A zenében és a hangzásban is pár jó döntésen múlik minden – Ifj. Malek Miklós-interjú

A Dalszerző Expo keretein belül május 25-én ifj. Malek Miklós tart mesterkurzust – bővebb információ erről itt olvasható, jegyek itt kaphatók. Ifj. Malek Miklós a magyar nagyközönség számára valószínűleg leginkább az X-Faktor egykori mentoraként ismerős, de nemzetközi szinten, szerzőként, producerként, hangmérnökként egyaránt is igen sikeres. Munkájával többek között Ariana Grande, Jennifer Lopez, Armin Van Buuren, Anastacia, Yanni dalaiban, lemezein lehet találkozni. (Részletesen a honlapján lehet megismerni a munkáit.)

A DEX-re The Checklist című mesterkurzusát hozza, amit a Los Angeles Music Industry Summer Academy kérésére állított össze.

Ez nem egy sima előadás: ifj. Malek Miklós fontosnak tartotta, hogy “mindent, amit elmagyarázok, meg is tudjak mutatni. Mivel zenéről és hangzásról van szó, ezért csak szavakkal nem lehet mindent átadni. Úgyhogy készítettem speciális videókat, hangfelvételeket, amelyeken keresztül azonnal meghallja mindenki a különbséget egy erősebb és egy gyengébb megoldás között.” Az ismertető szöveg kiemeli, hogy ifj. Malek Miklós mindig nagyon élvezi, amikor láthatja a közönségen, hogy “aha-élményük” van. Rákérdeztünk, hogy mi ezek közül a leghatásosabb. “A legmeglepőbb pillanata az előadásnak számomra mindig az, amikor azt bizonyítom be, hogy egy sikeres előadónak azonnal felismerhető hangjának kell lennie. Ehhez egy másodpercnél rövidebb darabokat játszom le világsztárok hangjából visszafelé… eddig mindig kitalálták őket. Remélem, hogy Budapesten is működni fog!” – írta blogunknak.

A címben említett checklist egy olyan lista, aminek az elemeit “ki kell pipálni”, ha valaki top 40-es slágert szeretne készíteni. Ifj. Malek Miklós elárulta nekünk, hogy hogyan jutott el ennek a koncepciójához: “A karrierem elején többször is meglepett az, amikor valamiből sláger lett, mert olyan dalok érintették meg az embereket, amelyeket én nem igazán vettem komolyan. Először azt hittem, hogy véletlen volt, és hogy még egyszer nem lesz ilyen. De aztán megint megtörtént. Ezért elkezdtem tudatosan megvizsgálni, hogy mi az, ami különlegessé tette ezeket a dalokat, mitől működtek jobban, mint a többi?

Minden számít: az előadó, az előadás, a dal, a szöveg, a hangszerelés, a keverés és még sok minden más. Aki részt vesz a mesterkurzuson, megtanulhatja, hogy mi a fontossági sorrend, és azt is, hogy hogyan tud minden elemet a maximumra vinni, és ezeket úgy összehangolni, hogy a végeredmény több legyen, mint a részek összessége” – írta Malek Miklós a checklist koncepciójáról.

A fenti “minden számít” tételen belül külön kiemeli a program leírása azt a kérdést, hogy mi a fontosabb: az előadó vagy az előadás? Rákérdeztünk, hogy ezen a téren ifj. Malek Miklós véleménye szerint hozott-e változást az elmúlt néhány év: a közösségi média, a rövid videók, a hatalmas zenei (túl)termelés, a feldolgozások burjánzása. Ő azonban úgy látja, hogy a vízválasztó korábbra datálható: “A lényeges különbség a vizuális média és a rádió között van. Ugyanis ha meglátunk valakit, már azonnal eldöntjük, hogy szimpatikus vagy sem. Ha rádiót hallgatjuk, akkor elsősorban az előadásra fogunk koncentrálni. Viszont mind a két esetben a zenei túltermelés és most már a mesterséges intelligencia elterjedése is még jobban aláhúzza, hogy mennyire fontos, hogy az előadás, az előadó és a dal is valamilyen szinten különleges legyen. A másolásnak lassan nem lesz sok értelme. A feldolgozások pedig szerintem az eredeti dal és előadó fontosságát mutatják meg, hiszen ezért akar a feltörekvő előadó az általuk kibocsátott fényben bemutatkozni” – írta blogunknak.

A mesterkurzus azt ígéri, hogy eloszlat néhány mítoszt is a felvétel, keverés, maszterelés témájában, ezek helyére valós megoldásokat állítva. Ifj. Malek Miklós szerint nem igazán mondható el, hogy mondjuk Magyarországon és az Egyesült Államokban másféle mítoszok terjednének ezen a téren, hiszen “már mindenki internetről tanul korlátok nélkül. Viszont emiatt mindenki korlátlanul megtanulja a butaságokat is. Például azt, hogy minden sávra 100 plugint kell tenni ahhoz, hogy valami jól szóljon. Természetesen ez nem így van, mert a hangzás világában – és egyébként a zenében is – egy pár jó döntésen múlik minden, és azon, hogy a fontos elemek a helyükön legyenek.” Természetesen erről is bőven lesz szó a mesterkurzuson, hiszen “amikor a munkámról kérdeznek, akkor alig bírom abbahagyni a beszédet!”

A mesterkurzus a DEX honlaponjegyvásárlásFacebook esemény



Categories: Dalszerző Expo, Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading