A vinyl forradalmasítását ígéri egy brit startup

Az elasticStage nevű brit startup 3,5 millió fontos finanszírozási köre nagy visszhangot váltott ki a zenei sajtóban, pontosabban az, amit a cég ígér, igen jó nevű szakmabeileket is maga mellé állítva.

Az elasticStage azt állítja, hogy “jelentősen megújítja a vinylgyártás ötven éve változatlan folyamatát”, megszabadulva a káros anyagoktól (például a PVC-től), jelentősen csökkentve az energiafelhasználást. Magáról a – szabadalmaztatás alatt álló – technológiáról még nem sokat lehet tudni, csak annyit, hogy nem préselni fogják a lemezeket, hanem “minden legyártott lemez első generációs felvétel lesz”.

Mint arról többször írtunk, a pandémia alatt annyira megnövekedett a kereslet a vinyl iránt, hogy az jóval meghaladja a gyártókapacitást, így olykor akár egy évet is kell várni egy album elkészítésére. Ehhez képest az elasticStage azt ígéri, hogy jóval rövidebb várakozási idővel fog dolgozni, és annyira on-demand lesz a gyártás, hogy akár egyetlen példányt is lehet gyártatni. Az első működő gyár megnyitását 2022 utolsó negyedévére tervezik.

A cég olyan jónevű szakmabelieket állított maga mellé, mint a brit szuperproducer Paul Epworth, aki szerint “minden frekvenciatartományban jobb felbontást nyújt” az új formátum, mégpedig anélkül, hogy elveszítené a “vinyl karaktert”; az eredeti mesterfelvételektől vakteszteken “nagyrészt megkülönböztethetetlen” a hangzása. A Grammy-díjas Dan Grech-Marguerat többek között arról beszélt, hogy a kevesebb zaj és az alacsonyabb frekvenciákon is kiváló sztereókép “sokkolni fogja a lemezrajongókat”.Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: