A részvényesek túlnyomó többsége a Hipgnosis átalakítására szavazott

Mint arról többször írtunk, a katalógus-felvásárlási lázat elindító, a zeneipar egyik legismertebb arcává lett Merck Mercuriadis által vezetett Hipgnosis részvényei 2022 ősze óta nagyot estek. A vezetés azzal próbálta megállítani a folyamatot, hogy a tőzsdén jegyzett Hipgnosis Songs Fund 29 katalógusára ajánlatot tett a Blackstone alapkezelő által finanszírozott Hipgnosis Songs Capital. Mindkét cég dalait a Hipgnosis Song Management kezeli. (A részletekről lásd ezt a cikkünket.)

Már ezt a javaslatot is sokan kritikusan fogadták, aztán a cég újabb problémával nézett szembe: vissza kellett vonniuk egy tervezett osztalékfizetést, mert az amerikai Szerzői Jogdíj Bizottság által megemelt jogdíj visszamenőleges kifizetései alacsonyabbak lettek, mint azt előzetesen kiszámolták. Ezzel önmagán túlmutató probléma az, hogy jelentősen megerősítette azokat a hangokat, amelyek szerint a katalógus pénzügyi értékelése nem megfelelő módszertani alapokon nyugszik.

Október végén a törvényi előírásoknak megfelelően a részvényesek szavaztak arról, hogy a jelenlegi formájában tovább működjön-e a cég, mármint a kettő közül a tőzsdén jegyzett Hipgnosis Songs Fund. Még az előzetes várakozásoknál is magasabb, 83%-os lett a nemek aránya; a részvényesek a fent leírt eladásra is nemet mondtak. A vezetőség több tagjának szintén nem szavaztak bizalmat.

A következő lépés az, hogy hat hónapon belül a megújuló vezetésnek elő kell állnia egy javaslattal a cég átalakítására, átstrukturálására, vagy akár a felszámolására és a vagyontárgyak eladására.

Merck Mercuriadis a döntést úgy kommentálta, hogy a részvényesekkel való beszélgetések alapján konszenzus van abban, hogy hisznek a Hipgnosis által birtokolt “ikonikus portfolió” minőségében, de egyben változást is akarnak.

A Music Business Worldwide szakértője, Tim Ingham hosszú cikkben magyarázta el, hogy miért nem jelenti mindez azt, hogy maga Mercuriadis is távozik a Hipgnosistól. Lényegében arról van szó, hogy a cég alapító okiratában (ami még a befektetők megjelenése előtt született) olyan opció szerepel számára, hogy ha a Hipgnosis Song Managementtől a Hipgnosis Songs Fund el akarná venni a felvásárolt katalógusok menedzselésének jogait, akkor a HSM-nek (vagyis lényegében Mercuriadisnak) joga van felvásárolni ezt a portfoliót. A feltevések szerint a Blackstone alapkezelő, vagy akár egy major zeneműkiadó segíthetné őt ebben.

Ennek az opciónak az indoklása az, hogy azok a legendás szerzők, akik eladták a katalógusukat a Hipgnosisnak, ezt azért tették, mert garanciát kaptak arra, hogy Mercuriadis fogja kezelni ezeket, és (ahogy egy forrás fogalmazott) nem kerülhetnek “metaforikus gyermekeik”, vagyis a dalaik olyanok kezébe, akikben nem bíznak meg.

Tim Ingham szerint egyébként az események legvalószínűbb kimenetele az, hogy végül egy éven belül a Blackstone fogja felvásárolni a teljes tőzsdei céget, vagy annak portfolióját.Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d