Sok független zenész nyitott az MI használatára és a betanítás engedélyezésére is

Miközben folyik a vita és a lobbizás a mesterséges intelligencia szabályozásáról, a zenészek el nem hanyagolható része már használja a különféle MI-alkalmazásokat. Már több, ezzel kapcsolatos adat is megjelent: áprilisban sokakat meglepett az a felmérés, ami szerint a független zenészek 60%-a már használt legalább egyvalamire MI-t; nemrég pedig életkorok szerint vizsgálták a brit zenészek hozzáállását, és a 16-24 évesek majdnem kétharmada mondta, hogy nyitott ilyesmire.

Most a TuneCore hozta nyilvánosságra egy nagyobb felmérés eredményét, amiben korábban nem vizsgált kérdéseket is feltettek. Világszerte összesen 1558-an töltötték ki a kérdőívüket, 57%-uk tapasztalt, legalább tíz éve a zeneiparban jelenlévő alkotó.

Közülük a korábbi – egy, a TuneCore-nál kevésbé ismert cég által készített – felmérésnél kevesebben mondták, hogy használtak már MI-t: kicsivel több mint a válaszolók negyede (27%). Ezen belül a legtöbben, 57% a borítókép készítésére; a promóciós anyagok megírásában 37% vett igénybe szövegalkotó szolgáltatást; 20% a rajongók bevonására alkalmazott MI-t. Viszont arra a kérdésre, hogy mi érdekli őket az MI-vel kapcsolatban, a legtöbben a kreatív folyamatok segítését választották (35%), bár ettől nem sokkal maradt el a marketing és promóció megtervezése; 18% különféle vizuális promóciós anyagok MI-vel segített készítése iránt is érdeklődik (TikTok, Canvas stb.).

A válaszadók fele pozitívan áll az “MI által nyújtott hasznos lehetőségekhez”, és vannak is ismeretei a témáról; 39% viszont nem igazán ismeri az MI-t, valamint komoly aggodalmai, félelmei vannak a technológiával kapcsolatban.

A szabályozási kérdések között kiemelten szerepel az, hogy engedélyezik-e a jogtulajdonosok a zenék felhasználását az algoritmusok betanítására, illetve kapnak-e ezért kompenzációt. A TuneCore által megkérdezett zenészek fele hajlandó lenne engedélyt adni a gépi tanuláshoz, harmaduk pedig akár egy generatív MI betanításához is. Ugyanakkor ezeknek a zenészeknek a túlnyomó többsége fontosnak tartja az explicit engedélyezést, az anyagi kompenzációt, valamint azt is, hogy nyilvánosságra hozzák a betanításra használt zenék alkotóinak nevét, ezzel elismerve a hozzájárulásukat.

Ezeknek az eredményeknek a tükrében meglepő lehet, hogy az MI-vel kapcsolatos legfőbb félelem az, hogy az általa generált zenék leváltják az emberek által írottakat – 77%-an aggódnak emiatt; második helyen a plagizálás áll (61%).Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: