Az Apple Music katalógusa elérte a 100 millió dalt

A stream szolgáltatók közül először az Apple Music katalógusának mérete érte el a 100 millió dalt . Az Amazon 90 millió számot kínál, a Spotify 82, a YouTube Music 80 milliót – írja az AP hírügynökség. Igaz, a felhasználói feltöltésekre támaszkodó platformok ennél nagyobbak, a Soundcloud például legfrissebb sajtóközleményében ‘”több mint 250 millió számról” ír (ez néhány hónappal ezelőtt még “több mint 300 millió” volt).

Az Apple Musicra naponta “több mint 20 ezer előadó és szerző művei kerülnek fel” – írja az Apple. (Általában a megjelenő új zenék mennyiségét a Spotify számaival szokás jellemezni: ez 2021-ben napi 60 ezer új dal volt.) Ehhez képest a hatvanas években évi kb. ötezer album jelent meg – idézi fel a sajtóközlemény. A növekedés gyorsaságát érzékelteti, hogy amikor az iTunes 2003-ban elindult, 200 ezer dalt kínált letöltésre. Az Apple Music katalógusa 2018-ban érte el az 50 milliót.

A közlemény nemcsak a zenekészítés “demokratizálódásáról” ír, hanem arról is, hogy feladatuknak érzik, hogy segítsék az eligazodást, a felfedezést, és ebben az embereknek, kurátoroknak mindig is fontos szerepük lesz. Még az ajánló algoritmusokon is “rajta van az ember kéznyoma” – írják. A felfedezés segítése, “a zenészek és rajongók összekötése” mellett az is feladatuk, hogy elmélyítsék ezt a kapcsolatot, ezért Apple Music Today címmel sorozatot indítanak, amiben naponta egy-egy dal történetét, kontextusát mutatják be.

A demokratizálódás mellett a globalizálódás is megfigyelhető. Az iTunes indulásakor a katalógusának fele volt angol nyelvű, ma ez 40%-ra csökkent; a nyelvek, dialektusok száma 200-ról 350-re emelkedett. A zenehallgatás ezen a platformon is egyre kevésbé koncentrálódik a legnagyobb slágerekre. 2015-ben, az Apple Music indulásakor az 1000 legnépszerűbb dal volt a felelős a lejátszások 20%-áért; ma ez 10%.Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: