Meglepően sok független zenész használ MI-t, leginkább borítókészítésre és maszterelésre

Ugyan a zeneipar sok szereplője gyakran hangsúlyozza, hogy a mesterséges intelligencia számos hasznos, kreatívan használható eszközt is ad a zenészek kezébe, és a potenciális veszélyt a generatív MI-ben látják, mégis meglepő lehet a Ditto Music felmérése. A digitális terjesztéssel és kiadói szolgáltatásokkal foglalkozó cég 1300 aktív független zenészt kérdezett meg arról, használnak-e MI-t, és 59,5%-uk igennel válaszolt.

A legtöbben a borítókészítéshez használtak már mesterséges intelligenciát (38%), ezután a maszterelés következett (30,6%), vagyis feltehetően olyan online szolgáltatások, amelyek a feltöltött zenéből a megadott igényeket figyelembe véve MI segítségével készíti el a végső változatot. A produceri munkákban a megkérdezettek ötöde vette igénybe MI-t. 11% azt mondta, hogy a dalszerzésben is használt már ilyen technológiát (ezen belül a Ditto nem részletezi, hogy a szöveg- vagy dallamírás, hangszerelés területéről van-e szó).

Még többen voltak, akik azt mondták, hogy fontolgatják, hogy a jövőben (is) használnak majd MI-t. Itt csak a dalszerzésben igénybevett segítségre mondta a válaszadók kicsit kevesebb mint fele (47,1%), hogy megfontolná, a többi, előbb említett szolgáltatást 60-76% használná.

A megkérdezettek 28,5%-a zárkózik csak el teljesen a technológia bármilyen használatától. Akik eddig nem használták, azok főként azért, mert nem férnek hozzá (28,4%), nem volt rá idejük (24,8%), vagy drágának tartják (17,1%), vagy több ok együttesen (6,6%). 23,1% mondta közülük azt, hogy szerinte a mesterséges intelligencia nem fér össze a kreativitással.Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: