A Hipgnosis egyik fele katalógusokat ad el a másik felének, de nem biztos, hogy ez megmenti a céget

Mint arról részletesen itt írtunk, a “dalok mint befektetési eszközök” elgondolást sikeresen bevezető, igen komoly katalógust felhalmozó Hipgnosis tőzsdei teljesítménye komoly csalódás sokak, például a cégvezetés számára is. Nyáron merült fel, hogy jogok eladásával szereznének egyrészt pénzt, másrészt ezzel jelezni is tudnák a piacnak, hogy magasabb a pénzügyi értéke az általuk kezelt daloknak, mint az a részvényárfolyamon látszik.

Nemrég kiderült, hogy valóban ehhez folyamodik a cégvezetés, de egy csavarral: a tőzsdén jegyzett Hipgnosis Songs Fund eszközkészletének kb. ötödét, vagyis 29 katalógust a Blackstone alapkezelő által finanszírozott Hipgnosis Songs Capitalnak adná el, 440 millió dollár értékben. Emellett egy harmadik félnek 25 millió dollár értékben eladnának 20 ezer dalt, amiknek jogai a Kobalt felvásárlásakor hozzájuk kerültek hozzájuk, de a Hipgnosis üzleti filozófiájához (örökzöld slágerek hatékony menedzselése) nem illenek.

A 29 katalógus között ott vannak például Shakira, Barry Manilow, Nelly, Rick James, RedOne és LA Reid dalai. Amennyiben 40 napon belül a Blackstone-énál jobb ajánlat érkezik, akkor harmadik fél szerezheti meg ezeket; de a Blackstone-nak ekkor is van lehetősége arra, hogy emelje a maga ajánlatát.

A tervek szerint a 465 millió dollár bevétel nagyobb részéből a tőzsdei Hipgnosis adósságait csökkentenék, kisebb részét pedig részvények visszavásárlására fordítaná a vezetés.

A cégvezetés javaslata legalábbis elsőre nem nyerte el a befektetők bizalmát. A bejelentése utáni egy hétben 12%-ot estek a Hipgnosis-részvények árai, és több kritikus cikk is megjelent mind a zeneipari (Billboard), mind az üzleti sajtóban (Financial Times). Az elemzők elégedetlenek például a tranzakció átláthatóságával, a portfólió értékelésének módszereivel, illetve megkérdőjelezik, hogy a mindkét (tőzsdei és a Blackstone által birtokolt) cég dalait közösen kezelő Hipgnosis Song Management vezetőinek anyagi érdekei valóban a tőzsdei cég legjobb menedzselése felé mutatnak-e.

A javasolt tranzakcióra a részvényeseknek is rá kell bólintaniuk. Ráadásul még idén esedékes az is, hogy a befektetők eldöntik, hogy egyáltalán tovább működjön-e a Hipgnosis Songs Fund, vagy felszámolják és eszközeit eladják. A várakozások szerint ez utóbbi esetben a Blackstone lehetne a felvásárló. Az elemzők szerint jelenleg úgy tűnik, hogy ennek a szavazásnak nyitott az eredménye, és nem kizárható a zeneipart az elmúlt években alaposan felforgató cég (egyik felének) felszámolása.Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d