A YouTube Shorts reklámbevételeiből részesülnek a videósok, és nem kapnak kevesebbet, ha zenét használnak

A TikTok megoldásait másoló sokféle próbálkozás közül a YouTube Shorts lett a legsikeresebb. A YouTube többek között arra hivatkozva próbálja ide (át)csábítani az alkotókat, hogy ez a platform sikeresen viszi át a nézőket a hosszú videókhoz, illetve segíti az itt felfedezett zenészek katalógusában való elmélyedést.

Most emellé anyagi ösztönzés is jár: február 1-től elindul a YouTube Shorts reklámbevétel-megosztásra épülő monetizációja. Az összes YouTube-partner videósnak újfajta “monetizációs modulokat” kell majd elfogadnia, és ezek között vannak a rövid videók monetizálása is. Ennek – mint a YouTube oldalán olvasható – azt a problémát kellett megoldania, hogy a platformon a reklámok a videók között jelennek meg, vagyis (szemben a YouTube-bal) a reklámbevétel nem köthető egy konkrét videóhoz. Ezt a bevételek egy (pontosabban két) kalapba gyűjtésével és annak nézettség alapú felosztásával érték el. A zenék jogosított felhasználásával kapcsolatban is sajátos megoldást dolgoztak ki.

Első lépésben egy-egy videóhoz társítanak egy bevételt, mégpedig országonként. A YouTube példájával: ha egy országban az összes reklámbevétel 100 ezer dollár, és van egy videó, ami az adott ország összesített nézettségének 5%-áért felelt, akkor ahhoz a videóhoz 5000 dollár bevételt rendelnek az adott országban.

Ebből a bevételből két elkülönített alapot hoznak létre. Ha egy videóban nem szólal meg zene, akkor az ahhoz társított teljes bevétel az alkotók alapjába (Creator Pool) megy. Ha van benne zene, akkor a bevétel egy része az alkotók alapjába, másik része pedig a zenék jogosításának alapjába megy. Ha egyetlen zeneszám szólal meg a videóban, akkor ez fele-fele arányú felosztás; ha két zeneszám, akkor egyharmad megy az alkotók alapjába, kétharmad a zenékébe.

A videósokat az alkotók alapjából fizetik ki, mégpedig az előbb ismertetett, országonkénti nézettségi arányok alapján. Az összes, ebbe az alapba gyűlt pénz 45%-át kapják a videósok, 55%-ot megtart a YouTube.

Mindez azt jelenti, hogy a zene jogosításának költségeit már az alkotóknak adott pénz összesítése és felosztása előtt elkülöníti a YouTube. A Creator Pool felosztásánál már csak a nézettség számít, vagyis az nem, hogy megszólalt-e az adott videóban zene vagy sem. Ez nagyon fontos különbség a megszokott YouTube-monetizációhoz képest, ahol a zenehasználat jobb esetben is a videós bevételeinek csökkenéséhez vezet, rosszabb esetben pedig mindenféle bonyodalmakkal jár a számára.

Másik oldalról, a zenék jogtulajdonosainak szemszögéből nézve a rendszer – némileg leegyszerűsítve – annál több jogdíjat hoz a zeneipar számára, minél nagyobb a zenés videók aránya a YouTube Shorts összesített nézettségében. Így ebből a szempontból is előnyös, hogy a felosztási mód ösztönzi a zenehasználatot.Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: