EU-tervezet: a generatív MI betanításához használt jogvédett műveket nyilvánossá kell tenni

Az Európai Unió kb. két éve kezdte el az MI-t szabályozó irányelv kidolgozását, de a terület rohamos fejlődése miatt az utolsó pillanatban is bekerült egy módosítás a tervezetbe. A Reuters információi szerint az EU előírná a generatív MI-t fejlesztő cégek számára, hogy hozzák nyilvánosságra, milyen jogvédett műveket használtak a betanítás során.

A Reuters szerint ez a módosítást az elmúlt két hétben fogadták el a javaslaton dolgozó politikusok. Voltak, akik azt javasolták, hogy a jogvédett művek használatát egyszerűen tiltsák meg, de a Reuters forrásai szerint mások ezt túlzónak tartották. Svenja Hahn EP-képviselő azt nyilatkozta a lapnak, hogy sikerült megtalálni azt a kompromisszumot, ami egyszerre védi a polgárok jogait, de egyben segíti az innovációt és az MI-től remélt gazdasági fellendülést is.

A javaslat hamarosan az EU-s jogalkotás következő fázisába lép, vagyis az Európai Bizottság, az Európai Parlament és a tagállamok közötti háromoldalú egyeztetés tárgya lesz.

Az MI szabályozásában általában az EU különböző kockázati fokozatokat állítana fel: minimális, korlátozott, magas, elfogadhatatlan. A magas kockázatúnak besorolt MI-alkalmazásokat ugyan nem tiltanák be, de komoly korlátozások és átláthatósági követelmények vonatkoznának rájuk.

A Verge szerint a javaslat megnyithatja az utat olyan perek előtt, amilyeneket a képalkotó MI-k ellen már többen is indítottak, vagy legalábbis a fejlesztők és a jogtulajdonosok közötti tárgyalásokban az utóbbiak pozícióját javítja. Különösen fontos ez olyan cégek esetében, amelyek eddig titokban tartották a betanításhoz használt adathalmazok forrását; ilyen például az OpenAI is.

A Music Ally azt írja, hogy az EU-s tervet legalábbis elvben üdvözölnie kell a jogtulajdonosoknak, de nagyon sok múlik majd részleteken, valamint azon is, hogy az EU-s szigorúbb szabályozást a világon máshol is hasonló törvények követik-e, vagy lesznek-e országok, ahol lazább szabályozással próbálják vonzani az MI-cégeket.



Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading