Elvileg járhatna részesedés az alkotóknak a továbbadott NFT-k után, gyakorlatban csak akkor fizetik ezt, ha muszáj

Amikor 2021 elején hirtelen berobbant a köztudatba az NFT, az volt a technológia egyik tulajdonsága, ami miatt különösen izgalmasnak tűnt a zeneipar (és más művészeti ágak) számára, hogy lehetőséget kínál arra, hogy az alkotók ne csak az első eladás után kapjanak pénzt, hanem opcionálisan a további eladások után is járjon nekik részesedés. Ez lehetővé tenné például azt, hogy az NFT alapra helyezett koncertjegyek esetén a másodlagos piacon továbbadott jegyek bevétele ne csak az továbbértékesítőt gazdagítsa; vagy ha egy szerzemény szerzői jogait – vagy azok egy hányadát – adják el (amire az angolszász jogrend kínál lehetőséget), és a dalból sláger lesz, akkor a megnőtt piaci értékből szintén profitálhat a szerző.

A legnagyobb NFT-piactér, az OpenSea blogposztja azonban új megvilágításba helyezi mindezt. A cég alapítója azt írja, hogy az elmúlt néhány hónapban az derült ki, hogy ha maga az NFT-piactér nem “kényszeríti kI” automatikusan az ilyen részesedés kifizetését, akkor a felhasználók önkéntesen nem igazán teszik ezt meg – mindössze 20%-uk fizeti ki az alkotó részesedését, bizonyos piactereken pedig senki.

Az OpenSea megoldása az, hogy a jövőben azok az alkotók, akik az OpenSea-t használjákt egy NFT gyűjtemény létrehozására, választhatják a továbbeladások után nekik járó részesedés kifizetésének automatikus “kikényszerítését”. Az ilyen NFT-ket nem lehet majd olyan piactérre átvinni, ahol ez a lehetőség nem áll fenn. Az OpenSea szerint ez a megoldás (ami egy kódrészlet beillesztését jelenti az okosszerződésbe) “feláldoz valamit az NFT cenzúraellenes, engedélyekhez nem kötött természetéből”, ugyanakkor az alkotóknak is biztosítani kell, hogy szabadon megválasszák az üzleti modelljüket.

Az OpenSea elismeri, hogy komoly gondot okoznak a már piacra dobott NFT-k, főleg azok, amelyek nem változtatható okosszerződésre épülnek. Ezek megváltoztatása nagyon “drasztikus” lépés volna; inkább azt ajánlják, hogy az alkotók “keressenek új módszereket a monetizálásra és arra, hogy rávegyék az eladókat, vásárlókat a részesedés kifizetésére”. De nem ez a végső szó ebben a kérdésben: a közösség bevonásával fogják mérlegelni a különféle opciókat.

A Music Ally kommentárjában azt írja, hogy mindez nem feltétlenül ok arra, hogy a zeneipar sikítva meneküljön az NFT-ktől – épp ellenkezőleg, fontos lenne, hogy az alkotók hallassák a hangjukat a vitában, illetve próbálják megérteni azokat a részleteket, amiken jövőbeli jövedelmük egy része múlhat.



Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading