Radikális árcsökkentéssel demokratizálná a zenei adatelemzést a Viberate

A Viberate az ismertebb adatelemző cégek közé tartozik (korábban itt mutattuk be egy tanulságos összesítésüket). A Szlovéniában alapított cég most azt jelentette be, https://musically.com/2023/01/20/viberate-slashes-the-cost-of-its-music-analytics-service/ hogy a versenytársakhoz – és saját korábbi árazásukhoz – képest jóval olcsóbban kínálják a szolgáltatásukat: mindössze havi 9,9 dollárért. (Náluk korábban havi 129 dollár volt a havi díj, a legismertebb adatelemző, a Chartmetric 140 dollárért kínálja a prémium csomagot)

A Viberate napi több mint 1 milliárd adatot összesít: nemcsak az online stream és videómegosztó oldalakat, zeneboltokat és közösségi platformokat, hanem a rádiós játszásokat és az élő fellépéseket is követik. A felület elsősorban az előadókra koncentrál, az ő főbb adataikat ismerhetjük meg és hasonlíthatjuk össze a nagyjából hasonló zenészekkel. Az oldal könnyen áttekinthető és gyorsan testre szabható felülettel csábítja elsősorban a zeneipari szakembereket: a legígéretesebb feltörekvőkre vadászó A&R-menedzsereket, a leköthető előadókat kereső helyszíneket stb.

Emellett maguk a zenészek is egyre inkább szeretnének minél több adatot látni saját magukról; mint a társalapító Vasja Veber mondta, az eddigi korlátozott ingyenes hozzáférés sokaknak nem volt elég, “volt olyan zenész, aki tíz különböző címmel is feliratkozott, csak hogy mindegyiknél kihasználhassa a prémium szolgáltatás egyhetes próbaidejét”.

A Viberate szerint “a zeneipar virágzásához arra van szükség, hogy a megfelelő eszközök széles körben, megfizethető áron elérhetőek legyenek”. Veber szerint nagyjából hasonló történik most náluk, mint mikor a stream szolgáltatók eltalálták a megfelelő árazási modellt, és ezzel “forradalmasították azt, ahogy zenét hallgatunk – ugyanezt tesszük most mi az adatokkal.”Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d