Dal+Szerző Playlist #122: Fonogram-díj 2023

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus magyar zenéket bemutató sorozata.

Az aktuális playlistek meghallgathatók itt:

Spotify – YouTube

A Fonogram-díjakat idén április 29-én adták át, kivéve az egy héttel később bejelentett életműdíjakat. Az összes nyertes listája itt látható, a jelölteké itt; a zsűri tagjait itt lehet megismerni. A nyertesek bejelentése és a hazai díjazottak esetén a köszönőbeszédek a YouTube-on itt nézhetők végig. (A Playlistből kimaradt Az év hazai gyermek albuma vagy hangfelvétele kategória nyertese, a Hot Jazz Band – Egy kis malac, erről ugyanis nem találtunk dalt az interneten.)

Életműdíj: Korda György és Balázs Klári

A Mahasz két életműdíjat is kioszt, ezek közül a szakmai díjat idén Kraft Tamás kapta, “az egyik legismertebb magyar hangtechnikus, road, hangmérnök, a szakmája szerelmese, 53 éve a zenészek ‘jobb keze'”. A zeneit pedig “Korda György és Balázs Klári a hazai zenetörténelem ikonikus házaspárja, akik generációkon átívelő rajongótáborral rendelkeznek, a mai napig korukat meghazudtoló módon aktívak a zenei életben” – szól a Fonogram-életműdíj indoklása.

Nem hozol több rózsát

Korda György 1958-ban lépett fel először, vagyis már több évtizede a pályán volt, amikor a (már szintén nem kezdő) Balázs Klárival megismerkedett, majd összeházasodott a nyolcvanas évek elején. Első közös megjelenésük a Nem hozol több rózsát című dal volt.

Zene: Diamond Neil Leslie. Szöveg: Diamond Neil Leslie, Bergman Marilyn, Bergman Alan. Fordító: Váradi Zsuzsa

Reptér

A “generációkon átívelő” siker bizonyítékai sokáig a Sziget-fellépések voltak, manapság pedig a Reptér TikTok-sikerét kötelező említeni ezzel kapcsolatban. A YouTube-on a hivatalos új klip 2021 nyara óta már több mint tízmilliós nézettséget szedett össze; a Spotify-on a 3 milliót közelíti a dal. A TikTokon több mint 11 ezer videóban szerepel, összesen 47 milliós nézettséggel.

Zene: Máté Péter. Szöveg: S. Nagy István. ISWC kód: T-007.007.288-6

Találd ki gyorsan gondolatom

A Reptér után a legnagyobb online hallgatottságot (akár a YouTube-on, akár a Spotify-on) ez a dal érte el, ami miatt egyébként plágiumper is indult – pedig, ahogy a házaspár nyilatkozta, “sosem állítottuk, hogy mi írtuk”. A zene izraeli szerzője a magyar felvétel összes jogdíjára igényt tartott volna, de végül meg kellett elégednie azzal az összeggel, amit eredetileg, peren kívül ajánlottak neki.

Zene: Bratter Henri Simon. Szöveg: Szenes István. ISWC kód: T-007.174.666-1

Blahalouisiana & Szűcs Krisztián: Mondd, hogy szép volt az este

A május 4-én a Budapest Parkban tartott koncert különlegessége nemcsak az volt, hogy meglepetésként itt adták át a Fonogram-díjat, hanem több vendégzenész is színpadra lépett. Míg például Csonka András jelenlétére számítani lehetett, a Blahalouisiana énekesnője, Schoblocher Barbara talán nem tűnik kézenfekvő választásnak – pedig a zenekar az Akusztikban pont a házaspár egyik slágerét dolgozta fel (Korda György szólamát Szűcs Krisztián énekelte). Rajtuk kívül Csordás Tibor (Fiesta), Puskás-Dallos Bogi és Puskás-Dallos Péter is vendégfellépők voltak a nagykoncerten. (A Spotify playlistben a dal eredeti változata szerepel.)

Zene, szöveg: S. Nagy István S, Schöck Ottó. ISWC kód: T-007.174.941-1

Az év hazai klasszikus pop-rock albuma vagy hangfelvétele: godfater. – 0 (Tom-Tom Records)

A magyar rockélet egyik legnagyobb szenzációja volt a Tátrai Tibor, Szebényi Dani, Borlai Gergő, Gotthárd Misi, Kéri Samu felállású supergroup létrejötte, így nem meglepő a szakmai elismerés.

Álljatok meg! – Zene, szöveg: Frenreisz Károly. ISWC kód: T-007.003.844-6

Az év hazai modern pop-rock albuma vagy hangfelvétele: Margaret Island – Hol marad az én történetem / Rámszakadt (feat. JumoDaddy) / Szeszélyes (Gold Record)

A Margaret Island majd’ egy évtizede élvezi a szakma és a közönség elismerését. 2021-ben megjelent albumuk a 2020-as évet dolgozza fel; a lemez anyagát Lábas Viki nappalijában rögzítették, és madárcsicsergést, vagy akár a Balaton hullámainak hangját rögzítő “hangjegyzeteket” is felhasználtak.

Senki nem felel – Zene: Toldi Miklós, Törőcsik Kristóf, Lábas Viktória, Füstös Bálint. Szöveg: Hujber Szabolcs, Törőcsik Kristóf, Füstös Bálint. ISWC kód: T-306.748.801-7

Az év hazai alternatív vagy indie-rock albuma vagy hangfelvétele: Platon Karataev – Partért kiáltó / Létra (szerzői kiadás)

A pszichedelikus rock, folk és a posztrock hatásait is beépítő album filozofikus témákat jár körbe (a Platon Karatev pályáján először magyar nyelven). Az én elvesztését, az azonosságélményt megfogalmazó dalok nemcsak a Fonogram-zsűri, hanem általában a magyar kritikusok egy kedvenc lemezévé tették a Partért kiáltót.

Partért kiáltó – Zene: Sallai László András, Balla Gergely Lóránt, Czakó Kuraly Sebestyén, Bradák Soma. Szöveg: Balla Gergely Lóránt. ISWC kód: T-307.189.000-7

Az év hazai elektronikus zenei albuma vagy hangfelvétele: Caramel x Willcox – Visszavágyom / Visszavágyom (BHLZCK Remix) (Gold Record)

A kollaboráció mindkét résztvevője nemcsak hogy kapott már Fonogram-díjat, hanem egyenesen az egyik díjátadón találkoztak; első közös dalukkal pedig rögtön egy újabbat is nyertek.

Zene: Molnár Ferenc, Vígh Attila. Szöveg: Molnár Ferenc. ISWC kód: T-311.559.519-8

Az év hazai rap vagy hip-hop albuma vagy hangfelvétele: Beton.Hofi – Playbánia (Universal Music) / Majka, Molnár Tamás – Azt beszélik a városban (MAJKA Music)

Ebben a kategóriában szavazategyenlőség miatt két díjat is kiosztottak. Beton.Hofi 2021-es lemeze után 2022-ben is meggyőzte a zsűrit (és a kritikusokat is); Majka és Molnár Tamás közéleti témájú dala pedig hosszú időre témát adott a lapoknak, és a YouTube-on is népszerű volt.

Pop – Zene: Gacs Gergő, Doór Mátyás Levente. Szöveg: Schwarcz Ádám. ISWC kód: T-315.681.795-3 / Azt beszélik a városban – Zene, szöveg: Majoros Péter, Molnár Tamás. ISWC kód: T-314.095.293-4

Az év hazai hard rock vagy metal albuma vagy hangfelvétele: Depresszió – Vissza a Földre (H-Music)

A Depresszió tizedik lemezén a pandémia alatt született dalok hallhatók; a zenekar ismerős hangzását kissé modernizálták erre az albumra, ami az eladási példányszámokat tekintve 2022 legsikeresebb kiadványai közé tartozott.

Ébren tart – Zene: Varga Zoltán, Nagy Dávid, Kovács Zoltán, Hartmann Ádám, Halász Ferenc. Szöveg: Halász Ferenc. ISWC kód: T-312.817.398-4

Az év hazai hagyományos slágerzenei albuma vagy hangfelvétele: László Attila – Amíg van kire várnom (szerzői kiadás)

A kézdivásárhelyi származású László Attila 2011-ben, 14 évesen nyerte meg a Csillag születik tehetségkutatót, és azóta aktívan zenél; fellépett már Kanadában és Ausztráliában is.

Amíg van kire várnom – Zene: Vigyinszki Máté. Szöveg: László Attila. ISWC kód: T-304.118.939-9

Az év hazai kortárs szórakoztatózenei albuma vagy hangfelvétele: Peter Šrámek / Zámbó Jimmy – A Király – Filmzene & Symphonic (Magneoton)

Amikor Peter Srámek 2015-ben feltűnt a Rising Star című műsorban, a magyar médiától rögtön megkapta a “szlovák Jimmy” jelzőt. Kézenfekvő választás volt tehát, hogy a hatalmas feltűnést keltő sorozathoz ő énekelhette az új dalokat.

Peter Srámek: Jöjj velem (A Király Filmzene) – Zene: Moldvai Márk. Szöveg: Császár Előd. ISWC kód: T-316.180.493-5

Az év hazai jazz albuma vagy hangfelvétele: Subtones – Lángolj (Tom-Tom Records)

Idén több supergroup is található a díjazottak között; a godfater. mellett ilyen a számos formációt megjárt Subicz Gábor jazz-pop-funk zenekara is, amely második lemezén magyar nyelvre váltott.

Nem segít más – Zene: Subicz Gábor. Szöveg: Szepesi Mátyás. ISWC kód: T-308.920.808-8

Az év hazai világ- vagy népzenei albuma vagy hangfelvétele: Cserepes – The Sold Girl (Fonó)

Cserepes Károly a magyar világzene egyik “nagy öregje”, aki egy ideje sajátos kollázsalbumokat készít. A Sold Girl a magyar-török kapcsolat zenei emlékeit, lenyomatait vizsgálja eredeti módon.

Get Ready My Daughter – Zene: tradicionális, Cserepes Károly. ISWC kód: T-314.534.743-5

Az év felfedezettje: ValMar (szerzői kiadás)

Bár a ValMar duó már régebben kezdte pályáját, és első nagy YouTube-sikerüket 2020-ban aratták, 2022-ben új szintre léptek. Az Úristen tavaly tavasz óta arat a YouTube-on és a rádiókban; ősszel a Színvak lett nagy sláger; de még kevésbé sikeres számaik is túllépik a milliós nézettséget.

Úristen: Zene: Valkusz Milán Tamás, Marics Péter. Szöveg: Szikora Róbert. ISWC kód: T-310.443.810-6

Az év hangfelvétele: 4S Street – Mesélek a bornak (Mistral Music)

A 4S Street 2018-ban alakult Gyergyószentmiklóson, már két albumuk is megjelent. A rádióbarát pop-rockot folkos elemekkel dúsító zenekar eddigi legnagyobb sikerét aratta ezzel a dallal, ami (többek között a YouTube-on olvasható kommentek tanúsága szerint) mélyen megérinti a hallgatóit.

Zene és szöveg: Nicuta Stefan Alexandru, Mihály Csaba, Szabó László, Fülöp Loránd, Pál Andor. ISWC kód: T-307.428.534-6

A Playlist meghallgatható a Spotify-on:

és a YouTube-on:Categories: Playlist

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: