Ennyit számítanak a fizikai eladások: Bad Bunny lemezét streamelték a legtöbben, Taylor Swift mégis jóval többet keresett

Az IFPI nyilvánosságra hozta 2022-es Global Recording Artist Chart nevű listáját, ami azt összegzi, hogy 2022-ben mely előadók zenéi generálták a legtöbb bevételt – vagyis a lista nemcsak egyes lemezekről, hanem teljes katalógusokról szól, és a különféle formátumokat az általuk generált “relatív érték” szerint súlyozza.

Az első helyre Taylor Swift került, 2014 és 2019 után immár harmadszor. Azonban, mint arra a Music Business Worldwide felhívja a figyelmet, a stream számokat tekintve Swift 2022-es Midnights című albuma messze nem volt az első. A Spotify globális összesítésében például az első öt közé sem került be.

Ugyanakkor a lemez nagyon jól teljesített az eladásokban (mármint úgy, hogy abba a “stream-ekvivalens” adatokat nem számítjuk be). Így például 2015 óta ez volt az első album, amiből az Egyesült Államokban egymilliónál több példány fogyott. A vinyleladások önmagukban közelítették a milliót (945 ezer – bővebben lásd ezt a cikkünket), a CD ennek kb. kétharmada volt (640 ezer), és még a letöltés is számottevőnek mondható (219 ezer).

A legtöbbet streamelt album, Bad Bunny Un Verano Si Ti-jének dalait az USA-ban majdnem két és félszer annyiszor streamelték összesítve, mint a Midnights számait, de a Puerto Rico-i sztár ennél jóval kevesebb, 70 ezer albumot adott el. Ő egyébként a 4. helyre került, ami szintén komoly teljesítmény: latin-amerikai, illetve főként spanyolul éneklő előadónak még soha nem sikerült ilyesmi.

Az IFPI listája arra is rávilágít, milyen fontos a katalógus: bár a legjobb helyezettek, vagyis hangfelvételeikkel legtöbbet kereső sztárok aktuális albumai nem szerepeltek az éves toplisták legelején, a korábbi kiadványaik is még igen szép számokat produkálnak. Taylor Swift teljes katalógusának összesített hallgatottsága például 2022-ben 36,6 milliárdos volt.

Végül mind az IFPI, mind az MBW kiemeli, hogy Ázsia és ezen belül Kína milyen meghatározó szereplő lett a globális zenei piacon. Taylor Swift sikere például többek között annak is köszönhető, hogy a Midnights gyorsabban fogyott Kínában, mint korábban bármelyik nyugati előadó lemeze. A top 10-be három dél-koreai előadó került (BTS 3., SEVENTEEN 6., Stray Kids 7.), a 9. helyen pedig a tajvani Jay Chou áll, aki ezt az IFPI közleménye szerint leginkább kínai és dél-kelet-ázsiai népszerűségének köszönheti.

A hangfelvételekkel legtöbb bevételt generáló előadók 2022-ben:

 1. Taylor Swift
 2. BTS
 3. Drake
 4. Bad Bunny
 5. The Weeknd
 6. SEVENTEEN
 7. Stray Kids
 8. Harry Styles
 9. Jay Chou
 10. Ed Sheeran
 11. Eminem
 12. Kanye West
 13. YoungBoy Never Broke Again
 14. Kendrick Lamar
 15. Lil Baby
 16. Billie Eilish
 17. Post Malone
 18. Juice WRLD
 19. The Beatles
 20. Imagine DragonsCategories: Hírek

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: