Az öt legnagyobb sztár által hozott bevétel aránya egy évtized alatt harmadára csökkent a Warnernél

Mint arról itt írtunk, a Warner Music Group leköszönő vezérigazgatója, Steve Cooper nemrég arról beszélt, hogy csökkent a cég “függősége a szupersztároktól”. Az utolsó olyan konferenciahíváson, amelyen a befektetőknek beszélt a WMG negyedéves üzleti eredményeiről, ennél többet is elárult.

Mint a Music Business Worldwide kiemelte, a major öt legnépszerűbb előadója egy évtizeddel ezelőtt a fizikai és digitális bevételek kb. 15%-áért volt a felelős. Most az öt legnagyobb sztár a bevételek 5%-át hozta a cégnek.

Ezalatt az időszak alatt a WMG több mint megkétszereződtek: a 2012-es 1,8 miliárd dollárról 3,9 millárdra (a 2022-es üzleti évben, ami szeptemberben ért véget). A zeneipari lap kiszámolta, hogy ez azt jelenti, hogy a top 5 sztár utáni bevétel nemcsak a részarányát tekintve esett vissza, hanem maga a nominális összeg is csökkent.

Fontos az is, hogy nem kizárólag arról van szó, hogy a WMG nagyobb hangsúlyt helyez a “középosztályra” a szupersztárok helyett. Az egy évtizeddel ezelőtti helyzethez képest most egyrészt sokkal több országból jönnek bevételek, a globális szupersztárok mellett egyre nagyobb figyelmet fordít a WMG a regionális sztárokra. “Tíz éve egy angolszász központú cég voltunk, mára egy valóban globális szórakoztatóipari céggé lettünk” – mondta Steve Cooper. Másrészt egyre fontosabb a bevételi források között a katalógus, amire jó példa a (Warner által terjesztett) Running Up That Hill idei sikere.

Steve Cooper egyébként 11 évig vezette a Warner Music Groupot, ő dolgozott eddig a leghosszabb ideig ezen a pozíción – írja a Variety. Zeneipari tapasztalat nélkül került a WMG élére azután, hogy Len Blavatnik Access Industries nevű cége felvásárolta a majort; korábban dolgozott például a Metro-Goldwyn-Mayer vezetőségében, illetve több cég megmentését irányította (pl. a botrányok által megrázott Enron újrastrukturálását is). Irányítása alatt lépett a tőzsdére a WMG; a majorök közül elsőként kötöttek szerződést több közösségi oldallal, és náluk lett először a vezető bevételi forrás a stream. Steve Cooper utódja a korábban a YouTube üzleti vezetőjeként dolgozó (előtte pedig a Netflix digitális átállását levezénylő) Robert Kyncl lesz.Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d