Új célpont a kalózkodás elleni küzdelemben: az éneksávot mesterséges intelligenciával leválasztó oldalak

Az RIAA hatósági felkérésre évente összeállít egy riportot a a kalózkodás elősegítő oldalakról. Mint a TorrentFreak észrevette, idén a jól ismert célpontok (torrentindexelő oldalak, letöltőoldalak, jogosítatlan videószolgáltatások, fájlmegosztók), illetve a 2016-ban a szervezet célkeresztjébe került stream ripping mellett egy újfajta szolgáltatásra is felhívták a figyelmet.

Az AI based extractors / mixers kategóriába tartozó oldalak – ahogy az RIAA fogalmaz: “állítólagosan” – mesterséges intelligencia segítségével szétválasztják a dalokat a capella és instrumentális részre, és letölthetővé teszik az eredményt. Itt nyilvánvaló, hogy ha jogvédett zenéről van szó, akkor ez a szolgáltatás a megfelelő jogosítás hiányában jogsértő.

Egy harmadik oldal, amit példának hoznak fel, azt ígéri a felhasználóknak, hogy a feltöltött (feltehetően saját) zenéjüket a mesterséges intelligencia segítségével olyanra masztereli, mint amilyen a kiválasztott vagy feltöltött referencia dal. Az RIAA jelentése szerint ezzel többek között az a probléma, hogy az – amúgy nyílt forráskódú – mesterséges intelligencia betanítására jogvédett dalokat használtak fel.

Míg a megnevezett oldalak, amelyek a capella és instrumentális verziókat készítenek a feltöltött zenékből, évi 2,6-3,2 millió felhasználót vonzottak, a maszterelő szolgáltatás nem ilyen népszerű, fél év alatt 32 ezer látogatóval.

Azt nem tudni, hogy az RIAA – a stream ripping oldalakhoz hasonlóan – tervezi-e perek indítását ezek ellen. A TorrentFreak két megnevezett oldal üzemeltetőjét kereste meg, mindkettő azt írta, hogy őket közvetlenül nem kereste meg az amerikai zeneipari szervezet.Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: