Új kihívás a kis klubok működtetésében: a Z generáció jóval kevesebb alkoholt fogyaszt

Főleg a kis klubok nagy mértékben támaszkodnak az italeladásokból származó bevételekre, éppen ezért jelent számukra nehézséget, hogy a Z generáció egyre kevésbé fogyaszt alkoholt – írja a Billboard.

A lapnak egy kb. 300 fős klub vezetője mondta, hogy a covid utáni felfordulásban eltartott egy darabig, amíg rájöttek, hogy mi nem stimmel. A számok mélyére nézve vették észre, hogy a legfiatalabb, Z generációnak szóló rendezvényeken az alkoholos italok eladása után 25%-kal kevesebb volt a bevételük, mint az idősebbeknek szóló koncerteken.

Ezt alátámasztják az általános adatok is. Egy nagy amerikai vizsgálat szerint a 18-22 éves korosztályban az alkoholt egyáltalán nem fogyasztók száma 20%-ról 28%-ra nőtt másfél évtized alatt, 2002 és 2018 között; az alkohollal kapcsolatos káros jelenségek (pl. függőség, nagyivás) száma pedig felére csökkent. Ezzel párhuzamosan a több mint 20 amerikai államban legalizált marihuána fogyasztása 30-ról 37%-ra nőtt, de komoly szerepe van a változásban annak is, hogy a Z generáció sok tagja tudatosan figyel a lelki egészségére.

Bár népegészségügyi szempontból örvendetes a változás, a kis klubok helyzetét nemcsak ez rontja, hanem a kiadások jelentős emelkedése is. Emiatt több klubtulajdonos új bevételi források után próbál nézni: az alkoholmentes italok választékát bővíti, a helyhez kapcsolódó saját merch árusításába kezdett, próbálja kiadni a helyiséget zártkörű rendezvényeknek.

A Billboardnak azért olyan klubvezetők is nyilatkoztak, akik nem látják, hogy nagyon megváltoztak volna az alkoholfogyasztási szokások; továbbra is inkább azt tapasztalják, hogy leginkább a műfajtól függ, hogy mennyit költ a bárban a közönség: bizonyos stílusoknál, pl. a country- és rockkoncerteken ez az átlagnál magasabb.

Magyar adatokat 2019-ből találtunk: a KSH akkori elemzése szerint a 15-29 éves férfiak 21%-a volt absztinens (ez kb. az az állapot, ahonnan az amerikai fiatalok elindultak húsz éve); a 30-44 éves korosztályban ez csak 16% volt. A nőknél más a helyzet: a fiatalabbak 30%-a, a középkorúak 33%-a vallotta magát absztinensnek. (Az időbeli változást nem tudtuk megállapítani, mert egy korábbi nagy felmérés egészen máshogy osztotta fel a vizsgált korosztályokat.)Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: