Rekordkísérlet: soha ennyi magyar dalszerző nem írt még közösen dalt

37 ismert magyar dalszerző (köztük Müller Péter Sziámi, Sebestyén Áron, Bródy János, Bérczesi Róbert, Delov Jávor, Deva, Gerendás Dániel, Hien, Jónás Vera, Kozma Kata, Pajor Tamás, Sena, Tariska Szabolcs, Tarján Zsófia) fogott össze az Artisjus felkérésére, hogy az eddig jegyzett legnagyobb hazai kollaborációban írjanak dalt az október 8-i Dalszerzők Napjára.

Az idei Dalszerzők Napja arra hívja fel a figyelmet, hogy a társadalmi megosztottság egyre égetőbb probléma, de dönthetünk úgy, hogy saját környezetünkben tudatosan dolgozunk ellene. A kezdeményezés ebben szeretne példát mutatni: a különbségek helyett figyeljünk arra, ami közös bennünk – például „közös dalainkra”, ahogy azt Bródy János már évtizedekkel ezelőtt megírta Mindannyian mások vagyunk című dalában. A közelgő Dalszerzők napja alkalmából az Artisjus 37 dalszerzőt kért fel, hogy az eddig jegyzett legnagyobb hazai szerzői kollaboráció keretében közösen írjanak meg egy új dalt. Nem csupán rekordkísérletről van szó, az Artisjus az idei Dalszerzők napján rá szeretne mutatni: a dalok nem csak szórakoztatnak vagy kikapcsolnak, számtalan módon össze is kötnek minket, hallgatóként kedvenc dalaikon keresztül, szerzőként pedig a közös munka és alkotás által.

Az Artisjusnál egészen 1965-ig visszamenőleg elérhető a hazai könnyű- és komolyzenei művek nyilvántartása. Az elmúlt fél évszázadban született művek közül a legtöbb szerzővel a Tarolnak az emszík című Animal Cannibals dal bír 2018-ból, ami 36 dalszerző munkája.  Második a 2013-as Hip Hop Hatalom a Hősök Raprezent előadásában, 23 szerzővel, míg harmadik a Rapcirkusz a Rapcirkusz Allstars-tól 21 dalszerzővel 2021-ből. A jelenlegi, 36 szerzős rekordot kísérli megdönteni az Artisjus kezdeményezése, ahol a 37 fős kollaborációban 22 zeneszerző és 15 dalszövegíró dolgozik együtt. A dalszövegírói munkafolyamatokat Müller Péter Sziámi, a zeneszerzői csapat alkotói munkáját pedig Sebestyén Áron fogja össze produceri minőségben. Az új dal és a hozzá készülő videóklip a Dalszerzők Napja hetében jelenik meg.

Zeneszerzők: Delov Jávor, Dorozsmai Gergő, Füstös Bálint, Gerendás Dani, Hangácsi Márton, Heilig Tomi, Hien Nguyen, Iván Szandra, Johnny K. Palmer, Jónás Vera, Kádár-Szabó Bence, Kozma Kata, Sebestyén Áron, Sena Dagadu, Szebényi Dani, BÖBE, Szeder-Szabó Krisztina, Szigeti Zsófia „Solére”, Takács Dorina „Дeva”, Tarján Zsófia, Vavra Bence, Zentai Márk.

Dalszövegírók: Bárdos Deák Ágnes, Bérczesi Róbert, Bródy János, Dorogi Péter, Egressy Zoltán, Frenk, Karáth Anita, Kovács Antal, Lombos Marci, Major Eszter, Müller Péter Sziámi, Pajor Tamás, Szabó Ági, Tariska Szabolcs, Volkova Krisztina.

📷 Fotók: Hénics Fruzsina / fruzsaphoto

A Dalszerzők Napját 2018-ban az Artisjus Egyesület hívta életre azzal a céllal, hogy felhívja a közönség figyelmét a zenei produkciók mögött zajló alkotómunkára és alkotókra.

Október 8-án, a Dalszerzők Napján évente egyszer megünnepeljük a magyar zenei szerzőket, akiknek kedvenc dalainkat és zeneműveinket köszönhetjük.Categories: #kösziadalt, Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d