Befektetési társaság veheti meg a legnagyobb amerikai jogkezelőt, a BMI-t

Az Egyesült Államokban sok szempontból másként működik a szerzői jog, mint Európában. Fontos különbség például, hogy több közös szerzői jogkezelő is működik; a legnagyobb az 1939-ben alapított, mára több mint 1,3 millió szerzőt BMI, a második az 1914 óta működő ASCAP, de ezeken kívül még több szervezet (pl. a SESAC) is foglalkozik a szerzők jogdíjaival.

A BMI mindig is magáncégként működött, de ezen belül nonprofit formában; 2022 októberében jelentették be, hogy profitorientálttá alakulnak. A lépést azzal indokolták, hogy így olyan fejlesztési, befektetési lehetőségek nyílnak meg előttük, amelyek egy nonprofit társaság előtt zárva vannak.

Július végén pedig a BMI vezetője, Mike O’Neill egy belső – a Billboard által megszerzett – memóban megerősítette, hogy potenciális vevőkkel tárgyalnak. Először még 2022-ben mérte fel a Goldman Sachs a “stratégiai lehetőségeket” a vezetőség megbízásából, de ez akkor nem vezetett eladáshoz. “A modellváltás sikere” nyomán viszont csak tovább nőtt az érdeklődés. O’Neill akkor úgy fogalmazott, hogy “ha segíti a küldetésünket [a hatékony jogkezelést], akkor kötelességünk külső partnerekkel is megbeszéléseket folytatni.”

Ezután több, szerzőket képviselő szervezet írt egy levelet a BMI vezetésének. Úgy fogalmaztak, hogy a szerzői jogok birtokosaként, a BMI minden sikerének megalapozójaként joguk van megismerni a vezetés döntéseit és ezek hatását. Aggódtak, hogy a profitorientált működés nem vezet-e ahhoz, hogy a szerzőknek járó összegek kárára növeli a cég a bevételt; feltették a kérdést, hogy ha eladják a céget, akkor ebből anyagilag ki és hogyan részesedik majd.

Mike O’Neill szerint a profitorientált céggé alakulás sikerét igazolja, hogy az azóta történt két jogdíjfelosztás a cég eddigi történetének legnagyobbja volt. (Ezek mértékéről még nem hoztak nyilvánosságra információkat; azt lehet tudni, hogy 2021 és 2022 nyara közti évben, tehát még nonprofitként 1,573 milliárd jogdíjat szedett be a BMI, és ebből 1,471 milliárdot fizetett ki a jogtulajdonosoknak.) Emellett a vezető az ügyfélszolgálat és az online portál fejlesztésére hivatkozott, valamint biztosított mindenkit, hogy ha megveszik a céget, akkor csakis olyan vevő jöhet szóba, aki a szerzők érdekeit és anyagi sikerét tekinti prioritásnak.

A Billboard friss értesülései szerint a New Mountain Capital nevű magántőke-befektetési társaság veheti a BMI-t kb. 1,7 milliárd dollárért. A New Mountain Capital nem a magas kockázatú, inkább a “konzisztensen magas hozamú, értéknövelő” befektetésekre szakosodott, és egy ideje már keresték a lehetőséget egy zeneipari üzletre. Rajtuk kívül több más cég is érdeklődött a BMI iránt, köztük a Brookfield Asset Management is, amelynek Primary Wave nevű zenei befektetéskezelője jól ismert nagy összegű katalógus-felvásárlásairól.Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: