Dal+Szerző Playlist #120: 2022 legkelendőbb albumai

Februárban tette közzé éves összesítő listáit a Mahasz, köztük az eladási darabszám alapján összeállított Összesített album- és válogatáslemez-listát is. Szokás szerint más formátumokhoz képest itt jóval erősebb a rock és a metal, illetve látszik, hogy Ákos rajongótáborában továbbra is olyan sok az elkötelezett vásárló, hogy öt kiadványát is bejutatták a top 100-ba, ebből hármat a top 20-ba. Ákos volt az egyetlen, aki egy 2022-ben megjelent lemezzel meg tudta szerezni az aranylemez minősítést és egyben egy jó helyezést az eladási listán. Az arany és platinalemez minősítés nemcsak az eladások (ún. “tiszta eladások”) után jár, hanem beleszámítják a streameket is. Meglehetősen sok kiadvány lett 2022-ben akár többszörös platina is (itt található a listájuk), de ez már majdnem teljesen elszakadt a (fizikai és digitális) eladásoktól.

Bár a Playlistben csak a legjobban szereplő magyar előadókat gyűjtöttük össze, érdemes megjegyezni, hogy a külföldiek közül a rock és a metal mellett a K-pop is igen erős. A BTS Proof című albuma az 5. helyre került, és a nemzetközi szinten is taroló Stray Kids öt kiadvánnyal került a top 100-ba. (A listán több magyar válogatáslemez is található, ezek közül csak az új felvételeket tartalmazó A nagy Fradi lemezt vettük be a Playlistbe. A lemezek előtti számok az eredeti Mahasz-lista helyezéseit jelentik.)

 1. Ákos: Magunk maradtunk (Fehér Sólyom)

Ákos két novellájából forgatott egy kisfilmet, és ennek zenei anyagát egy EP-n adta ki. Az előadó első filmzenealbuma szeptemberben jelent meg, de így is az év legkelendőbb albuma tudott lenni, megszerezve az aranylemez minősítést.

Magunk maradtunk – Zene, szöveg: Kovács Ákos. ISWC kód: T-312.817.579-7

 1. Ákos: Több nem is kell (Aréna 2022.01.22.) (Fehér Sólyom)

A januárban adott koncertről készült DVD november végén került a boltokba, vagyis alig egy hónap alatt az év második legkelendőbb zenei kiadványa lett.

Több nem is kell – Zene: Menczel Gábor. Szöveg: Kovács Ákos. ISWC kód: T-308.740.565-6

 1. Omega: Testamentum (GrundRecords)

Az Omega “totális rock” albuma még 2020-ban jelent meg, akkor vezette az éves eladási listát, és még 2022-ben is jól fogyott. Immár ötszörös platina minősítésnél tart, ami több mint 20 ezer eladott példányt jelent.

A látogató – Zene: Benkő László, Kóbor János, Mihály Tamás, Debreczeni Ferenc. Szöveg: Sülyi Péter, Molnár György. ISWC kód: T-007.111.688-5

 1. Balázs Pali: Egyszer próbálj ki…. (Happy Records)

Balázs Pali huszadik lemeze nőnapra jelent meg. Egyébként az első albuma (Slágerek Házibulihoz 1.) még 1996-ban jött ki kazettán, magánkiadásban.

Egyszer próbálj ki…. – Zene, szöveg: Balázs Pál. ISWC kód: T-307.428.336-2

 1. Paksi Endre: Békesség sugárút (H-Music)

Nem siette el első szólólemezének kiadását Paksi Endre, aki a nyolcvanas évek eleje, a Pokolgép megalakítása óta megkerülhetelen alakja a magyar metalnak. A Békesség sugárút az Ossian gitárosával, Rubcsics Richárddal készült, és bevallottan az anyazenekarnál jobban érezhető rajta a 70-es, 80-as évek rockzenéjének hatása.

Békesség sugárút – Zene: Paksi Endre, Rubcsics Richárd Péter. Szöveg: Paksi Endre. ISWC kód: T-308.744.085-1

 1. Mandoki Soulmates: Magyar képek (Magneoton)

A Leslie Mandoki által vezetett szupergrup Hungarian Pictures című albuma 2019-ben jelent meg, és szerepelt 2020 legkelendőbb albumai között. Az új változat, amelyben magyar énekesek, valamint Mándoki mellett Kovács Ákos és Horváth Attila magyar szövegei hallhatók, december elején jelent meg.

 1. Ákos: Az utolsó békeév (Fehér Sólyom/Magneoton)

2021-ben megjelent négyszámos EP 2022-ben is jól fogyott.

Nem én döntök – Zene: Madarász Gábor. Szöveg: Kovács Ákos. ISWC kód: T-308.740.630-8

 1. Depresszió: Vissza a Földre (H-Music)

A pandémia alatt született számokkal, kissé modernizált hangzással állt elő a Depresszió a november elején megjelent, tizedik nagylemezén. A CD a tematikus H-Music magazinhoz csomagolva volt kapható.

Ébren tart – Zene: Varga Zoltán, Nagy Dávid, Kovács Zoltán, Hartmann Ádám, Halász Ferenc. Szöveg: Halász Ferenc. ISWC kód: T-312.817.398-4

 1. Bródy János: Vallomások – Portrévázlat (GrundRecords)

A Bródy János életpályáját áttekintő DVD-hez dupla CD, majdnem két és fél órányi zeneanyag is tartozott. (A Mariana-árok eredetileg Koncz Zsuzsának írt szerzemény, ennek Bródy által előadott változata zárja a gyűjteményt.)

Mariana-árok – Zene, szöveg: Bródy János. ISWC kód: T-302.159.908-2

 1. Ismerős Arcok: Utolsó (GrundRecords)

Az Ismerős Arcok öt év kihagyás után jelentetett meg sorlemezt (igaz, 2020-ban kijött egy, a húszéves jubileumot ünneplő DVD+CD), ami vállaltan az egyik leginkább eklektikus albumuk lett.

Nyolcvanas évek – Zene, szöveg: Nyerges Attila. ISWC kód: T-301.369.712-2

 1. Karthago: Máté Péter In Rock! (H-Music)

A Máté Péter slágereinek feldolgozásaiból összeállított album ötlete a Máté Péter-díj átvétele után fogalmazódott meg Szigeti Ferenc zenekarvezető fejében. A Karthago egyébként többször együtt dolgozott Mátéval, aki például az 1980-ban megjelent Szívhangok című albumát velük vette fel.

Most élsz – Zene: S. Nagy István. Szöveg: Máté Péter. ISWC kód: T-007.007.281-9

 1. Zaporozsec: Összeér (ko records)

A Zaporozsec azon (pop-)rock zenekarok közé tartozik, amelyek számait játsszák a rádiók; harmadik (az előző után 4 évvel megjelent) sorlemezükről három dal is bekerült a rádiós top 40 listába.

Te vagy egyedül – Zene, söveg: Varga Bence. ISWC kód: T-007.318.512-2

 1. Dupla KáVé: Piros pohár (Dupla KáVé és Köteles Cindy duettek) (Stefanus)

A Dupla KáVé 2020-ban megjelent lemezén a duó egyik tagja, Köteles István lánya, Cindy volt a duettpartner a dalokban. Köteles István egyébként a 2022-es Music Hungary egyik legérdekesebb beszélgetésén is részt vett, ami a mulatós műfaj helyzetét járta körbe.

Állj meg egy percre – Zene: Köteles István. Szöveg: Köteles Krisztina. ISWC kód: T-932.493.291-4

 1. Wellhello: Ssss! (Supermanagement)

A Wellhello meglepő húzással 2021 decemberében egy “mély és bevállalós” albummal állt elő, amiről ezt mondták: “ez most egy nyugodtabb, lassabb lemez abból a fajtából, amin érdemes végighallgatni sorrendben a dalokat.” Ezzel együtt több dal is jól szerepelt a rádiókban, és az aranylemez minősítés is meglett.

Wellhello & Luca: Szomorú séta – Zene: Csöndör László, Juhász Luca, Komjáti Kovács Ádám. Szöveg: Márta Alex, Karácson Tamás. ISWC kód: T-310.443.718-1

 1. A nagy Fradi lemez (FradiMédia/Magneoton)

Az FTC-hez különféle formákban kötődő dalok új verzióit, remixeit tartalmazó lemez “megálmodója és producere” Lotfi Begi volt. Rúzsa Magdolna Olé című dala először ezen az – CD-n és vinylen is megjelent – lemezen volt hallható.

Rúzsa Magdolna: Olé – Zene: Szakos Krisztián, Rúzsa Magdolna. Szöveg: Rúzsa Magdolna. ISWC kód: T-310.217.071-4

A Playlist meghallgatható a Spotify-on:

és a YouTube-on:Categories: Playlist

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: