Dal+Szerző Playlist #118: Zenék a téli Dal+Szerző magazinból

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus magyar zenéket bemutató sorozata.

Az aktuális playlistek meghallgathatók itt:

Spotify – Deezer – YouTube

Szokás szerint bemutatjuk a Dal+Szerző magazin friss – online itt olvasható – számában szereplő szerzőket, zenészeket.

Zsoldos Béla

Az Artisjus-díjasokat bemutató Playlistünkben már szerepeltek Zsoldos Béla jazz-rockos és nagyzenekari művei, de persze a hatalmas életműből bőven lehet még válogatni.

Vukán György: Linda főcímdal

“Vukán Gyuri száznegyvenkét filmzenét írt, és én mindben játszom. Az első az 1972-ben készült. Innen indult a közös munka, és tartott aztán sok éven át. Fábry Zoltán, Bacsó Péter filmjein dolgoztunk, de mi játsszuk ketten a Linda sorozat főcímzenéjét is, xilofonon és zongorán unisonóban, amit szerintem bizonyos életkor felett mindenki hallott már az országban” – mesélte a magazinnak Zsoldos. Érdekesség, hogy a dal először 2015-ben jelent meg hivatalosan a Budabeats kiadó jóvoltából, és két remix-album is készült hozzá.

Zene: Vukán György. ISWC kód: T-007.010.049-0

Fekete Vonat: Harlemi éjszakák

Az előadói és szerzői pálya mellett egy harmadik fontos terület a hangszerelés és a zenei rendezői, produceri munka, melynek eredménye százas nagyságrendű lemez. “Nem tudják sokan, de például a Fekete Vonattal is dolgoztam, és az R&B stílust, amiben azért nem voltam annyira járatos, tőlük tanultam meg. Megkerestek a gyerekek, meg a kiadó, nekiláttunk a felvételeknek, én a zenei alapokat csináltam. Az R&B egyik nagyon érdekes műfaji jellegzetessége, hogy bár ritmikailag viszonylag egyszerű, loopokra épülő zenéről van szó, nagyon gyakran szimfonikus, vagy épp filmzene jellegű, vonós samplereket használnak. Náluk ezeket a motívumokat mind én írtam” – mesélte Zsoldos Béla a magazinnak. (A stream szolgáltatóknál nem található meg.)

Zene: Zsoldos Béla, Fehér Tibor. Szöveg: Lakatos József Csaba, Fehér Tibor. ISWC kód: T-007.029.352-5

Nagy Ádám

Nagy Ádám az 1998 óta működő Roy és Ádám mellett rengeteg mást is csinál. A magazin cikke a hamarosan megjelenő, régi és új szerzeményeket “akusztikusabb felfogású, mondhatni szabadabb, jazzes irányban” feldolgozó lemeze apropóján készült, ami még nem jelent meg, de természetesen bőven lehet válogatni az életműből.

Wörk Projekt feat. Maszkura: Fekete Madár

A 2015-ben szólólemezként megjelent – de számos neves vendéget is felvonultató – Wörk Projekt-lemez “alapvetően progresszív gitárzene, de a rocktól a jazzig kalandozik” – jellemezte annak idején Nagy Ádám. Természetesen erről is hallhatók lesznek újragondolt dalok az új lemezen.

Zene: Nagy Ádám. Szöveg: Bíró Szabolcs. ISWC kód: T-007.200.603-1

godfater.: Hold a Földön

A Tátrai Tibor vezette godfater. lemezén is hallható Nagy Ádám-szerzemény; a Hold a Földön különlegessége, hogy ennek a szövegét írta ő. (A Deezer katalógusában nem található meg.)

Hundred Sins

A magazin producereket bemutató sorozatában ezúttal Pócsi Botond, vagyis Hundred Sins válaszol a kérdésekre, aki “jelenleg az egyik legfelkapottabb Z-generációs hazai producer.” Szerinte “a producerek nem háttéremberek, hiszen az esetek nagy részében többet köszönhet a produkció nekik, mint például az énekesnek. Itt az ideje előbújni a stúdiókból és hangosnak lenni.”

Hundred Sins feat. ajsa luna, Azahriah: Átkozott

Mind Azahriah, mind ajsa luna megjelentetett Hundred Sinsszel közös számot, majd a producer első, Opera című szólólemezén is vendégeskedtek.

Beton.Hofi, Hundred Sins: HARD RESET

Több mint ötven előadóval dolgozott már együtt Hundred Sins, és “nem illik kedvencet mondani, de Hofi tatánkkal (Beton.Hofi – a szerk.) mindig élmény együtt dolgozni – olyan mintha zenélés közben egy 3D-audio stand up show-t hallgatna az ember.”

Zene: Pócsi Botond. Szöveg: Schwarcz Ádám. ISWC kód: T-306.875.558-4

Subtones

A Profil rovat egyik cikke a számos zenekarban (PASO, Erik Sumo, Modern Art Orchestra) megfordult Subicz Gábor saját formációját mutatja be. A Subtones jazz-pop-funk supergroup merész lépésekkel jutott el a telt házas koncertekig.

Shadow of a Man

A Subtones első, Octopus című albuma angol nyelvű dalokat tartalmazott, köztük ezt a számot, ami egyben a Kertész Mihályról szóló, Curtiz című film főcímdala is volt.

Zene és szöveg: Subicz Gábor. ISWC kód: T-007.328.497-5

Nem segít más

Az idén augusztusban megjelent második, Lángolj című album nemcsak abban különbözik elődjétől, hogy a szövegek magyar nyelvűek, hanem “sokkal erőteljesebb a zenekar zenekari léte a lemezen: már nem csupán néhány csúcskategóriás muzsikus játssza-énekli Subicz dalait, hanem egy együtt lélegző, együtt mozgó, egymást jól ismerő csapat munkáját hallhatja a közönség.”

Zene: Subicz Gábor. Szöveg: Szepesi Mátyás. ISWC kód: T-308.920.808-8

Zóra

Urbányi Zóra először különleges, mély tónusú hanggal megáldott énekesnőként keltette fel a közönség figyelmét, az utóbbi időben viszont már több saját szerzeménnyel is jelentkezett. Bár ő maga úgy érzi, hogy “még nem teljesen találta meg hangzását, műfaját, még sokat fog érni. Az alkotói folyamataiban intuitív, sokat épít az improvizációra.”

Iszom a bort (Kollár-Klemencz László)

Ez a 2020 végén feltöltött feldolgozás volt az, ami felkeltette a figyelmet Zóra iránt: már több mint 2,2 millió megtekintésnél jár a YouTube-on.

Zene és szöveg: Kollár-Klemencz László. ISWC kód: T-007.274.850-5

Love You More

Zóra szerzőként “élvezettel mászik bele a részletekbe, hiszen vannak dalok, amelyek megkívánják ezt a fajta alaposságot. Legutóbb kiadott szerzeményeinél ez már azt is jelenti, hogy saját maga hangszereli és öltözteti fel a dalokat, ami kimozdította az énekest a zongora adta keretek közül.”

Zene és szöveg: Urbányi Zóra. ISWC kód: T-308.127.763-2

Lemezajánlók:

Godfater.: 0

A godfater. egy supergroup olyan legendás tagokkal, mint Tátrai Tibor, Szebényi Dani, Borlai Gergő, Gotthárd Misi és Kéri Samu. Bemutatkozó lemezük “igazi rhythm and blues dalorgia”, amiből kiemelkedik a Búcsúkeringő: “a zenekar szerint ebben minden megtalálható, amely a godfater. esszenciája: himnikus refrén, gitárszólók, bluesos dallamok, az erő és a szeretet összessége”. (A Deezer katalógusában nem található meg.)

Mordái: Álom esett a szememre

A zenekar második, különleges módon megjelent lemezén is “remekül ötvözi a népzenei hagyományokat a pszichedelikus hangzással, egyáltalán nem hangzik „testidegennek”, ugyanakkor már a nyitó, Galagonya című számmal borzongató, sámánisztikus hangulatot teremtenek, és ez zsigeriség megmarad az egész albumra.”

Kelemen Kabátban: Józsi

A Kelemen Kabátban ötödik lemeze komolyabb témákat is boncolgat, “mégis meg tudtak tartani egy nagy adag humort. A pop, rap, elektronikus hangzás mellett a dalszövegekben pedig jól keverik az időnként a mulatós számokra jellemző szóhasználatot és hangzást, létrehozva egy laza, nem idegen elegyet.”

Meglocsolnálak – Zene: Szabó Ádám, Horváth Gáspár. Szöveg: Horváth Boldizsár, Széki Attila. ISWC kód: T-310.443.823-1

Beton.Hofi: Playbánia

Hiába ért el nem várt, hatalmas sikereket a Comic.sins megjelenése óta, Beton.Hofi továbbra is “egy laza, nagyszájú srác, aki akár a mi haverunk is lehetne az Orczy térről, ugyanazokkal a parákkal és vágyakkal”. A Playbánia hozta meg eddigi legnagyobb slágerét, a Bagirát (lásd az ősz YouTube-slágereit bemutató Playlistünket), de “a megmondós dalok mellett bőven kapnak helyet a személyesebb jellegű szövegek is”.

Iamyank: Láttam a jövőt meghalni

“Iamyank talán az egyik legsokszínűbb multiinstrumentalista zenész, producer”, aki második, az első után hat évvel megjelent szólólemezén “borongós, a hallgatót az önmagával való szembenézésre biztató” zene hallható, ami olyan, “mint egy képzeletbeli posztapokaliptikus film aláfestő zenéje”.

Dévényi Ádám: Elmúlik – jelen

A 2016-ban elhunyt, 2017-ben posztumusz Artisjus-életműdíjjal kitüntetett Dévényi Ádámtól jelentetett meg válogatást dupla vinylen a Moiras Records; ez bemutatja életművének legfőbb állomásait.

Jelen – Zene, szöveg: Dévényi Ádám. ISWC kód: T-007.054.623-4

Sárik Péter

Sárik Péter szintén szerepelt az Artisjus-díjasokat bemutató Playlistben: A kékszakállú herceg vára jazzes újraértelmezésért nyerte el Az Év Könnyűzeneszerzője díjat. A magazin interjújában sok szó esik a műfaji korlátok átlépéséről és a zenekarvezető felelősségéről.

Sárik Péter Trió & Falusi Mariann: Olyan ő (Bagossy Brothers Company-feldolgozás)

A Sárik Péter Trió egyik izgalmas vállalkozása a Jazzkívánságműsor, ahol közönség műfaji megkötés nélkül kérhet dalokat. Ennek keretében született ez a feldolgozás a Bagossy Brother Company a YouTube-on hatalmas sikert arató slágeréből. (A stream szolgáltatóknál nem található meg.)

Zene és szöveg: Tatár Attila, Bartis Szilárd, Bagossy László, Kozma Zsombor, Bagossy Norbert. ISWC kód: T-007.316.060-7

Sárik Péter Trió x Bartók Béla: Allegro Barbaro

Nem A kékszakállú volt az egyetlen alkalom, hogy Sárik Péter Bartók Béla műveihez nyúlt. “Az emberek nagy része, lássuk be, nem szereti Bartókot, mert nehéz zene. És ezzel nincs is semmi baj. Számunkra is óriási élmény, amikor azt látjuk, hogy az emberek a homlokukra csapnak, és azt mondják, ez tényleg nagyon jó. Szinte minden Bartók-koncertünk után odajön valaki és megköszöni, hogy kinyitottuk neki az ajtót a mester zenéjéhez” – mondta Sárik.

Zene: Bartók Béla. Átdolgozta: Sárik Péter. ISWC kód: T-007.319.400-9

Vajda Gergely

Georgia Bottoms, A Comic Opera of the Modern South

A Fuharosok – amiért Az Év Komolyzenei Műve Artisjus-díjat elnyerte a klarinétos-karmester zeneszerző – már Vajda Gergely ötödik operája volt (“vagy ha a Gólem című zsidó operettet is ide számoljuk, a hatodik”). Ezek komponálása során “megtanultam, hogy mitől működik jól a színpadon egy zene”. A fenti részlet a Huntsville Symphony Orchestra által bemutatott (Magyarországon a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon elhangzott) vígoperából származik, amit az elismert író, Mark Childress Vajda kezdeményezésére írt át operává.

Lázár Dániel

Air (Szimpla Kert, Classic)

Az Év Junior Komolyzenei Alkotója díjjal kitüntetett Lázár Dániel egyik különleges vállalása, hogy olyan helyeken is tart koncerteket, ahol általában nem találkozik a közönség komolyzenével. “Szerintem ezek remekül sikerültek, főleg a Szimpla, mert nagyon jó érzés volt, hogy teljesen random módon jöttek be emberek, nagyon érdekes volt megfigyelni az őszinte érdeklődést, hogy ez akkor micsoda, mit is hallunk? Már ettől valami megindul a fejekben” – mondta a magazinnak. (A stream szolgáltatóknál nem található meg.)

Zene: Lázár Dániel. ISWC kód: T-007.329.629-3

A Playlist meghallgatható a Deezeren, a Spotify-on:

és a YouTube-on:Categories: Playlist

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d