Bárki remixelheti Max Martint a TikTokkal

StemDrop néven indít egy érdekes kezdeményezést a TikTok október 26-án. A hivatalos közleményben egyenesen a “globális együttműködés új fejezetének” nevezett projekt lényege az, hogy Max Martin és két másik neves dalszerző, Savan Kotecha (One Direction, Ariana Grande, Katy Perry, Christina Aguilera, The Weeknd) és Ali Payami (Taylor Swift, The Weeknd) a kijelölt napon egy új dal 60 másodperces részletét a TikTokon hozza nyilvánosságra, mégpedig úgy, hogy az egyes stemek önállóan is elérhetőek lesznek. Ezekből – a Samsung által fejlesztett StemDrop Mixer segítségével – bárki létrehozhatja a maga verzióját.

A TikTok mindezt Max Martinnal való együttműködésként pozicionálja, és azt írják, hogy a születő verziókat figyelik majd, és a résztvevő cégek kurátorként kiválogatják majd a legjobbakat, tehát egy jól sikerült remix / verzió segíthet kitűnni a TikTokra zenét posztolók tömegéből.

A platform olyan cégekkel működik együtt, mint Simon Cowell Syco Entertainmentje, a Universal Music Group, a Republic Records és az említett Samsung. A zenei oldalról Cowell a vezető, aki ezt nyilatkozta: “Fogalmunk sincs, mi fog kisülni ebből. Azt viszont tudjuk, hogy rengeteg nagyon tehetséges ember van, kik megpróblnak kitűnni a tömegből, és remélem, hogy ez jó alkalom lesz arra, hogy nagyot lendítsünk az ő karrierjükön.”

A Music Ally azt írja, hogy a nagy kérdés az, hogy lesz-e mindennek olyan folytatása, ami széles körben megnyitja a StemDropot, tényleg újfajta kollaborációs lehetőséget teremtve. Másfelől viszont ez rengeteg kérdést vet fel a jogokkal, jogdíjakkal kapcsolatban: egy, a TikTokon születő dalnak kik, milyen arányban lesznek a jogtulajdonosai, és egyáltalán ki fogja végezni az adminisztrációt? Ugyanakkor a nehézségek ellenére a “kollaboratív, stemekre alapuló, felhasználók által létrehozott zene” izgalmas kreatív ötlet a lap szerint.Categories: Hírek

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: