Terjeszkedne a TikTok stream szolgáltatása, csak éppen nem képes fizetésre rávenni a felhasználókat

Régóta amolyan nyílt titok, hogy a TikTok (pontosabban a tulajdonosa, a ByteDance) szeretné több országban is elindítani audio stream szolgáltatását. A Resso névre hallgató (egyes értesülések szerint majd egyszerűen TikTok Music névre átnevezendő) szolgáltatás egyelőre három országban, Indiában, Brazíliában és Indonéziában érhető el.

A Wall Street Journal meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a következő körben 12 piacon szeretnék elindítani Ressót, amikről annyit lehet tudni, hogy az Egyesült Államok nem lesz köztük. A tárgyalások azonban többször megfeneklettek. Egyrészt amiatt, hogy a felek között nincs egyetértés a TikTok “promóciós hasznát” illetően. Mint arról részletesen itt írtunk, a TikTok által fizetett, a zeneipar szerint “borzasztóan alacsony” jogdíjakat a cég azzal magyarázza, hogy ők nem is zenei, hanem videós platform, ráadásul komoly promóciót biztosítanak a virális zenéknek. (A TikTok és a Resso jogosítása egyébként két, egymástól elvben független dolog.)

A másik probléma az, hogy a fent nevezett három országban a Resso nem termelt elegendő bevételt a jogtulajdonosoknak – olyannyira, hogy a Sony szeptemberben nem is újította meg velük a szerződését, inkább eltávolította a katalógusát a Ressóról. Egészen pontosan az a probléma, hogy a platform nagyon kevéssé sikeres abban, hogy az ingyenes, reklámokkal finanszírozott szolgáltatás felhasználóit átterelje az előfizetésre. Egyes források szerint “alacsony egyszámjegyű százalékban” sikerül ez nekik. Azok az országok, ahol jelen van a Resso, amúgy is nehéz esetnek számítanak ebből a szempontból, de ehhez még hozzájön az is, hogy a Resso ingyenes és fizetős változata között nincs akkora különbség, hogy az kellő motivációt nyújtson az áttérésre. Ehhez képest a Spotfy globálisan 45%-os konverziós arányt ért el.

A WSJ egyébként úgy tudja, hogy a Resso a TikTok appba lenne integrálva, a ByteDance ezzel a megoldással is igyekezne a saját ökoszisztémáján belül tartani a felhasználókat. (Jelenleg jellemzően a Spotify-ra mennek át, akik egy videóban szereplő dalrészlet alapján kíváncsiak lettek az egész számra, netán az előadóra.) Jelenleg is dolgoznak azon, hogy ennek az integrálásnak a pontos megoldásait kialakítsák.Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d