EU-tervezet: a generatív MI betanításához használt jogvédett műveket nyilvánossá kell tenni

Az Európai Unió kb. két éve kezdte el az MI-t szabályozó irányelv kidolgozását, de a terület rohamos fejlődése miatt az utolsó pillanatban is bekerült egy módosítás a tervezetbe. A Reuters információi szerint az EU előírná a generatív MI-t fejlesztő cégek számára, hogy hozzák nyilvánosságra, milyen jogvédett műveket használtak a betanítás során.

A Reuters szerint ez a módosítást az elmúlt két hétben fogadták el a javaslaton dolgozó politikusok. Voltak, akik azt javasolták, hogy a jogvédett művek használatát egyszerűen tiltsák meg, de a Reuters forrásai szerint mások ezt túlzónak tartották. Svenja Hahn EP-képviselő azt nyilatkozta a lapnak, hogy sikerült megtalálni azt a kompromisszumot, ami egyszerre védi a polgárok jogait, de egyben segíti az innovációt és az MI-től remélt gazdasági fellendülést is.

A javaslat hamarosan az EU-s jogalkotás következő fázisába lép, vagyis az Európai Bizottság, az Európai Parlament és a tagállamok közötti háromoldalú egyeztetés tárgya lesz.

Az MI szabályozásában általában az EU különböző kockázati fokozatokat állítana fel: minimális, korlátozott, magas, elfogadhatatlan. A magas kockázatúnak besorolt MI-alkalmazásokat ugyan nem tiltanák be, de komoly korlátozások és átláthatósági követelmények vonatkoznának rájuk.

A Verge szerint a javaslat megnyithatja az utat olyan perek előtt, amilyeneket a képalkotó MI-k ellen már többen is indítottak, vagy legalábbis a fejlesztők és a jogtulajdonosok közötti tárgyalásokban az utóbbiak pozícióját javítja. Különösen fontos ez olyan cégek esetében, amelyek eddig titokban tartották a betanításhoz használt adathalmazok forrását; ilyen például az OpenAI is.

A Music Ally azt írja, hogy az EU-s tervet legalábbis elvben üdvözölnie kell a jogtulajdonosoknak, de nagyon sok múlik majd részleteken, valamint azon is, hogy az EU-s szigorúbb szabályozást a világon máshol is hasonló törvények követik-e, vagy lesznek-e országok, ahol lazább szabályozással próbálják vonzani az MI-cégeket.Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: