David Israelite: mindegy, mi a véleményünk a mesterséges intelligenciáról, megállítani úgysem tudjuk

Az amerikai zeneműkiadókat képviselő National Music Publishers Association (NMPA) vezetője, David Israelite egy iparági eseményen hosszan beszélt arról, szerinte mit jelent a zeneipar számára a mesterséges intelligencia forradalma. A Billboard beszámolója szerint a fő üzenet az volt, hogy bár a MI “világos módon fenyegetést jelent az egész zeneipar számára”, valójában mindegy, hogy az iparág mit gondol róla, megállítani úgysem lehet.

“Ha visszatekintünk, akkor azt látjuk, hogy minden nagy technológiai előrelépésnél utólag próbáltuk meg kitalálni, hogyan tudunk együtt élni vele és a hasznunkra fordítani. Én azt mondom, hogy most ne várjunk tíz évet, hanem próbáljuk meg ezt előre végiggondolni” – mondta. Meg kell keresni azt, hogyan lehet produktívan hozzáállni a technológiához, a lehetőségeket megtalálni benne. (Ez volt a tanulsága a Music Ally 2022 fejleményeit összegző nagy cikkének is.)

Két szempontból is lehet vizsgálni a MI-t, a “bemeneti” és a “kimeneti” oldalról. Az előbbi azt jelenti, hogy a különféle neurális hálózatok betanítása jogvédett zenéken történik, de Israelite szerint “jelenleg nem vagyunk abban a helyzetben, hogy egyáltalán elkezdjünk jogi lépéseken gondolkodni”, de figyelik a fejleményeket. Itt feltehetően arra gondolt, hogy mind a Getty Images, mind több képzőművész pert indított a képalkotó mesterséges intelligenciát fejlesztő cégek ellen, pont a betanításban felhasznált, jogvédett művekre hivatkozva.

Fontos, hogy a törvényhozókkal beszéljenek arról, milyen típusú fenyegetést jelent a zeneiparra a MI, de nem valószínű, hogy a közeljövőben születik majd a területet szabályozó jogszabály – mondta Israelite. Szerinte inkább a piaci reakciókat érdemes most figyelni, amik az új fejlesztésekre érkeznek.

Ami a “kimeneti” oldalt, vagyis a MI által írt zenéket illeti, sokan felvetették már korábban is, hogy egyfelől ha elárasztják az ilyen zeneművek a piacot, akkor az elvonja a zenehallgatási időt és a jogdíjakat az emberek által írt zenétől; másfelől viszont a szerzőket segítő eszközként is lehet használni a mesterséges intelligenciát. De általában elmondható, hogy a MI által hozott (akár pozitív, akár negatív) változatások végiggondolásában “egyelőre csak a felszínt kapargatjuk” – mondta Israelite.Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: