Dal+Szerző Playlist #128: Music Hungary showcase

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus magyar zenéket bemutató sorozata.

Az aktuális playlistek meghallgathatók itt:

Spotify – YouTube

Harmadszorra rendeznek showcase fesztivált is a Music Hungary Konferenciához kapcsolódóan. A cél az, hogy „a hazai zenei színtér szakemberei és a legaktuálisabb magyar előadók találkozzanak, valamint szélesebb nyilvánosság is megismerhesse a fellépőket.” A fellépők közé öt egy nyílt pályázaton került be, a többieket egy nyolc fős kurátori csapat javasolta. A koncerteket november 7-én és 8-án, kedden és szerdán tartják különböző veszprémi klubokban; a részletes program itt található.

Sisi: Blaha

November végén adja majd ki első nagylemezét, de máris generációjának legizgalmasabb, leginkább egyéni hangú rapperei között tartják számon Sisit, aki több elismerést besöpört már a szakmától – köztük egy Junior Artisjus-díjat is.

The Anahit: akkoris

A Csányi Rita vezette zenekar elektronikus beütésű popdalai sokszor komoly témákat boncolgatnak. Több nemzetközi kollaboráció van már a háta mögött, dalszerző táborok rendszeres résztvevője.

Zene: Csányi Rita, Sashegyi Soma László, Kocsis Dániel. Szöveg: Csányi Rita. ISWC kód: T-321.322.755-1

Labek & Chrobak: Senkisem feat. Deva

Tánczenei ritmusok, folkos hatások, élő hangszerek – a folktronica duó világa nem áll távol Deváétól, ami nem csoda, hiszen az énekesnő élő zenekarában is játszanak.

Zene: Takács Dorina, Szallabek Balázs, Chrobák Adrián Márk. Szöveg: Chrobák Adrián Márk. ISWC kód: T-318.162.425-5

Lenkke_: Gödör

A Kikeltető tehetségkutató egyik felfedezettje a “merengős alterpopot” játszó, elektronikus eszközöket és furulyát is használó Lenkke_.

Co Lee: Olyan vagyok

A magyar hiphopban kivételnek számító, angol nyelvű szövegekkel indult Co Lee pályája, de idei bemutatkozó nagylemeze már magyar nyelvű, a műfaj sokféle megközelítését magabiztosan használó lemez.

Zene: Antal Levente. Szöveg: Halász Kolos. ISWC kód: T-315.957.287-5

Damara: Mi ez az egész?

Sokszínű (alterpop, szintirock, akár bossa nova) dalaiban a Damara a fiatal generáció problémáit dolgozza fel.

Antares: Too Bad

Az Antares alapvetően progresszív rockot játszik, amibe más műfajokat is belekever a poptól a funky-n át a jazzig. 2020-ban Junior Artisjus-díjat kaptak.

Zene: Pap Dávid, Dér Dávid, Kovács Botond István. Szöveg: Kolosai Ferenc Vilmos. ISWC kód: T-305.385.281-2

bongor: Oxigénhiány

A színészként is ismert bongor rapperként nem fél a tabutémáktól sem a politikától a szexen át a halálig, amiket sajátos, (ön)ironikus hangvétellel dolgoz fel.

Zene: Varga Tamás. Szöveg: Berta Csongor. ISWC kód: T-310.217.149-9

Noira: Pillow Talking feat. nameatmark

Rajcsányi Nóra soulból, R&B-ből táplálkozó zenéjét Gyarmati Fanny (Flanger Kids) állandó alkotótársával írja. Első albumára készül a Nagylemez Program támogatásával.

Zene: Gyarmati Fanny, Rajcsányi Nóra. Szöveg: Rajcsányi Nóra. ISWC kód: T-319.658.123-0

zip: Túl

A zip különleges színfolt a hazai hiphopban, hiszen a régisulis, jazzes alapokat zenekari felálással játsszák. Két nagylemezük jelent meg, a 2022-es Oda esetén külön az instrumentális alapokat is kiadták.

Zene: Zsótér Zita, Garami Samuel Miksa, Imrei Ariel, Márkos Albert, Pivarnyik Péter. Szöveg: Paizs Dávid. ISWC kód: T-318.360.799-6

Palágyi Ildikó: Pillangó

Palágyi Ildikó érzelmes, érzékeny dalai a jazzből is merítenek; zenekarában  Gyémánt Bálint, Bartók Vince és Szabó Dániel Ferenc játszik.

Zene, szöveg: Gyémánt Palágyi Ildikó. ISWC kód: T-308.743.480-4

Duckshell: Goool

A zenekar multikulturális tagsága igazi multikulturális bulizenét játszik – brazil, balkáni, jamaicai dallamok, hiphopos, punkos megoldások találkoznak dalaikban.

Zene: Perecz Árpád, Pecze Ádám, Báthori Benjámin, Bujdosó Áron, Lehoczki Ágoston, Koncsecskó Péter, Muzslai Benedikt, Muzslai Francisco. Szöveg: Muzslai Benedikt. ISWC kód: T-302.887.450-8

Maluridé: Shadows

A zenekar elektronikus art popot játszik, folkos, akár klasszikus dallamvezetésekkel, lírai, melankolikus hangulatokkal. Nemrég jelentették meg bemutatkozó albumukat.

ZORZ: Nem voltam bátor feat. Lidokami

A producer elektronikus zene harsány, basszusnehéz változataiból és a hyperpopból keveri ki sajátos hangzásvilágát. Saját EP-in kívül másoknak is készít alapokat (pl. ajsa luna, Lidokami).

Hakumba: Kaktusz

A több zenekar tagságából összeállt zenekar rendkívül sokszínű; ahogy ők mondták az év elején megjelent, bemutatkozó albumukról: “A lázadó tini-punktól kezdve a spiri varázslatokon át, a funky-ska-afrobeat fúzióktól és a gipsy-jazztől a trap-rapes népzenéig minden van ezen a lemezen.”

Hűvös: Süllyedős

Az alternatív pop-rockot játszó zenekar 2020-ban alakult, de már turnéztak a Blahalouisianával és felléptek számos fesztiválon. Első lemezük tavasszal jelent meg.

Zene: Kállay András, Mucsi Barna, Kormos Dénes István. Szöveg: Vidiczki Zsombor. ISWC kód: T-304.508.617-3

Juhász Zoli: Gyönyörű

A veszprémi énekes-dalszerző az Ancient Spaceships frontembere, de szólódalait is egyre nagyobb figyelem övezi. A Kispál És A Borz előzenekaraként léphetett fel a Budapest Parkban. (A Spotify-on nem található meg.)

Zene, szöveg: Juhász Zoltán. ISWC kód: T-317.937.122-9

Kale Lulugyi: Nem vagyok én milliomos

A zenekar az autentikus roma zenét magyar, felvidéki, székely népi dallamokkal, illetve világzenei, jazzes, valamint rockos felhangokkal hozza össze, ezzel is kifejezve célját: az emberek összekötését. (A Spotify-on nem található meg.)

kisbetűs ünnepnapok: Körhinta

Az igen fiatal zenekar az alternatív zene örökségét folytatja, de sok minden más is inspirálja őket ezen kívül a Beatlestől Beton.Hofiig.

Zene: Torda Barnabás, Gollob Márton, Kiss Konrád János, Velek Domonkos. Szöveg: Velek Domonkos. ISWC kód: T-315.095.478-8

NANANA: Timber

A posztpunkot játszó zenekar a napokban jelentette meg bemutatkozó EP-jét. Önjellemzésük szerint a dalaikra a szorongás és az energikusság kettőssége jellemző.

Zene, szöveg: Hosszú Levente, Cseh Dániel, Demeter András, Fülöp László, Timár Lotti Tamara. ISWC kód: T-316.180.624-8

iamyank: Rám égve talált a tűz

iamyank több mint egy évtizede van jelen a magyar zenei életben, az elektronikus tánczenétől a neoklasszikus ambienten át a posztmetalig nagyon sok mindent játszott már. A kíméletlen szembenézés és megbékélés albumaként leírható Láttam a jövőt meghalni 2022-ben a kritikusok egyik kedvenc magyar lemeze volt.

Zene, szöveg: Herold János. ISWC kód: T-318.996.838-1

Nular: Nestless

Csak a zenét hallgatva az ember nem hinné el, hogy ez egy ” egyszemélyes zenekar a jövőből”. Nular az ujjdobolás (finger drumming) mestere; előre felvett háttérsávok nélkül játszik progresszív metalt.

Zene, szöveg: Garamvölgyi Zsolt. ISWC kód: T-308.742.455-9

TÖRZS: Negyedik

A Törzs instrumentális posztrockot játszik, a műfajban nemzetközi szinten is ismert. Tükör című legutóbbi albumukat az Aggteleki-cseppkőbarlangban vették fel, kihasználva annak egyedülálló akusztikáját.

Zene: Lehoczky Zsombor, Balázs Soma Márton, Nyitray Dániel. ISWC kód: T-007.324.901-0

New Fossils: The River Can Not Go Back feat. Fekete-Kovács Kornél

Az utóbbi évek egyik látványos fejleménye, hogy a jazz és más könnyűzenei műfajok közötti határ átjárhatóbbá vált. A New Fossils tagjai a zenei élet elismert szereplői, akiket olyan zenekarokból ismerhetünk, mint a Mörk, a Deep Glaze, a MORDÁI vagy a LAIHO. Morotva Records néven saját kiadót is indítottak.

Zene: Szabó Dániel Ferenc. ISWC kód: T-317.787.331-9

konkoi: 33000 feet above sea level

A neoklasszikus zene kétféle megközelítése – a dalszerű és a meditatív-ambientes – egyaránt megjelenik konkoi billentyűs hangszereken komponált zenéjében.

Zene: Grócz Bence. ISWC kód: T-314.252.012-1

A Playlist meghallgatható a Spotify-on:

és a YouTube-on:



Categories: Playlist

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d