoz, hogy a felhasználók elmélyüljenek a megtalált új kedvencük katalógusában, vagyis nem nézik meg az általuk előállított hosszabb tartalmakat.

Csak idén áprilisban összesítve több mint 100 milliárdos nézettséget értek el azok a rövid videók, amelyek hosszabb, a YouTube-on megtalálható tartalmakból lettek kivágva. Ezek hatékonyságáról azt az adatot közli a YouTube, hogy azok a csatornák, amelyek rövid és hosszú videókat is feltöltenek, gyorsabban növelik a feliratkozók számát és az összesített nézettségi időt, mint azok, amelyek csak hosszú videókkal foglalkoznak.

Szokás szerint több sikersztorit is közölnek, amelyek közül az a JVKE a legérdekesebb, aki a TikTokon érte el első virális sikereit (ő szerepelt nemrég a Vox a tiktokos siker utóéletét követő elemzésében, amit itt mutattunk be). Egy énekes-dalszerző, EMELINE 90%-kal növelte a hosszú videóinak nézettségét, mióta a Shortson is posztol. A feltörekvő előadók mellett olyan sztárok is használják a platformot, mint The Weeknd, Post Malone, Halsey; a BTS az egyik tánckihívását itt indította el.

Mind a YouTube blogján megjelent poszt, mint a Bloomberg cikke idéz kiadói szakembereket is, akik szerint a Short a marketingstratégia integráns része lett mára. Az utóbbi cikk azért – tekintettel például a kiadók “TikTok-fixációjára” panaszkodó sztárokra – azt is hangsúlyozza, hogy nem “kötelező” a rövid videók posztolása, csak ha az előadó számára az autenikus önkifejezési mód.Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: