Mesterséges intelligencia által énekelt dalok érnek el komoly sikereket Kínában

Az emberi éneklést élethűen, “hiperrealisztikus” módon utánozni képes mesterséges intelligenciáról szól a Music Business Worldwide összeállítása.

Ezen a területen a legkomolyabb fejlemény az, hogy a kínai zeneipar óriása, a három stream szolgáltatót is működtető Tencent a Lingyin Engine névre hallgató technológiával már több mint ezer dalt készített el és juttatott el a kínai piacra. Ezek a számok részben már elhunyt legendás sztárok előtt “tisztelegnek” – vagyis az ő hangjukat, énekstílusukat utánzó új dalok -, részben pedig aktív, ma is működő énekesek stílusát veszik át. Egy dal már elérte a 100 millió lejátszást.

A TikTok tulajdonosa, a ByteDance egy brit, mesterséges intelligenciával foglalkozó céget vásárolt fel még 2019-ben, és jelenleg is több, az ének- és beszédszintézis témájával foglalkozó szakértőt keres. Kínában már elő is álltak egy zenekészítő app-pal, de sejthetően ennél nagyobbra törő terveik is vannak.

Dél-Koreában pedig a BTS cége, a HYBE vásárolt fel egy MI-céget, a Supertone-t. Tekintve, hogy – mint az a nem zenei sajtót is bejárta – a BTS tagjai megkezdték sorkatonai szolgálatukat, kézenfekvően adódik a felvetés, hogy legalábbis részben arra használják majd a mesterséges intelligenciát, hogy a zenekarhoz kötődő, de az ő “közvetlen részvételüket nem igénylő” tartalmakkal állnak elő. A HYBE az aggódó befektetők megnyugtatására felvázolt tervei között szerepel is az MI felhasználása. A Supertone vezetője korábban hipotetikusan arról beszélt, hogy a technológia segítségével készülhetnének például hangoskönyvek vagy animációs videók, amikhez a tagok hangját az algoritmus állítja elő.

A Supertone 2021-ben az 1996-ban elhunyt sztár, Kim Gwang-seok hangját reprodukálta. Ehhez két hónapon át tartott a mesterséges intelligencia betanítása.Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: