Felpörög az online jogdíjak felosztása: év végéig rekordösszeget fizet ki az Artisjus 

2021 decemberében került felosztásra a Spotify, az Apple és a YouTube online zeneszolgáltatások utáni első nagyobb jogdíjösszeg. Az adatok feldolgozásához szükséges új, modern IT eszközeink segítségével ez év végéig már több, mint 250 millió Ft online zenei jogdíjat fizetünk ki a dalszerzőknek és zeneműkiadóknak.  

Az október-decemberi időszakban a Spotify, az Apple és a YouTube platformokról történő meghallgatások és letöltések utáni jogdíjakat fizetünk ki, visszamenőleges adatfeldolgozások után is.  

Az online felhasználások jogosításának sajátossága miatt ezt az összeget szinte kizárólag magyar szerzők műveire osztjuk fel.  

2023-ban tovább folytatódik a felosztott, kifizetett online jogdíjak bővülése, további szolgáltatók adatainak a feldolgozása is megtörténik.  Erről folyamatosan tájékoztatást küldünk majd a következő időszakban. 

Hogyan jutnak el az online zenei jogdíjak a szerzőkhöz?

1. Jogdíjak beszedése

A digitális zenei szolgáltatók jogosítása, a szerződések kötése folyamatosan zajlik a szolgáltatók és az Artisjus között. A legnagyobb jelentősége ma az előfizetéses audio streaming szolgáltatásoknak (pl. Spotify, Apple Music), valamint a platform-alapú szolgáltatásoknak (pl. YouTube) van. Emellett a filmekbe, sorozatokba foglalt zenék VOD (Video-On-Demand) felhasználása után is szedünk be jogdíjakat, de az online elérhető rádiós és televíziós tartalmak jogdíját is kezeljük.

Az online jogdíjak beszedése a legtöbb szolgáltatás esetén „claim” alapú: tehát csak az általunk képviselt dalszerzők és zeneműkiadók műveire eső jogdíjakat kérhetjük be. Így a munka első fázisa az elhangzások beazonosítása, ezt követi a saját jogdíjrészek bekérése, majd az esetleges konfliktusok (más jogkezelőkkel való ütközések) feloldása. 

2. Adatok feldolgozása

Míg egy rádiócsatorna egy negyedéves műsora nagyjából 30 ezer elhangzási sort jelent, addig egyetlen szolgáltató egyetlen negyedévnyi online adatszolgáltatása a 10 milliárd sort is elérheti – tehát olyan, mintha 320 ezer rádiócsatorna adatait dolgoznánk fel.

Saját, modern, felhő alapú adatfeldolgozó alkalmazásunk lehetővé teszi a folyamatos azonosítási munkát. Ezt egészítjük ki gondos manuális munkával.

A dalszerzők a műveik adatainak kiegészítésével, ISRC kódok megadásával tudják elősegíteni a pontos jogdíjfelosztást.

3. A jogdíjak felosztása a szerzőknek

A jogdíjak felosztása és kifizetése folyamatosan történik, egyre több szolgáltató adatának feldolgozásával. A felosztott jogdíjakat online platformunkon (SZIR) a részletes elhangzási adatokkal mutatjuk meg a dalszerzők és zeneműkiadók számára. 

Hasznos linkek szerzőknek az online jogdíjakhoz kapcsolódóan: Categories: Hírek

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: