13% a zenészeknek, kevesebb mint 10% a szerzőnek – tanulmány a német stream piacról

A streamből származó bevételek megoszlása jó ideje komoly vita tárgya. 2021-ben jórészt a stream gazdaságtanával foglalkozó brit parlamenti vizsgálóbizottság állt a figyelem fókuszában, nemrég pedig a német közös jogkezelő, a GEMA hozta nyilvánosságra átfogó vizsgálatának eredményeit. A kutatásnak önmagán túlmutató jelentősége is van, hiszen Németország a világ 4. legnagyobb zenei piaca (az USA, Japán és Nagy-Britannia után), és az EU legnagyobb zenei piaca (Franciaország előtt).

A GEMA megbízásából a Goldmedia tanácsadó cég által készített kutatás pontosan feltérképezi, mely szereplőknek mennyi jut a stream bevételekből. Egy átlagos előfizetési díjból

  • kb. 30% marad a stream szolgáltatónál
  • 42,4% megy a hangfelvétel-kiadóknak
  • 12,7% a felvételen játszó zenészeknek
  • 9,7% a szerzőknek
  • 5,3% a zeneműkiadóknak.
Forrás: GEMA

Vagyis maguk az alkotók (szerzők és zenészek együtt) 22,4%-ot kapnak, ami kevesebb a kiadók és a szolgáltatók részesedésénél. A felosztás úgyis nézhető, hogy a hangfelvétel “oldala” 55%-ban, a szerzői oldal 15%-ban részesedik a bevételekből. Mint a jelentés írja, a rádiós jogdíjak esetén a két oldal részesedése nagyjából egyenlő (bár persze az összehasonlíthatóság korlátozott, hiszen nagyon különböző jogosítási struktúrákról van szó).

Aligha meglepő ezek után, hogy a GEMA tagjainak túlnyomó többsége, 89%-a szerint elégtelen a jogdíj, amit a stream után kapnak.

Mint arról nemrég írtunk, az Egyesült Államokban megegyeztek a szerzőknek járó jogdíjak emeléséről a szerzők és a szolgáltatók képviselői. Az amerikai modell (ahol az érdekelt felek javaslatait figyelembe véve a Szerzői Jogdíj Bizottság dönt a jogdíjak mértékéről és számítási módjáról) a GEMA szerint Németország, illetve általában Európa számára is “igen érdekes tanulságokkal” szolgálhat.

A jelentés angol nyelvű összefoglalója kiemeli még az átláthatóság problémáját. A szerzők többsége úgy gondolja, hogy nagyobb transzparenciára lenne szükség arra nézve, hogy az egyes szolgáltatók hogyan állítják össze a playlisteket és a személyes, algoritmusok által meghatározott ajánlásokat. A GEMA ügyvezető igazgatója, Harald Heker szerint “ha a stream a jövő zenei piaca, akkor a piac szabályainak mindenki számára átláthatóknak kell lennie”.

További probléma, hogy a platformok működése a régebbi, kereskedelmi sikerességét már bizonyító zenéknek kedvez, ami hátrányos helyzetbe hozza az új műveket és a niche zenéket, pedig ezek “meghatározó részei az európai zenei kultúrának” Heker szerint, aki úgy véli, hogy az új és niche művek célzott promóciójára volna szükség, amire nézve jó példaként szolgálhatnak a videóstream szolgáltatókra vonatkozó EU-s szabályok.

Általában a GEMA azt reméli, hogy a részletes, adatokkal, szakértő interjúkkal alátámasztott vizsgálat nyomán “új dialógus indul Németországban a stream jövőjéről”.

A Zene- és Dalszerzők Európai Szövetsége (European Composer & Songwriter Alliance, ECSA) üdvözölte a vizsgálatot; mint fogalmaztak, “a zeneiparnak és a politikusoknak azonnal cselekedniük kell, hogy növeljék a dalok értékét, átvilágítsák és megreformálják a bevételfelosztási modelleket, mindezt az átláthatóság jegyében. Nem vesztegethetjük tovább az időt, hiszen ez a vita nem másról szól, mint a zene jövőjéről.”Categories: Hírek

Tags: , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: