A brit versenyhivatal szerint a stream piac alapvetően jól működik, legalábbis a fogyasztók szempontjából

2021 nyarán zárult le “a stream gazdaságtanának” vizsgálata a brit parlament digitális és kulturális ügyekkel foglalkozó bizottságában. Ennek eredménye egy nagy nyilvánosságot kapott jelentés lett, amit itt ismertettünk részletesen. A képviselők arra jutottak, hogy “az alapoktól kell újragondolni” a stream szabályozását. Javaslatot tettek többek között egy versenyhivatali vizsgálatra is, elsősorban a majorök esetleges túlzott befolyásáról. A jelentésbe bekerült az az álláspont is, amely szerint az, hogy a kiadók és a major zeneműkiadók egy kézben vannak, a dalszerzők számára káros bevételmegosztási struktúrákhoz vezet (bővebben lásd ezt a cikkünket).

A brit versenyhivatal meg is kezdett egy vizsgálatot, és ez ugyan nem zárult le, egy köztes, most megjelent riportban arra jutott, hogy – szemben a vizsgálóbizottság radikális javaslataival – a fogyasztók számára a stream piac jó eredményeket produkál. Így a versenyhivatal az átfogó piaci vizsgálatot a hivatal nem tart szükségesnek.

A jelentés azt állapította meg, hogy a major kiadók és a major zeneműkiadók közötti szoros (és a szerzők számára káros eredménnyel járó) együttműködésére nincs bizonyíték: ezek “nagyrészt egymástól függetlenül megszervezett, autonóm piaci szereplőként működnek”. A piac azon a módon sem torzul, hogy a stream szolgáltatók aránytalan profitra tennének szert. Azt természetesen nem állítják, hogy minden tökéletes – azonban úgy látják, hogy a problémák versenyszabályozási eszközökkel aligha orvosolhatók.

Ahogy a Complete Music Update hangsúlyozza, a stream “igazságosságának” rendkívül összetett problémája több szempontból vizsgálható, és a versenyhivatal ezek közül a fogyasztók szempontját helyezte előtérbe. A legtöbb kritika a jelenlegi rendszert nem is erről az oldalról, hanem az alkotók oldaláról éri. Ezekkel a kérdésekkel a versenyhivatal csak korlátozottan foglalkozott – többek között azért is, mert ezek ezzel párhuzamosan a szellemi tulajdon hivatalának vizsgálatában is szerepelnek.

A versenyhivatal döntését több iparági szervezet, például a kiadókat képviselő BPI üdvözölte. A menedzserek fóruma, a zenésszakszervezet és más érdekképviseleti szervezetek viszont – elismerve, hogy a fogyasztói oldalról valóban “nagyrészt pozitív” a stream hatása – csalódottságukat fejezték ki.Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: