Dal+Szerző Playlist #115: A nyár YouTube-slágerei

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus magyar zenéket bemutató sorozata.

Az aktuális playlistek meghallgathatók itt:

Spotify – Deezer – YouTube

Évek óta megfigyelhető, hogy a nyarat (és gyakran más időszakokat is) egy-egy dal dominálja a YouTube-on. Idén ráadásul ez az a sláger volt, amit előző Playlistünkben egyértelműen a tavasz legnagyobb slágerének neveztünk. Playlistünkre most összesen hat szám fért fel: ennyi olyan magyar dal volt, amik nyáron jelentősebb sikert tudtak elérni a platformon.

VALMAR feat. Szikora Robi: Úristen

A tavasz legnagyobb YouTube-slágere nyáron is tarolt: hat olyan hét volt, amikor nem az első, hanem a második helyen állt a toplistán, de egy-egy dal legfeljebb két-két hétre tudta kiszorítani a csúcsról. A heti nézettsége júniusban még egymillió körül volt, és csak nyár végére esett félmillió alá. Ismét ez az egyetlen olyan dal a YouTube-toplistán, amit a rádiók is rendszeresen játszottak: a Mahasz top 40-es listáján tavasz közepén egyszer még az első helyen is állt, a top 10-ből július végén esett ki, de a top 20-ban még nyár végén is bent volt.

Zene: Valkusz Milán Tamás, Marics Péter. Szöveg: Szikora Róbert. ISWC kód: T-310.443.810-6

T. Danny feat. Manuel: Yoga

Ez volt az egyik dal, aminek két hétre is sikerült a toplista élére kerülnie. Közben T. Danny előző száma, a tavasz legnagyobb YouTube-slágerei közé tartozó WOAH júniusban még szintén benne volt a top 10-ben, július végére került ki a top 20-ból. T. Danny a nyár elején még ByAlex és a Slepp vendégeként, a voltmárkicsi című dallal került be egy időre a top 10-be.

Azahriah & Desh: Pullup

Amikor a tavaly nyáron a Mind1-gyel berobbant Azahriah és Desh A ló túloldalán című lemeze megjelent május végén, három dala is a top 10-be került; a 12 számból összesen 7 szerepelt a top 20-ban. Egészen augusztusig először három, majd négy szám bennmaradt a top 10-ben, ráadásul úgy, hogy előbb csak egy, majd két klipes dal volt közöttük (Miafasz, Habibi), a többi (Pullup, Okari) pedig csak a zene, egyszerű animációval kísérve. A lemez majd’ mindegyik dala elérte az egymilliós hallgatottságot (ha nem számítjuk azokat, amik már korábban megjelentek és sikeresek lettek). A Spotify-on is csak a két utolsó dal maradt meg egymillió alatt, a lemez felének hallgatottsága a 2 millót is meghaladja. (A YouTube-on sokkal nézettebb Úristen tavasz óta mostanáig 4,8 millió meghallgatásig jutott a platformon, amit a Pullup is majdnem elért rövidebb idő alatt.) Vagyis az adatok azt mutatják, hogy Azahriah és Desh rajongói ugyan kiválasztottak maguknak néhány kedvencet, de más előadóknál jóval nagyobb arányban a (majdnem) teljes albumot is végighallgatják. Végül a legnépszerűbb dalnak a klip nélküli Pullup bizonyult.

Nyár végén egyébként Azahriah szóló EP-vel hajtott végre hasonló bravúrt: a Silbak hat számából három került a top 10-be, és az angol-magyar kevert nyelvű four moods minden bizonnyal az ősz meghatározó dalai között lesz. Sőt, nyáron még egy meglehetősen sikeres dalban hallhattuk Azahriah-t: Dzsúdló vendégeként a Várnék című dalban, ami augusztus elején a 2. helyen nyitott. Azahriah számai közül egyébként a rádiók mindössze a tavaly nyár meghatározó slágerévé lett Mind1-et játszották, amit persze néhány dal esetén a csúnya szavak is magyaráznak.

Zene és szöveg: Molnár Attila, Baukó Attila. ISWC kód: T-311.220.294-1

Bruno x Spacc: Vakmeleg

Bruno x Spacc duója tavasszal a – korábbi stílusuktól eltérően – igen erotikus Aha-Aha című számmal került fel a toplistára, nyáron pedig a hasonló hangvételű Vakmelegnek sikerült egyszer a lista élén landolnia.

BSW & Tankcsapda: BAZ+ (Túl vagyok rajtad)

Ritkán fordul elő, hogy egy dal annyira megbolygatja a közvéleményt, mint a Tankcsapda pályájának első együttműködése, a nagyon távoli stíusban dolgozó BSW-vel. A BAZ+ fogadtatásával (és a fogadtatásra érkezett kommentárokkal) számos újság foglalkozott. A szám június elején egy hétre a toplista élére is került, és augusztus elején esett csak ki a top 10-ből. A videó végén megígért folytatás, amiben a Tankcsapda helyett a zeneileg a BSW-hez jóval közelebb álló Manuel a vendég, augusztus végén jelent meg, első (teljes) hetében a negyedik helyre került a listán.

Zene: Sidlovics Gábor, Kovács Norbert, Fejes Tamás. Szöveg: Ferenczei Gábor Gyula, Sziklai Mátyás, Lukács László. ISWC kód: T-311.043.161-9

Ginoka x G.w.M x Opitz Barbi: Kicsit gizda

Az augusztus egyik nagyobb (bár a többihez képest kevésbé nézett) sikere volt ez a dal, ami G.w.M és Opitz Barbi számára a sokadik toplistás szereplés; Ginoka neve talán kevesebbek számára ismerős, bár a Buraival közös, tavalyi Ay Ay nézettsége meghaladta az ötmilliót. A Kicsit gizda legjobb helyezése a 2. volt augusztus közepén.

A Playlist meghallgatható a Deezeren, a Spotify-on:

és a YouTube-on:Categories: Playlist

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: