Júniusi nagyfelosztás: adatok, hasznos infók

Az Artisjus 2023. június 29-én fizeti ki a 2022-es belföldi elhangzási adatokon alapuló jogdíjak második részét. Ezen a napon érkezik meg a szerzőkhöz (és más jogosultakhoz) az élőzenei és a filmzenei jogdíj, de szintén ekkor esedékes a hangfelvétel-adatokra és online elhangzásokra építő ráosztás kifizetése is. Ez az első olyan felosztás, amelyre a 2022. végén elfogadott módosítások jól érzékelhető hatással bírtak.

A júniusi kifizetés könnyűzenei (szórakoztató) és komolyzenei koncertek után járó jogdíjakat,hangfelvétel ráosztásokat, gépzenei és magánmásolási jogdíjakat is tartalmaznak.

Könnyűzenei rendezvények

A szerzői értesítőben ilyen kezdetű azonosítókkal található: AS/2022, ASR/2022, ASUH/2022. Így tudja az értesítőben látható adatokat könnyen értelmezni.

Tavaly októberben, valamint idén júniusban összesen 20 260 db zenei rendezvény után számoltunk el jogdíjat a szerzőknek, és 88 453 különböző zenemű elhangzását azonosítottuk be.

Felosztási Szabályzatunkkal összhangban most az olyan könnyűzenei rendezvények jogdíja került kifizetésre, melyek:

  • 2022. év végéig lezajlottak, és
  • a jogdíj 2022. július 1. és 2023. január 31. között beérkezett az Artisjushoz, és
  • melyek esetében a szervező vagy a fellépő a jogdíjak felosztásához szükséges mennyiségű és minőségű elhangzási adatot eljuttatta az Artisjushoz.

Fontos! Bár a most felosztott és kifizetett élőzenei jogdíj a 2022. második féléves adatokon alapszik, a „koncertes ráosztások” (ASR és ASUH azonosítókkal) a teljes tavalyi évre vonatkoznak.

Komolyzenei koncertek

A szerzői értesítőben az AK/2022/1 jelzésű sorban található. Figyelem! A gépzenei jogdíjak 6%-át a komolyzenei koncerten elhangzó zeneművekre osztjuk fel, ez már szerepel az ott feltüntetett összegben, nincs külön soron. Így tudja a szerzői értesítőben látható adatokat könnyen értelmezni.

Most az olyan rendezvények jogdíjai érkeznek meg a szerzőkhöz és más jogosultakhoz, melyek:

  •  2022. év végéig lezajlottak, és
  • jogdíját 2023. január 31-ig befizették az Artisjusnak, és
  • melyek esetében a jogdíjak felosztásához szükséges elhangzási adat beérkezett az Artisjushoz.

Filmzene

A filmek, tévésorozatok kétféle felhasználása után számol el az Artisjus jogdíjat.

Televíziós játszás

87 364 zenemű adatait vettük figyelembe

1 917 magyar szerző részesül jogdíjban

A gépzenei jogdíjak 2,4%-a a televíziókban vetített filmekben hallható zeneművekre kerül felosztásra, amit szintén most számolunk el a jogosultak felé.

Mozivetítés

13 384 zenemű adatait vettük figyelembe

754 magyar szerző részesül jogdíjban

Online ráosztások

Az online elhangzásokért (pl. YouTube, Spotify lejátszásokért) járó jogdíjakat az Artisjus egész évben folyamatosan fizeti ki a szerzőknek, emellett évente egyszer az ezekre az elhangzásokra építő ráosztást is kapnak az Artisjustól – ez a kifizetés is június végén esedékes. A magánmásolási díjak 10%-a és a gépzenei jogdíjak 15%-a kerül ilyen módon kifizetésre.

Ezúttal 13 424 magyar szerző, jogosult részesül ebből a jogdíjból.

A ráosztás kifizetése két év (2021 és 2022) jogdíjfelosztási adataira épül. Több online szolgáltató felhasználási adatait veszi figyelembe 2016 és 2021 között, legnagyobb értékben a 2019-2020-as évek meghallgatásainak adatai szerepelnek benne. A későbbi online meghallgatások és letöltések felosztásai folyamatosan zajlanak, ezek adataira jövő júniusban lesz ráosztás.

Hangfelvétel ráosztások

Bár a hangfelvétel-kiadások jogdíjait az Artisjus egész évben folyamatosan fizeti ki a kiadványon szereplő zeneművek szerzőinek, júniusban, évente egyszer a hangfelvétel-kiadási adatokra történő (gépzenei jogdíj és magánmásolási díj) ráosztást kapják meg a szerzők. A gépzenei jogdíjak és a magánmásolási díjak 20%-a kerül így kifizetésre – három év (2020, 2021, 2022) hangfelvételadataira. Ezúttal 5353 magyar szerző részesül jogdíjban.

Hiányzó elhangzás vagy jogdíj esetén

Kérjük, első lépésként nézze át az Artisjus online rendszerében az elakadt (ún. „függőszámlára került”) műveit – ha már a Szerzői Információs Rendszer felhasználója. Minden SZIR-felhasználó számára elérhető egy személyre szóló lista a vélhetően hozzá köthető azonosítatlan művekkel. („Művek” menüpont, „Azonosítatlan művek”)  

Így „szabadíthatók ki” az elakadt, függőszámlára került jogdíjak.

Ezt követően is hiányosságot észlel? Kérjük, jelezze a Szerzői Információs Rendszerben, a Reklamációk menüpontban az itt leírtak szerint.

Ha még nincs SZIR-regisztrációja, így tudja jelezni felénk az észlelt hiányosságokat.

A hiányzó elhangzásoknak utánajárunk, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy a következő felosztásra tudjuk pótolni a hiányt.  

Segítség az adatok értelmezéséhezCategories: Artisjus, Hírek

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: