A befutás kulcsa a TikTokon: a saját videók a leghatékonyabbak, az influenszerek, reklámok a legkevésbé

Nagyszabású elemzést tett közzé a ContraBand marketingügynökség, amelynek ügyfelei között ott van a Universal és a Warner, illetve Macy Gray és 24kGoldn. Az innen letölthető elemzés azt vizsgálta, hogy a 2022 első felében a TikTokon berobbant zenészek minek köszönhették a sikerüket.

A ContraBand 20 ország TikTok-toplistáját vizsgálta, és összesen 208 olyan előadót találtak, akiknek 2022 első felében sikerült az áttörés, vagyis kiadtak egy olyan számot, ami a Spotify-on meghaladta az 1 millió lejátszást, és az lett a szolgáltatónál a legnépszerűbb daluk (ez utóbbi kritérium szolgált a korábban már népszerű előadók kiszűrésére).

A zenész saját videói a legfontosabbak

A legfontosabb kérdésük az volt, hogy minek volt köszönhető virális siker. A leghatékonyabban az előadó saját videói segítették elő a berobbanást: a 208 vizsgált zenész közül 35,5%-ánál ez hozta meg a sikert. A második helyen a felhasználók által feltöltött, az adott előadó dalát használó videók állnak: 28,3%-nál ez segített. A trendek – jellemzően táncos videók – meglovagolása vagy elindítása áll a harmadik helyen, 23,5%-kal.

Kevesebb mint 10% köszönhette a sikert influenszereknek (vagyis legalább 50 ezer követővel bíró felhasználóknak); a 19 így befutott előadó közül 12 esetében fizetett kampány állt a siker mögött, 7 esetben az influenszerek támogatása organikusan jött. Mindössze 7 előadó (2,5%) köszönhette a sikert a reklámoknak, és közülük 4 török volt (akik a hazájukon kívül nem értek el sikert).

A ContraBand vezetői szerint az előadó által posztolt videó nemcsak a leghatékonyabb módszer, hanem további előnye, hogy más marketingmódszerekhez képest jóval alacsonyabb a költségigénye. Ráadásul nemcsak egy-egy dalt tehet sikeressé, hanem egyben hosszabb távon is segít a rajongókkal való kapcsolattartásban, új rajongók szerzésében, az újabb zenék, fellépések hirdetésében.

24kGoldn a ContraBand ügyfele volt, amikor a Moodból virális siker lett; a dal végül hat hetet töltött a Billboard Hot 100 lista élén

Nem kell kiadó a befutáshoz

A 208, az év első felében befutott zenész több mint fele, 117 nem volt kiadóhoz szerződve (56,2%), 55-en független kiadónál voltak, 36-an pedig majornél. Tehát egyáltalán nem feltételen a kiadói támogatás a befutásnak.

A jelentés sok szempontból összeveti a különféle hátterű előadókat. Az adatok közül azt érdemes kiemelni, hogy a kiadói támogatás nagyon sokat segített abban, hogy a virális sikert nagyobb hallgatóságra váltsák a zenészek. A szerződés nélküli előadók a Spotify-on az áttörést követő egy hónapban átlagban 470 ezerrel növelték a hallgatóik számát. Ez a szám a független kiadókhoz szerződött előadóknál 1,2 millió, a major kiadóknál 1,6 millió volt. Fontos szerepet játszik ebben, hogy bár magát a befutást nem igazán segítik a reklámok, utána a marketingben, rádiós játszásban, playlist-elhelyezésekben már jóval fontosabbak a kiadók anyagi erőforrásai és kapcsolatai.

Átlagban 16-21 hónap után jött a siker

Ha nem is ilyen jelentős mértékben, de a befutás gyorsaságát is növelte a kiadói szerződés. A kiadó nélküli zenészek átlagban az első posztjuk után 21 hónappal jutottak el a befutásig; ez az idő a független kiadókhoz szerződött előadóknál 16, a major kiadóknál 17 hónap volt.

A gyorsabb sikerre is vannak példák: a 208-ból 29 befutott zenész csak az elmúlt egy évben kezdett posztolni a TikTokon, nagyobb részük (16) csak 2022-ben. A rekord két hónap: egy zenész ennyivel a feliratkozás után ért el sikert.

Az is fontos, hogy a később befutott dalt (vagy annak egy-egy részletét) hányszor posztolták a zenészek. Itt jelentős különbség látható: a független zenészek esetén átlagban 2 poszt után eljött a siker, a kiadóhoz szerződötteknél ez az átlag 5 poszt volt. A siker után pedig mindenki még több poszttal igyekezett támogatni a slágerét: a megjelenés után átlagban 16-19 posztban szerepelt a dal (a legmagasabb átlag a major kiadókhoz szerződött zenészeké).

Sok siker nemzetközi szintű

A 208 zenészből 88 (vagyis 42,3%) számára a siker nemzetközi volt, vagyis a saját hazájukon kívül is felkerültek a Spotify-toplistára. Nagy részüknek, 64 zenésznek még egy másik kontinensen is összejött ez. A vizsgált 20 ország közül Németország az, ahová a legtöbb országból exportálnak TikTok-slágereket: 14 ország előadói kerültek itt a toplistára; a megosztott második helyezett az USA és Kanada 11-11 országgal.

A zenészek sokkal fontosabbnak tartják a TikTokot, mint egy éve

Egy kiegészítő kutatás keretében 800 független zenészt, producert is megkérdeztek a különféle platformokról, 2021-ben és idén is. Míg egy éve a zenészek kb. negyede gondolta úgy, hogy a TikTokon lehet a leghatékonyabban növelni a stream hallgatottságot, 2022-re ez hatalmasat ugrott, 61%-ra.

Minden más platform visszaesett. 2021-ben a legtöbben még az Instagramot gondolták a legjobb platformnak (39%), de egy évvel később már jóval kevesebben látják így (16%). Az összes többi platform pedig jóval kevesebbek számára tűnik érdekesnek ebből a szempontból: a YouTube és a Facebook 8% és 6% számára áll az első helyen, ha a stream hallgatottság növeléséről van szó.

Előrejelzések

Az elemzés végén a ContraBand szakemberei öt, a közeli jövőre vonatkozó előrejelzésüket is megfogalmazzák:

  • A TikTok ráerősített a kereső funkciókra; az a céljuk, hogy ha valaki pl. recepteket vagy utazási tippeket keres, akkor a Google helyett a TikTokhoz forduljon.
  • Egy ideig az egyes virális posztok álltak a platform érdeklődésének középpontjában, azonban mostanában váltottak, és egyre fontosabb lesz az alkotók és a követők közötti kapcsolat.
  • Ahogy a TikTok egyre fontosabb marketingeszköz lesz, úgy növekednek az influenszerek által elkért összegek.
  • Terjedni fognak a profi eszközökkel készített videók; hosszú ideig tele volt a TikTok telefonkamerákkal felvett videókkal, de egyre inkább normává lesz a professzionális produkció.
  • Ahogy korábban más platformoknál, a TikTokon is várható, hogy a nem hivatalos remixeket elkezdik eltávolítani, pedig ezek gyakran értek el virális sikert.


Categories: Hírek

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: