Sztárok hangját utánzó MI-vel foglalkozó Discord szervert állíttatna le az RIAA

A generatív mesterséges intelligencia a zenén belül eddig nagyobb sikereket, komoly hallgatottságokat leginkább a híres sztárok hangját felhasználó új dalokkal ért el. (Az, hogy a Beatles “utolsó dala” MI segítségével készül, nem a generatív alkalmazások közé tartozik, hiszen alapvetően John Lennon kazettán megőrzött hangját tisztítják meg.). Ilyen zenékkel foglalkozik a Discordon belül az AI Hub nevű szerver, ami hamar igen ismert lett.

A Vice még áprilisban írt róla hosszú cikket, bemutatva, hogy az akkor kb. húszezer felhasználóval bíró szerveren lehet információkat találni MI-modellek betanításához, illetve kész modelleket is. Emellett az MI-hez nem értő felhasználók is találtak részletes instrukciókat ahhoz, hogy hogyan készítsenek el egy dalt, amin pl. Drake, Travis Scott vagy Kanye West hangján énekelhetnek-rappelhetnek ők maguk. Azóta a szervernek már kb. 150 ezer tagja van.

Az RIAA ezt a szervert szeretné leállíttatni. Az erről szóló levelet megszerző TorrentFreak azt írja, hogy nem egészen egyértelmű, hogy mire hivatkoznak, hiszen több probléma is felmerül. Az egyik, egyértelműbb kérdés az, hogy a felhasználók olyan adatbázisokat osztottak meg egymással, amelyekbe engedély nélkül kerültek be jogvédett zenék – az RIAA keresete több dalt konkrétan meg is nevez.

A másik kérdés az, hogy az ezeken betanított MI-modellek jogsértőek-e. Mint arról többször írtunk, a zeneipar meglehetősen egységes álláspontot vall: az MI-betanításhoz kizárólag a jogtulajdonosok engedélyével szabad zeneműveket felhasználni. Ugyanakkor kérdés, hogy a jelenlegi jogi szabályozásnak mennyire felel meg ez az álláspont. Ennek jó tesztje lehet az AI Hub szerver ügye – írja a Music Business Worldwide. Legalábbis ha a Discord nem állítja le a szervert június 30-ig, ami eddig nem történt meg, bár több, jogsértő adatbázisokra mutató linket már eltávolítottak; az RIAA a határidő lejárta után bírósághoz fog fordulni.

Azt, hogy a zeneipar milyen komolyan veszi a mesterséges intelligencia kérdését, jelzi az is, hogy a majorök közül elsőként a Sony Music kifejezetten a mesterséges intelligencia területével foglalkozó vezetői (ezen belül alelnöki, EVP) pozíciót hozott létre, amit egy igen ismert iparági szakember tölt be. Geoff Taylor, aki korábban a brit kiadói szervezet, a BPI vezetője volt, már 2016-ban is írt a kérdésről – emlékeztet a Music Ally.

Kapcsolódó hír az is, hogy a Grammy-díjakat kiosztó amerikai Recording Academy nyilvánosságra hozta, milyen szabályok vonatkoznak az MI segítségével alkotott zenére. “Kizárólag emberi alkotók nevezhetők és nyerhetnek Grammy-díjat” – szól a szabály, vagyis “emberi alkotói hozzájárulás nélkül készült művek nem”. Ez nem jelenti azt, hogy teljesen kizárták az MI-t; ha ezt valamilyen módon felhasználták egy műben, akkor az emberi hozzájárulásnak jelentősnek kell lennie az adott kategória számára – vagyis pl. a szerzőket díjazó kategóriában a szerzői hozzájárulásra vonatkozik a szabály.Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: