Dal+Szerző Playlist #127: A nyár YouTube-slágerei

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus magyar zenéket bemutató sorozata.

Az aktuális playlistek meghallgathatók itt:

Spotify – YouTube

Az idei nyári YouTube-toplistákat két előadó uralta, akik együtt, külön és más vendégekkel együtt a nézettség jókora, precedens nélküli részét magukhoz vonzották – ők természetesen Azahriah és Desh. Rajtuk kívül mindösszesen négy előadónak sikerült legalább egy hétre bejuttatnia egy számát a top 5-be; a csúcs közelébe összesen 12 szám került, a maradék nyolcban mind szerepel Azahriah és/vagy Desh.

Az alábbi Playlist a YouTube Népszerű zeneszámok című listája alapján készült; ebbe nemcsak a hivatalos videók, hanem más, ugyanazt a zeneszámot tartalmazó feltöltések is beleszámítanak, így helyenként eltérés lehet a hivatalosan klipek számaihoz képest.

Azahriah: 3korty

Azahriah Memento című, április végén megjelent lemeze már tavasszal is aratott; a kiadványról a tavaszi listán a korábban kijött felvezető single, a szosziazi lett az első. Nyáron az album legnépszerűbb dala, a 3korty könnyedén megszerezte az első helyet, összesen 12 milliós nézettséggel a három hónap alatt. Ez a top 100-as listák teljes összesített nézettségeinek 5,6%-a.

Zene, szöveg: Baukó Attila. ISWC kód: T-317.730.061-3

Azahriah: Gát

A nyár második legnépszerűbb dala szintén a Mementón szerepel, a Gát 8,6 milliós nézettséggel érte el ezt a helyet. Azahriah különféle felállásokban megjelent számai együttvéve nyáron 64 milliós nézettséget szereztek, ami a top 100-as listák összesített, 217 milliós nézettségének 29,7%-a. Ugyanez az arány tavasszal kb. 25% volt.

Zene, szöveg: Baukó Attila. ISWC kód: T-317.730.973-4

Desh, Young Fly & KKevin: Rollin’

Desh és Young Fly Carpe Diem című EP-je július 21-én jelent meg, és a nyár ezután következő részében ez volt az egyetlen kiadvány, ami a Mementóval versenyezni tudott. Az EP öt számából mindössze egy volt, amelyik nem került be a top 5-be. (Egyébként kettőben Azahriah is vendégeskedik.) A felvezető single Rollin’ 8,4 milliós nézettséggel lett a nyár 3. legnépszerűbb YouTube-slágere.

Desh, Young Fly & Azahriah: Rampapapam (feat. Lord Panama)

A 4. helyen ismét Azahriah áll (introvertált dal), az ötödikre pedig a Desh-Young Fly-EP újabb dala került, 6,1 milliós nézettséggel. Desh különféle felállásokban megjelent dalai együttvéve 38 milliós hallgatottságot értek el, ami a top 100 összesített hallgatottságok 17%-a.

Zene, szöveg: Schüller Álmos, Molnár Attila, Baukó Attila, Tóth Kristóf. ISWC kód: T-320.053.681-4

Valmar: Playboy

A toplista 6. helye az első, ahol nem Azahriah vagy Desh található. Az Úristen elsöprő sikere óta több Valmar-szám is jól teljesített a YouTube-listákon; a tavaly ősszel megjelent Színvak mellett a Playboy ért el kiemelkedő nézettséget: nyáron 5,4 milliót.

Zene: Valkusz Milán Tamás. Szöveg: Marics Péter. ISWC kód: T-318.576.458-9

A 7. helyen a Follow The Flow Szélcsend című száma áll, ami tavasszal is ott volt a legsikeresebb dalok között (nyári nézettsége 4,5 millió), a 8. helyen Desh & Young Fly: Pakisztáni/popo (4 millió), a 9. helyen Azahriah: four moods (3,9 millió).

Bruno: Ördög Nórika

A Bruno x Spacc duó első nagyobb sikerét 2020-ban érte el, tavaly óta pedig fülledt és explicit dalokkal aratnak. A duóból Bruno szólószáma is ilyen; a klipben a címszereplő Ördög Nóra is megjelenik, és egy pofonnal fejezi ki, mi a véleménye a szövegről. 3,3 milliós nézettséggel a 10. helyet szerezte meg.

Filo & apu: seholse

A 11. helyre a seholse került, 3,2 milliós nézettséggel. Filo az elsők között volt, aki az újvonalas hiphopba a nemzetközi trendeket követve pop-punkos hatásokat hozott; ez az eddigi legnagyobb sikere. Mellette ByeAlex, aki két művésznevével és különféle felállásokban olyan nézettséget ért el a nyáron, amilyet már régóta nem: a top 100-as össznézettség 4,3%-át.

A Playlist meghallgatható a Spotify-on:

és a YouTube-on:Categories: Playlist

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: