Ed Sheeran: “idióta lennék, ha húszezer ember előtt vallottam volna be, hogy plagizáltam”

Ed Sheeran 2022-ben Nagy-Britanniában nyerte meg azt a plagizálási pert, amit a Shape Of You című slágere miatt indítottak ellene. Most az Egyesült Államokban kezdődött meg egy másik plagizálási pere. Ed Townsend dalszerző örökösei vádolják azzal, hogy 2014-es, Grammy-díjat is nyert Thinking Out Loud című dala Marvin Gaye Let’s Get It On című klasszikusából másolt számos elemet – az akkordmenetet. a dallam és a ritmus egyes elemeit.

A felperesek ügyvédje szerint vallomással felérő, perdöntő bizonyíték (“smoking gun”), hogy Sheeran 2014-ben egy zürichi koncertjén a Thinking Out Loud előadásába beleszőtte a Let’s Get It On egy részét. Az erről készült videófelvételt lejátszották az esküdteknek is. Ed Sheeran szerint “ha tényleg azt tettem volna, amivel vádolnak, akkor nagyon idiótának kellene lennem, hogy ezt 20 ezer ember előtt bevalljam a színpadon”. Mint mondta, többször csinált már hasonlót a koncertjein különböző dalokkal, hiszen az akkordmenetek hasonlósága miatt ezt meglehetősen könnyű megtenni: “a Let It Be-ről áttérhetsz a No Woman, No Cry-ra, majd vissza”.

Mint sok más hasonló per, ez is végső soron arról szól, hogy a két szóban forgó dal részben hasonló vagy azonos “alkotóelemeket” használ fel. Sheeran ügyvédje, Ilene Farkas megismételte, amit már sokszor elmondtak: a popzene “építőelemeit” nem védi a szerzői jog, azokat bárki szabadon felhasználhatja.

Az elmúlt évek legfontosabb plágiumpere szintén egy Marvin Gaye-dal miatt indult el. Emlékezetes, hogy akkor az esküdtek úgy találták, hogy a Blurred Lines szerzői – ha nem is szándékosan, de – plagizáltak. Akkor a blogunkon olvasható elemzés szerint és számos más szakértő szerint is az döntött, hogy az esküdtszék laikus tagjai inkább “szubjektív igazságérzetükre” hallgattak a jogi érvek helyett. Többek szerint a hasonló ügyeket hiba esküdtszék elé vinni – mint ahogy most Ed Sheeran perében is megtörtént.Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: