Dal+Szerző Playlist #121: A tél YouTube-slágerei

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus magyar zenéket bemutató sorozata.

Az aktuális playlistek meghallgathatók itt:

Spotify – YouTube

Bár a YouTube-on nem mindig jön be a papírforma, a telet egy olyan dal uralta, amiben a platform két sikeres előadója egyesítette az erejét. Ezután az összesített téli toplistán csupa olyan magyar dal következik, amelyek már ősszel is hatalmas nézettséget értek el – egyetlen, meglepő kivétellel. Miley Cyrus Flowers című dala télen több mint hatmilliós nézettséget ért el, egyszer még a heti toplista élére is eljutott, ami külföldi slágerrel már nagyon régen fordult elő.

Listánkat szokás szerint a Népszerű zeneszámok lista alapján állítottuk össze, ami ugyanannak a dalnak a különböző videókban megszólaló változatait egyben számolja.

KKevin feat. L.L. Junior: Csavargó

KKevin először 2020 őszén került be a YouTube legnépszerűbb előadói közé, és azóta több slágere is volt a platformon, legutóbb ősszel. L.L. Junior pedig a magyar popzene egyik legmegbízhatóbb slágergyárosa. Közös daluk volt a tél legsikeresebb dala, összesen 7,8 milliós nézettséggel. Rögtön január 21-i megjelenése után az élre került, majd a tél végéig ott is maradt.

Zene: Kovács Norbert, Kövesi Kevin Valentin. Szöveg: Lesi László. ISWC kód: T-315.449.597-9

A Csavargó után az összesített nézettségeket tekintve már az ősszel is nagy sikert elért számok következnek, kivéve a harmadik helyen álló, már említett Miley Cyrus-dalt: Aranyszemek: Habibi (6,3 millió), Azahriah: four moods (5,9), Valmar: Színvak (5,8), Desh & Azahriah: Papa (5,4) és Beton.Hofi & Hundred Sins: BAGIRA (4,8)

Manuel: Popstar

Manuel 2019 óta a YouTube-sikerlisták szinte állandó szereplője. A december végén megjelent Popstar legjobb helyezése a 2. volt, és tél végéig majdnem 4 milliós nézettséget szedett össze. Manuel első albuma, az Idegen február elején jelent meg, és a megjelenés hetében négy szám került a top 10-be erről a lemezről (egyik sem klipes dal).

Merci B: TikTak

Miley Cyrus mellett még egy nő fért be az első tízbe: Merci B, aki 2018 óta tölt fel videókat a YouTube-ra, voltak már sokmilliós nézettségű feldolgozásai. Ez a – többihez képest a mainstream dance-slágerekhez jóval közelebb álló – dal 3,9 milliós nézettséget szerzett télen; a legjobb helyezése a 7. volt. Utána, a összesített nézettségi lista 10. helyén Desh: Malibu című száma áll.

Zene, szöveg: Bocskai István. ISWC kód: T-313.735.575-6

Majka & Molnár Tamás: Azt beszélik a városban

November közepén jelent meg Majka és Molnár Tamás közös száma, ami politikai témája miatt számos újságcikk, vita tárgya volt. Megjelenése után két héten át vezette is a YouTube-listát, a top 10-ből december közepén esett ki. Összesített téli nézettsége 3 millió volt.

Zene, szöveg: Majoros Péter, Molnár Tamás. ISWC kód: T-314.095.293-4

G.w.M x Burai x Missh: Kötelék

Három előadó, akik nemrég még uralták a YouTube-listákat. A Kötelék január 8-án jelent meg, a toplistán az 1. helyen nyitott, de csak három hétig tudott bennmaradni a top 10-ben. Összesített téli nézettsége 2,2 millió volt.

Nótár Mary: Csigabiga/Rák egye ki

Nótár Mary immár 18, egymillió fölötti nézettségű YouTube-videóval büszkélkedhet. Ez a két dalt összegyúró videó 2,1 milliós nézettséggel a 13. legnézettebb videó volt télen.

Zene: tradicionális. Szöveg: tradicionális, Nótár Mária. ISWC kód: T-315.095.367-2

T. Danny feat. KKevin: Csirió

T. Danny és KKevin közös száma úgy tudott felkerülni a listára, hogy csak februárban jelent meg; tél végéig 2 milliós nézettséget szedett össze. A klip T. Danny Az album című kiadványát vezette fel, amiről a február megjelenés után több szám is a top 20-ba került.

Zene: Telegdy Dániel Márton, Lehóczki Dániel László. Szöveg: Kövesi Kevin Valentin, Telegdy Dániel Márton. ISWC kód: T-315.547.416-7

Gyémi: Haza kell menni

Ismét egy roma mulatós dal: Gyémi az Aranyszemek mögött is álló Z&G Stúdió csatornáján megjelent klipje télen 1,6 milliós nézettséget ért el.

ByeAlex és a Slepp: rózsaszín mustang (feat. Luca)

Egy újabb példa arra, hogy a pár éve a legnagyobb YouTube-sikerekért felelős előadók mostanában egy-egy új számmal rövid időre be tudnak kerülni a top 10-be, de hamar kiesnek onnan. ByeAlexék dala a 7. helyig jutott, de csak egy hétig volt itt; télen összesen 1 milliós nézettsége volt.

A Playlist meghallgatható a Spotify-on:

és a YouTube-on:Categories: Playlist

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: