Dal+Szerző Playlist #116: Music Hungary showcase

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus magyar zenéket bemutató sorozata.

Az aktuális playlistek meghallgathatók itt:

Spotify Deezer YouTube

A zeneipari eseményekhez gyakran kapcsolódik showcase fesztivál, és 2021 óta így van ez a Music Hungary konferenciával is. Az akkori fellépőket itt mutattuk be, és idén is összeállítottunk egy playlistet, amin minden előadó egy-egy dallal szerepel. A koncertek Veszprémben lesznek a konferencia ideje alatt, vagyis november 29-én és 30-án; a részletes program a Music Hungary honlapján található meg.

A showcase-re idén a jelentkezők közül egy szakmai zsűri választotta ki a fellépőket: Czeglédi Szabolcs (Akvárium Klub), Gellai Gergő (Pécsi Est, Made in Pécs Fesztivál), Kamau Makumi (Mary Popkids), Orbán Balázs (zenei kereskedő), Pécsi-Szabó Dénes (UP Music Management, BUSH), Temesi Berci (Music Hungary Szövetség elnökségi tagja), Weyer Balázs (Hangvető, Music Hungary Szövetség elnöke).

Hundred Sins: Fuss feat. Kolibri

A fellépők között talán a legismertebb Hundred Sins, aki sajátos (a dubstepből, drum and bassből, trance-ből bőven táplálkozó) hangzást alakított ki. Nemcsak hogy olyan sztárokkal dolgozott, mint Azahriah vagy Beton.Hofi, hanem itthon szokatlan módon producerként szólóalbumot is készített.

Brenka: Miénk a világ

Az X-Faktorban feltűnt énekesnő saját dalaiban az R&B és a népzenei világ keveredik, az elektronika mellett élő hangszerek is részt vesznek a megszólalás kialakításában.

Zene: Doór Mátyás Levente. Szöveg: Dárdai Blanka. ISWC kód: T-306.875.717-1

Filo x Atka: Nyugi

Az újvonalas hiphop egyik vezető kiadója, az On The Low ismét több előadót is hoz a Music Hungary showcase-re. Filo a traphez pop-punkot kever, színészként is ismert; Atka pedig a szcéna egyik legismertebb duója, az Ibbigang által indított Ibbi Academy “növendéke”, vagyis felfedezettje. A showcase-en együtt lépnek fel.

OIEE: Lighthouse

OIEE, vagyis Kocsis Bence (Window, Saverne) már második lemezén dolgozik; elektronikus tánczenei stílusokból merítő számaihoz számos vendéget hív, Steve Dubbal is készül egy közös száma.

Zene, szöveg: Kocsis Bence. ISWC kód: T-311.324.464-3

MazsiMó-GipsyMó: Ale Mazsi mó

A zenekar vezetője, Rostás Mihály Mazsi nem éppen “feltörekvő” zenész: a Romengo zenekar vezetője. Új, 2021-ben indult formációja a katalán rumba egyetlen hazai képviselője; a műfajt a Gipsy Kings tette világszerte ismertté. (A stream szolgáltatóknál nem található meg.)

Fiúk: Hogyan rontsuk el ft. 6363

A zenekar magára a “földalatti pop” kifejezést találta ki, de azért bőven rádióbarát, gitáros popzenéről van szó valójában.

ajsa luna: ballada

Erős szövegek, elektronikus megszólalás jellemzi a találóan “Z generációs Hamupipőkeként” leírt ajsa luna egyéni hangvételű dalait.

Zene: Gerendás Dániel, Heyliger Ajsa Luna. Szöveg: Heyliger Ajsa Luna. ISWC kód: T-312.971.857-2

Mordái: Álom, álom

Nóvé Soma (Middlemist Red) először 2018-ban lepte meg és nyűgözte le a kritikusokat a rockot és a népzenét összehozó, “az útonállók sötét szellemiségét megidéző” projektjével, amiből azóta már a nemrég második nagylemezét megjelentető zenekar lett.

kristoaf: csattanó

Tóth Kristóf énekes-dalszerzőként indult, majd a műfaj számos elemét megtartva elektronikusabb irányba fordult, és ezen belül is kifejezetten sokoldalú előadó. (A Deezeren nem található meg.)

A Bence kalandjai: Fogadalom

Jobbágy Bence több zenekarból is ismert, de elindította “egyszemélyes játszóterét” is, ahol énekes-gitáros-dalszerzőként megmutathatja magát és kísérletezhet.

Zene: Jobbágy Bence. Szöveg: Varga Júlia. ISWC kód: T-304.119.333-9

ekhoe: Costa Rica

ekhoe szintén az Ibbi Academy felfedezettje, aki fiatal kora ellenére több generációs slágeren és nagylemezen van túl.

A Király Halott: Maradj!

A zenekar pop-rockot játszik, fülbemászó dalokkal; többek között az AWS társaságában is turnéztak már idén.

Zene. szöveg: Venyige Balázs. ISWC kód: T-308.741.076-8

RED SWAMP: Goddamn

A zenekar alapvetően a stonerből és a sludge-ból merít, de zenéjükbe bekerülnek könnyebben emészthető refrének ugyanúgy, mint más, súlyos műfajok megoldásai.

Zene: Bereczki Zoltán. Szöveg: Kovács Gergely Tamás. ISWC kód: T-308.740.136-9

hari_drama: David

A magát “interdiszciplináris, interdimenzionális” kollektívaként meghatározó hari_drama improvizatív, erőteljes és érzelemdús zenét játszik.

O’SULLIVAN: Born in the Rain

A Mongooz And The Magnet frontembereként ismertté lett Ian O’Sullivan szólóprojektje, ahol személyes témákat boncolgat. (Magyarul is ír szövegeket – erről az idei DEX-en mesélt tanulságos dolgokat.)

Zene: Háló Gergő, Szőke Zoltán, O Sullivan Ian Robert. Szöveg: O Sullivan Ian Robert. ISWC kód: T-932.218.693-6

Nunki Bay Starship: Monkeys

A zenekar a neosoul, pop, pszichedélia és a jazz elemeiből rak össze saját zenei világot.

Zene: Várnai Szilvia, Tóth Dóra Lilla, Belegrai Gábor, Huszár Ákos. Szöveg: Tóth Dóra Lilla. ISWC kód: T-306.748.479-7

Musspell: Why

A kolozsvári duó sejtelmes dream popot játszik; fontosnak tartják, hogy a két tag egyenlő hangsúly kapjon, ne legyen közöttük zenei hierarchia.

Selah Vie: Jóember

A bő egy éve működő zenekar a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas évekből inspirálódik, ezen belül széles műfaji merítéssel a rocktól a soulig.

Zene: Dobránszky Rafael, Petrőcz Jonatán, Kassai Levente. Szöveg: Petrőcz Jonatán. ISWC kód: T-311.756.253-1

Nagy Emma Quintet: Every Step Further

A zenekart leginkább jazznek lehet mondani, de dalaikban az elektronikus zene vagy az art rock elemei ugyanúgy megjelennek, mint a kamarazenei megoldások.

Kacaj: Holdvilág

A Kacaj pécsi folkpop zenekar, a céljuk az, hogy a népzenei értékeket a fiatal generációhoz is közelebb hozzák; Holdvilág című daluk már átlépte a százezres nézettséget.

Hegedűs Józsi: Szeretőmnek

Az énekes-gitáros a Kikeltető egyik felfedezettje, aki a Carson Coma vendégeként turnézik.

Pandóra Projekt: virágról virágra

A Major Dóra és Végh Janka Zsuzsanna duójaként indult, tavaly teljes zenekarrá alakult Pandóra Projekt az indie folk, ethnopop stílusokhoz áll közel.

Zene, szöveg: Major Dóra, Végh Janka Zsuzsanna. ISWC kód: T-308.741.463-5

Hét Hat Club: Melon Boy

A 2015 óta működő zenekar a Django Reinhardt-féle gypsy jazz és a balkáni zene fúzióját játssza.

Palásti Máté: Beija Flor

A világszerte koncertező gitáros a latin stílusokból merít, de játékában fontos szerepet töltenek be roma gyökerei is. (A YouTube Playlistbe nem lehet beilleszteni, a videó csak a fenti linkre kattintva indítható el; a Deezeren nem található meg.)

Zene, szöveg: Junior Augusto Thomaz De Oliveira, Silva Nelson Antonio Da, Silva Noel Soares Da. ISWC kód: T-901.128.559-9

Uljana Quartet: Fecském

A nép- és világzenei körökben jól ismert Paár Julcsi legfrissebb formációjában a lírai hangvételű magyar népdalokra helyezi a hangsúlyt, ezeket kifinomult kamarazenei környezetbe helyezve. (A stream szolgáltatóknál nem található meg.)

A Playlist meghallgatható a Deezeren, a Spotify-on:

és a YouTube-on:Categories: Playlist

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: