Mariah Carey és társszerzője azon vitatkozik, hogyan született a rekorddöntő karácsonyi sláger

Az All I Want For Christmas Is You ismét vezette a karácsonyi sikerlistákat, és idén megdöntötte az egy nap alatt elért streamek számát a Spotify-on: december 24-én 21,3 milliószor játszották le. (A magyar listán december 21-től 25-ig állt az élen; 24-én 159 ezerszer játszották le.) Közben viszont kisebb vita keletkezett arról, hogyan is született a dal.

A sláger társszerzője és -producere, Walter Afanasieff egy podcastban beszélt arról, hogy (szerinte) mi történt 1994 nyarán. Egy Mariah Carey által bérelt házban dolgoztak a tervezett karácsonyi lemezen. Afanasieff a zongorán egy boogie-woogie basszusmenetet kezdett játszani. Erre kezdte el Carey énekelni azt, hogy ““I don’t want a lot for Christmas” – és ezután az ötletelésben “egymásnak adtuk a labdát, mint a pingpongban”. Főként Mariah Carey volt a felelős az énekdallamért és a szövegekért, Afanasieff dolgozta ki az akkordmenetet és a kíséretet.

Ezt azért mondta el részletesen, mert szerinte az énekesnő az elmúlt években “elhitette magával” és elkezdte nyilvánosan is terjeszteni, hogy a dalt ő írta gyerekkorában, egy egyszerű Casio szinti segítségével, miután egyszerűen csak beugrott neki a dallam. Itt a legtöbben a Billboard 2017-es cikkére hivatkoznak, ami annak alkalmából jelent meg, hogy először került a Hot 100 élére a dal.

Afanasieff elég keményen fogalmazott: “ez elég meredek sztori, főleg, hogy Carey nem játszik semmilyen hangszeren, nem ért a zeneelmélethez, az akkordváltásokhoz, semmi ilyesmihez. Ehhez képest azt állítja, hogy gyerekként ő pötyögte le a Casióján ezt a rendkívül összetett akkordstruktúrát.” (Az All I Want… akkordmenetéről itt olvasható egy hosszú és alapos elemzés.)

Mariah Carey szóvivője erre a következő nyilatkozatot adta ki: “Mariah soha nem állította, hogy ő írta a dalt, gyerekkorában vagy máskor. Mindig is elismerte azt, hogy Walter is részt vett a dalszerzésben, nevetséges volna ennek az ellenkezőjét állítani. Mariah mindig is tisztelte a szerzői mesterséget és a dalszerzőket, főleg, hogy ő maga is az.”Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d