Dal+Szerző Playlist #123: Artisjus-díjasok

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus magyar zenéket bemutató sorozata.

Az aktuális playlistek meghallgathatók itt:

Spotify – YouTube

Playlist rovatunkban szokás szerint bemutatjuk az Artisjus-díjjal elismert zeneszerzők, szövegírók, alkotói közösségek műveit. A 2023-as díjazottak teljes listája itt olvasható.

Posztumusz Életműdíj: Török Ádám

“A fuvolista-énekes-előadóművész Török Ádám senkihez sem hasonlítható stílust alakított ki, amely a 70-es évek egyik legnépszerűbb zenekarává tette együttesét, a progresszív blues-rockot és jazz-rockot játszó Minit. Koncertjein csak saját dalait, szerzeményeit mutatta be, kivéve a Bartók-feldolgozásokat. Azon kevés zenész közé tartozik, aki egész pályafutása alatt folyamatosan alkotott és előadott. Több mint ötven zenésznek biztosított megélhetést munkája során” – olvasható Németh Alajos laudációjában a 2023. április 18-án elhunyt Török Ádámról.

Mini: Gőzhajó

A Mini először 1972-ben kapott lehetőséget arra, hogy kislemezeket jelentessen meg. Rögtön az elsőn hallható volt az egyik legismertebb daluk, a Gőzhajó.

Zene: Papp Gyula. Szöveg: Török Ádám. ISWC kód: T-007.007.911-6

Mini: Vissza a városba

Ugyanebből a korszakból származik a talán legismertebb Mini-dal is, ami – ahogy Török Ádám egy interjúban fogalmazott – “a ’70-es évek egyik legnagyobb himnusza” lett; felvételen viszont csak 1978-ban jelent meg, az első Mini-LP-n, aminek a címét is adta.

Zene, szöveg: Török Ádám. ISWC kód: T-007.009.787-8

R.A.B.B. – Hívj fel!

Bár a Mini (később, az újjáalakulás után Török Ádám és a Mini) volt az a zenekar, amivel leginkább összekapcsolódott a neve, Török Ádám több más formációt is elindított. Köztük volt a R.A.B.B., ami a Rhythm And Blues Branch rövidítése, de sokan csak Rabbocska néven emlegették a három nagylemezt megjelentető zenekart.

Zene: Török Ádám. Szöveg: Köves Miklós, Muck Ferenc. ISWC kód: T-007.006.391-0

Életműdíj: Menyhárt János

“Menyhárt János hazánk egyik legkiemelkedőbb zeneszerzője és gitárosa. Több száz slágert komponált. Alkotásai, dallamai és harmonikus struktúrái mélyen megérintik a hallgatókat; bennük a technikai virtuozitás és az érzelmi mélység tökéletes harmóniában van. Gitározása magával ragadó és lenyűgöző, képes minden érzést átadni a hangszere által” – olvasható Szűcs Norbert laudációjában.

V’Moto-Rock: Fekszem az ágyon

1977 és 1988 között működött a V’Moto-Rock, amelynek tagjai már korábban is ismertek lettek a magyar rockzenében (Menyhárt János például a Korál tagja is volt előtte). A zenekar óriási sikereket aratott, és ennek fontos összetevője volt Menyjárt “egyedi hangzása és kreatív zenei gondolatai” a laudáció szerint.

Zene: Demjén Ferenc, Menyhárt János, Szöveg: Demjén Ferenc, Menyhárt János, Lerch István, Herpai Sándor. ISWC kód: T-007.004.729-8

Demjén Ferenc: Szabadság vándorai

A V’Moto-Rock után Demjén Ferenc szólópályára lépett, és immár saját nevén jelentette meg A szabadság vándorai című albumát, 1989-ben. A (majdnem) címadó szám hatalmas sláger lett, ami “áttörte a falakat” – olvasható a laudációban.

Zene: Menyhárt János. Szöveg: Demjén Ferenc. ISWC kód: T-007.003.080-6

Homonyik Sándor: Álmodj királylány

Menyhárt János számos más előadóval is dolgozott, többek között ő írta Homonyik Sándor szólóalbumainak dalait, amelyek közül az Álmodj királylány a kor egyik meghatározó slágere lett. (Az MHV zenekarban is együtt játszottak; a név a három tag nevének kezdőbetűiből állt össze, a V Vikidál Gyulát jelentette. A Spotify-on csak az MHV által felvett verzió található meg.)

Zene: Menyhárt János. Szöveg: Miklós Tibor. ISWC kód: T-007.118.493-4

Az Év Produkciója: godfater.

“Az év produkciójának járó díjat olyan szerzők kapják, akik a dalszerzői tevékenységük mellett példamutató produkciókat hoznak létre. A Godfater. zenekar fontos jellemzője, hogy a generációk közti kölcsönös tiszteleten alapszik, ezáltal olyan különleges közösség született, ami példával járhat elöl minden zenésznek és alkotónak” – olvasható a blues-rock szupergrupról Sebestyén Áron laudációjában.

Álmok háza – Zene: Gotthárd Mihály, Szebényi Dániel Kálmán. Szöveg: Szepesi Mátyás. ISWC kód: T-316.621.127-0

Az Év Zeneszerzője: Szendőfi Péter

Szendőfi Péter egy “manapság formálódott új alkotói létezés, a dobos-zeneszerző-zenekarvezető kategória egyik legkiválóbb reprezentánsa”, aki amellett, hogy számos formációban szerepel, oktat is. 2022-ben a harmincéves, a nemzetközi színtéren is jelen lévő fúziós zenekarával, a Fusio Grouppal adott ki lemezt, valamint a Modern Art Orchestra számára megírta a Yellow Alert című zenei anyagot. Szendőfi “következetesen járja a maga útját, mindig önazonos, amit ír és játszik” – olvasható Bágyi Balázs laudációjában.

Az Év Szövegírója: Molnár Tamás

“Molnár Tamás tinédzser kora óta szinte töretlenül dolgozik saját és másoknak írt dalain; több száz szerzemény van már a háta mögött. Minden projektjében, zenekarában megújul, képes változni és változtatni nemcsak zenében, stílusaiban, de személyiségében egyaránt” – olvasható Jónás Vera laudációjában. Molnár Tamás 2022-ben jelentette meg első szólóalbumát Szív utca címmel.

Melletted – Zene: Szabó Zoltán, Molnár Tamás. Szöveg: Molnár Tamás. ISWC kód: T-309.564.993-3

Az Év Junior Könnyűzenei Alkotója: Takács Dorina, Дeva

“Takács Dorina, művésznevén Дeva egyedi hangzásvilágot teremtett, amely izgalmasan ötvözi a Kárpát-medence hagyományos népzenei gyökereit a kortárs zenei és stúdiótechnikai trendekkel. A fiatal művész zenei kísérletezése által a laikus hallgatók számára is megnyílnak az átjárók a látszólag össze nem illő zenei stílusok között” – olvasható Both Miklós laudációjában. Дeva munkásságát számos díjjal elismerték már, többek között a Music Moves Europe nemzetközi zsűrije a legígéretesebb európai tehetségek közé választotta 2022-ben.

Fa lenni – Zene, szöveg: Takács Dorina. ISWC kód: T-310.216.583-9

Az Év Junior Könnyűzenei Szövegírója: Sisi

“Sisi alig több mint egy éve robbant be a magyar underground hiphop színtérre. Egyedi tónusával, dinamikus és friss szemléletmódjával, erőteljes üzeneteivel, extravagáns előadásával képes megszólítani fiatal közönségét, és a szakma, a kritika figyelmét is hamar felkeltette. Szövegeit mélyebb jelentésekkel, üzenetekkel képes átitatni” – olvasható Both Miklós laudációjában.

MagasLow – Zene, szöveg: Biksi Gábor, Vörös Cintia. ISWC kód: T-315.957.209-1

Az Év Junior Könnyűzenei Alkotói Közössége: Nagy Emma Quintet

“A Nagy Emma Quintet frissessége egyedülálló. A dalok álomszerű hangulata tisztán tükrözi a frontember személyét és zenekarvezetői tehetségét. Szerzeményeik nem akarnak megfelelni semmilyen trendnek. Lemezeiken pontos és átgondoltan megírt kompozíciókat hallunk , de a csapat zenei összhangja és improvizációja még ugyanannyit hozzátesz az élményhez” – olvasható Jónás Vera laudációjában.

Az Év Magyarnóta-szerzője: Horváth Péter

Horváth Péter iskolái után a hadsereg fúvószenekarában helyezkedett el klarinétosként. Számos kedvelt művész tartja repertoárján szerzeményeit. Veled leszek akkor is című dala a 2022-es Nóta Olimpián a 2. helyezést nyerte el. Immár 42 éve a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének tagja, több felelős beosztásban is dolgozott, dolgozik – olvasható Éliás Tibor laudációjában. (A Spotify-on nem található meg.)

Ötvös Csilla: Veled leszek akkor is – Zene: Horváth Péter. Szöveg: Tóth János István. ISWC kód: T-304.118.919-5

Az év komolyzenei műve: Balogh Máté: Sinfonia Nr. 1 – Omaggio a Giuseppe Haydn

“Bátorság is kell ahhoz, hogy a klasszika és romantika nagy művei után valaki úgy érezze, hogy van mondanivalója, amelyet hozzá tud tenni a szimfóniák hatalmas repertoárjának hangjaihoz. Ez a felvillanyozóan ötletes és szép zene megérdemli, hogy még sokan és sokszor játsszák” – írja laudációjában Szitha Tünde. (Csak a Soundcloudon található meg.)

Az Év Komolyzenei Műve: Kutrik Bence: Tavasz-esti dal

“Kutrik Bence számára a gyászban adtak vigaszt Juhász Gyula sorai. A versből a fájdalom mellett a Pilis lábánál élő szerző természetszeretete és művészi ars poétikája is kiszól” – olvasható Bánkövi Gyula laudációjában. A kórusművet a világhírű Cantemus mutatta be, azóta pedig több más kórus is műsorára tűzte. (A Spotify-on nem található meg.)

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/1495686913&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true

Az Év Junior Komolyzenei Alkotója: Dobri Dániel

Dobri Dániel kamaraszimfonikus művei, kamaradarabjai gyakran hallhatóak, több mint 60 színpadi mű zenéjét írta. “Műveiből egy zeneileg rendkívül nyitott gondolkodású, egyetlen izmus iránt sem elkötelezett alkotó rajzolódik ki. Olyasvalaki, akinek fontos a zenében a dramaturgia és annak hatása a közönségre. Alkotói stílusa sokrétű, eszközeiben vállaltan eklektikus – más szóval vérbeli 21. századi zeneszerző, aki mindig tiszta és egyértelmű zenei gondolatokra törekszik” – olvasható Bella Máté laudációjában. (A Spotify-on nem található meg.)

PentaTones for Orchestra – Zene: Dobri Dániel Béla. ISWC kód: T-304.118.859-0

A Playlist meghallgatható a Spotify-on:

és a YouTube-on:Categories: Playlist

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: