Mostantól beszámít a stream a magyar albumlistába, teljesen át is alakult

Megújult a Mahasz által működtetett Hivatalos magyar slágerlisták oldal. A legfontosabb változás az, hogy mostantól az albumlistába beszámít a stream is, a nemzetközi sztenderdeket követő konverzióval (lásd alább). Ennek oka természetesen az, hogy a stream vált az elsődleges zenefogyasztási formává. Ezt jól mutatja a Mahasz 2022-es összesítő adata, amely szerint a hangfelvételek utáni bevételekből a digitális bevételek 79%-ot képviselnek, a fizikai eladások 21%-ot. Eddig a digitális zenefogyasztást az albumlista számítási módszertanában csak a – rohamosan csökkenő jelentőségű – letöltések képviselték.

Ahogy arra számítani lehetett, az új módszertan alaposan átrendezte az albumlistát. A top 40-ben most összesen 24 olyan kiadvány található, amely a korábbi módszertan alapján nem került be a legnépszerűbbek közé, vagyis ÚJ megjelölésű. Még nagyobb a változás a lista első felében: a top 20 háromnegyede, 15 kiadvány minősül újnak, a top 10-ből pedig 8: Azahriah, Azahriah x Desh, KKevin, Pogány Induló, Manuel, Beton.Hofi, Ekhoe. A két külföldi top 10-es előadó közül Lil Uzi Vert “új”, a dél-koreai Stray Kids viszont a korábbi számítási mód szerint is bekerült a top 40-be. (Az első helyen álló Azahriah-album, a Memento nem először került fel a listára: tavasszal, a megjelenés hetében a 33. helyen szerepelt.)

Ugyanakkor – ahogy a sajtóközleményben olvasható – a Mahasz nem akar megfeledkezni “azokról a – sokszor legendás – művészekről sem, akiket rajongóik elsősorban fizikai hanghordozók vásárlásával támogatnak”, ezért külön albumlista készül a fizikai eladások (vinyl, CD stb.) alapján. Ez jelenleg igen érdekes képet mutat: a top 10-ben hat magyar és négy dél-koreai előadó található, az első helyen a már említett Stray Kids.

Mint arról korábban itt írtunk, az arany- és platinalemez minősítésekbe már eddig is beszámítottak a stream adatok, míg az albumlista helyezéseibe nem. Így alakult ki az a helyzet, hogy pl. a 2022-es éves összesített albumlistán egyetlen olyan, abban az évben megjelent lemez szerepelt (Ákosé), amelyik megszerezte az aranylemez minősítést – miközben egyébként több, akár többszörös platinát is elnyerő kiadvány volt az évben. Az új módszertannal “a Hivatalos magyar slágerlisták és az arany/platina minősítések rendszere immár abszolút szinkronba került” – olvasható a sajtóközleményben.

A listák másik változása, hogy a single lista helyezéseibe is már beszámítják a stream adatokat, és persze ezzel párhuzamosan a külön stream sikerlista megszűnik.

A Mahasz által alkalmazott konverziókat az IFPI módszertanát és a magyar piaci adatokat figyelembe véve alakították ki. Ezek a következők:

1 album értékesítése = 3 280 előfizetéses stream = 14 700 ingyenes (reklámmal finanszírozott) stream

1 kislemez/single értékesítése = 328 előfizetéses stream = 1470 ingyenes streamCategories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: