Dal+Szerző Playlist #119: A kritikusok kedvenc magyar lemezei 2022-ben

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus magyar zenéket bemutató sorozata.

Az aktuális playlistek meghallgathatók itt:

Spotify – YouTube

Ismét összeszedtük azokat az albumokat, amelyeket a magyar kritikusok a legjobban szerettek az elmúlt évben, vagyis amelyek a legtöbb év végi listán szerepeltek. Ez már a hetedik hasonló Playlistünk, a korábbiak itt találhatók meg: 2021, 2020201920182017 és 2016.

Érdekes módon most jóval kevesebb lap közölt ilyen listát, mint a korábbi években, de ez feltehetően inkább véletlen egybeesés, hiszen egyébként nem volt hiány jó, kritikailag elismert – és sok esetben ezzel együtt nagy közönséget is elérő – lemezekben. Idén a következő listákat összegeztük: A38-tól a Zeneakadémiáig, Beehype (angol nyelvű, nemzetközi lap), Fémforgács (rock, metal), KULTer, Lángoló (folk, világzene), Nuskull (rock, metal, külön listán szerepeltek a nagylemezek és a kislemezek, EP-k), Phenom, Recorder, Refresher, Rozsdagyár (rock, metal), Telex / After Sajó Dáviddal. Az Index év végi listáján is szerepelt egy magyar album.

2022-ben volt egy lemez, ami egyértelműen kimagaslott a mezőnyből, kilenc listára került fel. Két-két lemez szerepelt hat, illetve öt listán; négy olyan volt, ami négyre is felkerült; válogatásunkban szerepel még az a 13 album is, amelyek három-három listára kerültek fel. Összesen egyébként 142 olyan lemez, EP volt, amelyek legalább egy év végi toplistán szerepeltek.

Platon Karataev: Partért kiáltó

A Platon Karataev 2017-es első, melankolikus indie folkot tartalmazó lemezével is felkeltette a kritikusok – és a nemzetközi közönség – figyelmét, az elektromos gitárra váltó 2020-as Atoms pedig még nagyobb kritikai siker volt. Első magyar nyelvű lemezükkel, a pszichedelikus rock és folk mellé posztrockos hatásokat is beépítő Partért kiáltóval pedig egyöntetű elismerést szereztek. Az album egyértelműen a kritikusok legnagyobb kedvence volt 2022-ben, összesen kilenc listán szerepel: A38-tól a Zeneakadémiáig, Beehype, Fémforgács, KULTer, Nuskull, Phenom, Recorder, Refresher, Telex.

Partért kiáltó – Zene: Sallai László András, Balla Gergely Lóránt, Czakó Kuraly Sebestyén, Bradák Soma. Szöveg: Balla Gergely Lóránt. ISWC kód: T-307.189.000-7

Carson Coma: Digitális/Analóg

A Carson Coma már 2019-es első lemezével a kritikusok egyik legnagyobb kedvence lett, és elismertségük azóta is töretlen. 2022-ben megtöltötték a Budapest Parkot, és a korábbiaknál gitárcentrikusabb albumuk is megnyerte magának a közönséget és a szakmát is. Hat listán szerepel: A38-tól a Zeneakadémiáig, KULTer, Phenom, Recorder, Refresher, Telex.

Immunissá válunk – Zene: Kun Bálint, Jónás Attila, Héra Barnabás, Bóna Zsombor Gyula, Fekere Giorgio András, Gaál Péter. Szöveg: Fekete Giorgio András, Kun Bálint, Héra Barnabás. ISWC: T-310.652.659-0

Beton.Hofi: Playbánia

Beton.Hofi a hiphopba új hangot hozó, 2021-es bemutatkozása az év egyik legnagyobb kritikai sikere volt, a Playbánia pedig ezt folytatta, több önéletrajzi részlettel, szélesebb műfaji merítéssel. A lemez meghozta Beton.Hofi eddigi legnagyobb slágerét (Bagira), a műfajban sokak szerint mérföldkőnek számító fellépést a Budapest Parkban, és a kritikusokat is megnyerte. Hat listán szerepel: KULTer, Phenom. Recorder, Refresher, Telex, Index.

Дeva: Csillag

Дevát már első számai után az egyik legígéretesebb tehetségnek tartotta a szakma, akinek az elektronikus zenét és a népzenei hagyományt sajátosan összehozó zenéje nemzetközileg is sikeres lehet. Bemutatkozó albuma beváltotta a hozzá fűzött reményeket; bár kevésbé egyértelműen slágeres, mint egy single-jei, mély érzelmi hatást vált ki. Öt listán szerepel: Beehype, Phenom, Recorder, Refresher, Telex.

Fa lenni – Zene, szöveg: Takács Dorina. ISWC kód: T-310.216.583-9

Analog Balaton: Csússz le

Az elektronikus zenét a magyar alternatív hagyománnyal összehozó duó bemutatkozó lemeze hosszú felkészülési periódus után jelent meg. A kritikusokat megnyerő 2021-es Lent után 2022-ben egy négyszámos, hangulatában kicsit kevésbé borús, vendégeket is felvonultató EP érkezett, a rájuk jellemző egyéni hang megtartásával. Öt listán szerepel: Beehype, Phenom, Recorder, Refresher, Telex.

Csaknekedkislány: CSNK

A magyar alternatív hagyományt sajátos látásmódú szövegekkel folytató Csaknekedkislány 2020-as lemezét is szerették a kritikusok, a némileg megújult zenekar által készített, vendégekkel is változatosabbá tett CSNK pedig még nagyobb sikert aratott. Négy listán szerepel: A38-tól a Zeneakadémiáig, Phenom, Refresher, Telex.

Hundred Sins: Opera

A legegyénibb hangú fiatal producerek között számon tartott Hundred Sins azt vallja, hogy “a producerek nem háttéremberek, hiszen az esetek nagy részében többet köszönhet a produkció nekik, mint például az énekesnek.” Ennek jegyében szerzői lemezt adott ki, számos különféle közreműködő énekessel, de sajátos hangzását végig megtartva. Négy listán szerepel: Phenom, Recorder, Refresher, Telex.

Nagyúr: Szemét

Pálinkás Tamás a kultikus, kb. progresszív metalnak nevezhető Isten Háta Mögöttel lett ismert, majd a Tej zenekarral popzenét játszott – igaz, mint mondta, “rádióbarátságtalan” fajtát. A Nagyúr zenekar nagyjából e két világ között helyezkedik el, és ezt sok kritikus díjazta is. Négy listán szerepel: A38-tól a Zeneakadémiáig, Fémforgács, Nuskull, Telex.

Túl rövid – Zene: Bakos István, Bokros Csaba, Szabó Kristóf. Szöveg: Pálinkás Tamás. ISWC kód: T-306.875.630-5

Iamyank: Láttam a jövőt meghalni

Iamyank számos műfajban kipróbálta magát, az elektronikus zene táncosabb és ambientes műfajaiban, de a neoklasszikus zenével érintkező kiadványai is vannak. Második szólóalbuma kíméletlen szembenézés önmagával, ami azért megbékélést is kínál. Négy listán szerepel: Beehype, Recorder, Refresher, Telex.

Blahalouisiana: Hozzánk idomult éjjel az ég

Már az előző, 2019-es Blahalouisiana-lemez is azzal nyerte meg a kritikusokat, hogy az volt az addigi legérettebb munkájuk; a folytatás még sokszínűbb és magabiztosabb, erős pop-rock album. Három listán szerepel: Phenom, Refresher, Telex.

Sokat bír – Zene: Pénzes Máté, Juhász Ádám, Weil András, Mózner László, Jancsó Gábor, Schoblocher Barbara. Szöveg: Szajkó András. ISWC kód: T-309.355.352-3

Ohnody: Sietünk meghalni

Hegyi Dóri közreműködőként szerzett nevet, majd Ohnody projektjével új arcát mutatta be, 2020-as, érzékeny és feltárulkozó lemezével meg is nyerte magának a kritikusokat. A 2022-es folytatás a kortárs R&B, vagy akár a hiphop színeivel gazdagítja ezt a világot. Három listán szerepel: Recorder, Refresher, Telex.

Szívemben őrzöm – Zene: Doór Mátyás Levente, Hodován Milán. Szöveg: Hegyi Dóra. ISWC kód: T-308.789.619-9

Power Puff: PP2

A Power Puff az újhullámos rap három ismert alakja, Grasa, Szalai (Ibbigang) és Gyuris triója, második kiadványuk slágeres és tele van jól idézhető szövegekkel; a műfajból ez nyerte el legjobban 2022-ben a kritikusok tetszését. Három listán szerepelt: Nuskull, Recorder, Telex.

2M – Zene, szöveg: Gyuris Bence, Szalai Péter. ISWC kód: T-314.095.279-6

Aurevoir.: Deák rét

A magát az ethno-beat címkével megjelölő zenekar sokfelől merítő zenéje egyre népszerűbb, annyira, hogy 2022-ben már a Budapest Parkban léptek fel. A Deák rét címe kifejezi “azt a kettősséget, ami a dalainkban is benne van: egyszerre nagyvárosi és nagyon nem városi.” Három listán szerepel: A38-tól a Zeneakadémiáig, Phenom, Refresher.

Örvény – Zene: Li Olivér, Orosz Kristóf, Katona Bálint Ákos, Fejér Ágoston Áron, Cseke Dániel, Fejér Mihály Márk, Szűcs Viktor, Agócs Márton, Gelencsér Gábor Márk. Szöveg: Fejér Mihály Márk, Agócs Márton. ISWC kód: T-312.146.251-5

Mordái: Álom esett a szememre

A Mordái első, 2020-as lemezével is megnyerte a kritikusokat, a továbbra is a folk rock sötétebb oldalán járó második lemez (amin Nóvé Soma mellett több ponton kicserélődött zenekar játszik) többek szerint még annál is jobban sikerült. Három listán szerepel: KULTer, Phenom, Telex.

Aebsence: Sűrű

Az 1995-ben alakult zenekarnak ez mindössze a negyedik lemeze; a grunge és a progresszív rock/metalt a népzenei dallamvilággal ötvöző, sajátos hangot kialakító zenekart emiatt még mindig kevesen ismerik, de a “kultikus” megjelölés kijár nekik. Három listán szerepel: Fémforgács, Recorder, Rozsdagyár.

Akinél az ördög – Zene: Karner Gábor, Perneczky András, Nedoluha György. Szöveg: Budai Péter. ISWC kód: T-313.960.735-1

6363: ELVESZETT!!4!

6363 (avagy korábban Gege) régóta a kritikusok egyik kedvenc rappere fifikás szövegeivel. 2022-ben az előző évi, kritikuskedvenc Metamatika remixalbumával / spinoffjával jelentkezett először, amit egy a személyes hangú, melankolikus EP követett az év végén. Három listán szerepel: KULTer, Recorder, Telex.

NEM én – Zene: Szabó Gergely, Szendrői Csaba, Schwarcz Ádám. Szöveg: Sára Gergely.

Lady/Bird: Minden

A Lady/Bird bemutatkozó lemeze az itthon kevesek által játszott, éteri dream pop műfajhoz sorolható. A célja az, hogy segítsen “elaludni, lenyugodni, átvészelni a fájdalmas másnapokat vagy hasonlóan nyomasztó időket.” Három listán szerepel: Beehype, Phenom, Recorder.

Márciusi mantra – Zene: Csóka Ágnes, Hepp Ildikó, Muck Éva Zsuzsanna, Ruprech Barnabás. Szöveg: Csóka Ágnes. ISWC kód: T-312.816.937-5

Hiúz: Félig szabad

A duó egyik tagja 2021 egyik nagy befutója, HOLI, de a Hiúz egészen másféle zenét játszik: felszabadult, energikus és punkos indie rock, sallangmentesen, őszinte szövegekkel. Három listán szerepel: KULTer, Recorder, Telex.

Érzés – Zene, szöveg: István Gergely. ISWC kód: T-315.193.508-5

Red Swamp: Time To Die

A stonert a sludge metal megoldásaival vegyítő Red Swamp hamar a színtér legismertebb zenekarai közé került, 2022-es lemezük pedig a kritikusok egybehangzó véleménye szerint az eddigi legjobbjuk lett. Három listán szerepel: Fémforgács, Nuskull, Rozsdagyár.

Goddamn – Zene: Bereczki Zoltán. Szöveg: Kovács Gergely Tamás. ISWC kód: T-308.740.136-9

Kibaszott Emberek: Kibaszott Emberek

A Kibaszott Emberek nem meglepő módon punkot – vagy az egyik címke szerint posztposztpunkot – játszik, a színtér régi szereplőiből állt össze, de szövegeiben nem hasonlítható más zenekarokhoz: részletgazdag, szürreális történeteket mesél el, ha nem is kimondott politikai üzenettel, de erős társadalmi mondanivalóbal. Három listán szerepel: Recorder, Refresher, Telex. (A stream szolgáltatóknál nem található meg.)

Palánta: demo

A Palánta punkzenekarok tagjaiból alakult, de az általuk játszott zenét nem ilyen könnyű meghatározni. “Psychedelic hardcore, weird organ rock” a kiadó Szégyen Kazetták szerint, bár szellemiségében kétségtelenül punk. Különlegesség, hogy a legismertebb nemzetközi zenei oldal, a Pitchfork is ajánlotta Donda Rueda című “fenyegető, kaotikus és felvillanyozó” számukat. Három listán szerepel: Nuskull, Recorder, Refresher. (Csak a Bandcampen található meg, a YouTube-on csak egyben hallgatható az egész EP.)

All Machines Will Fail: And We

Iamyank, Mohácsi Mátyás és Kocsis Máté új zenekara a hosszan építkező, az ambientes részektől katartikus csúcspontokig eljutó posztmetalt játszik. Bemutatkozó lemezük három listán szerepel: Nuskull, Recorder, Telex.

Disappear – Zene: Herold János, Kocsis Máté, Mohácsi Mátyás. ISWC kód: T-308.580.726-3

A következő lemezek szerepeltek két-két listán: Azahriah x Desh: A ló túloldalán, Beerzebub: A szavak ereje EP, Co Lee & don C: Air, Esti Kornél: Nyitva hagytam, Felső Tízezer: Elkerülhetetlen, Heavy Mountain Olympia: Felejthetetlen masszázsélmény, Jazzbois: Danubian Phases, LAIHO: We Are What We Hide, MA’IWA: Kime, Meristem: Necrosis EP, Meszecsinka: Árnyék, Muzsik és Volkova: Soha jobbkor, Padkarosda: Sötét Végek, Solére: IMA, Veni: The Way, Another Way: Csillagok Kutyaláncon, Archaic: The Endgame Protocol, Counter Clockwise: Szó szegik vagy bennszakad, Ghost Toast: Shade Without Color, Harmed: The Everchanging Gap Between Life and Loss, KYTARO: Temporary Internet Files, Needless: The Cosmic Cauldron, Nest Of Plagues: To Kill A God.

A Playlist meghallgatható a Spotify-on:

és a YouTube-on:Categories: Playlist

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: