Kevesebb induló előadót támogat a Hangfoglaló, és nem mindenki ugyanazt az összeget kapja

Mint arról nyáron írtunk, az NKA Hangfoglaló Programja idén jelentős változásokkal írta ki az induló előadóknak szóló pályázatát.

Az egy-egy pályázó által igényelhető összeg már a Cseh Tamás Program idején is 2 millió forint volt, ez 2021-ben lett 2,5 millió, amivel párhuzamosan a teljes keretösszeg 40 millióról 50 millióra emelkedett. Jó ideje az volt a gyakorlat, hogy minden évben 20-20 előadó kapta meg a teljes 2, majd 2,5 milliós támogatást. Idén viszont egy-egy pályázó akár 4 millió forint támogatást is igényelhet, miközben a keretösszeg megmaradt 50 millió forintnak.

Rákérdeztünk a változás okára Cselőtei Lászlónál, a Hangfoglaló Kollégium elnökénél. Cselőtei ezt írta a Dal+Szerzőnek: “A kollégium az elmúlt évek tapasztalataiból kiindulva úgy látja, nem feltétlenül érdemes minden évben húsz új előadót támogatásban részesíteni. Ezt a változatlan pénzügyi keret sem teszi lehetővé, hiszen ugyan megemeltük az addigi 2 milliós előadónkénti összeget 2,5 millióra, de időközben ez a pénz is jelentősen inflálódott, nem lehet belőle már ugyanazt finanszírozni, mint akár az elmúlt esztendőben.”

A kollégium elnöke megerősítette azt is, amit a számok alapján sejteni lehet, hogy szakítanak azzal a gyakorlattal, hogy mindenki kvázi automatikusan ugyanannyi támogatást kap. “A kollégium valóban súlyoz majd. Minden szempontot figyelembe véve döntünk az egyes előadóknak adott összegekről” – írta Cselőtei László.

“Lehet, hogy idén kevesebben nyernek és nem mindenki ugyanazt az összeget kapja majd, de igyekszünk a lehető legmagasabb támogatást adni mindannyiuknak. Számunkra az a legfontosabb, hogy a nyertes előadók jó színvonalon, teljeskörűen képesek legyenek megvalósítani a pályázati célokat” – tette hozzá.Categories: Hírek

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: