Mesterséges intelligencia tökéletesítette a koreai énekes kiejtését egyszerre hat nyelven

A BTS világsikere mögött álló HYBE 2022-ben vásárolta fel a Supertone startupot, ami “hiperrrealista, kifejező, az emberi hangtól meg nem különböztethető” hangot előállítani képes MI-t fejleszt. Sokan spekuláltak, hogy mi lehet a HYBE célja ezzel; a legtöbben arra tippeltek, hogy a BTS tagjait katonai szolgálatuk alatt MI helyettesíti majd.

A most megjelent szám azonban nem ez, hanem a cég egy új zenésze, MIDNATT dala, ami egyszerre hat nyelven érhető el: koreai, angol, kínai, spanyol, japán és vietnámi. (Ezek között a YouTube-on a Beállításra kattintva lehet váltogatni.) MIDNATT mind a hat nyelven felénekelte a dalt, de a Supertone technológiája segített abban, hogy finomhangolja a kiejtést és az intonációt. Továbbá MI generált az énekes hangjából több különféle hangot, köztük nőit is.

A mesterséges intelligencia zenei felhasználása szempontjából fontos, hogy az énekes hangsúlyozza, hogy “bár sokféle új technológiát használtunk ebben a projektben, a zene magját az én személyes és művészi történetem adja. Remélem, hogy a rajongók érzik benne az őszinteséget.” A sajtóközlemény azt is hangsúlyozza, hogy a többféle énekhang kialakításának is művészi célja volt: az ambivalens, egymásnak ellentmondó érzések kifejezése. Mint írják, az MI által kialakított új énekhangok mindegyike “megőrzi MIDNATT egyedi énekstílusát”. A HYBE közleménye szerint a hatnyelvű megjelenés célja, hogy “meghaladják a K-pop fizikai határait”.Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: