A Universal felszólította a stream szolgáltatókat: akadályozzák meg a mesterséges intelligencia jogsértő betanítását

Mint arról már többször írtunk, a zeneipar egyre több szereplője gondolja azt, hogy a generatív mesterséges intelligencia kérdésével sürgősen foglalkozni kell. Márciusban széles körű iparági összefogás alakult ki a Human Artistry Campaign mögött, ami lefekteti az MI “felelős, az emberi kreativitást szolgáló” használatának alapelveit. Ezek között szerepel az is, hogy az MI betanítására jogvédett művek csak a jogtulajdonos engedélyével és kompenzálásával használhatók.

A Universal Music Group megtette az első gyakorlati lépést is ezen a téren. A Financial Times értesülése szerint a major levélben kérte a stream szolgáltatókat: ne engedélyezzék, hogy a generatív MI-t betanító fejlesztők hozzáférjenek a katalógusukhoz. A lap szerint az is szerepelt az e-mailben, hogy ellenkező esetben “nem fogunk habozni, hogy megvédjük a saját jogainkat és a művészeink jogait”. Az UMG szóvivője azt nyilatkozta, hogy “erkölcsi és üzleti felelősségünk a művészeink felé, hogy megakadályozzuk a zenéik jogsértő felhasználását. Azt várjuk a partnereinktől, hogy megelőzzék a szolgáltatásaik olyan használatát, ami árt a zenészeknek”.

Emellett egy név nélküli forrás szerint a Universal nagy mennyiségben kérte a szolgáltatók katalógusába már bekerült, MI generálta zenék eltávolítását is.Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: