Nagy nemzetközi független szövetség elnökségébe jelölték a WMMD ügyvezetőjét

A független zenei világot összefogó zenei szervezetek közül az egyik legismertebb, a Merlin vezetőségébe jelölték a magyar WMMD ügyvezető igazgatóját, Sebestény-Gallasz Enikőt. (A WMMusicDistribution digitális terjesztéssel és más online szolgáltatásokkal foglalkozik; a cég tevékenységéről a magyar aggregátorokat bemutató cikkünkben lehet bőven olvasni.)

A Merlin alapvetően független kiadók és terjesztők online jogosításával foglalkozik. Ők kötik tehát a licencszerződéseket a digitális szolgáltatókkal, köztük a stream oldalakkal. A céget 2007-ben ugyanazért hozták létre, mint más hasonló, a függetleneket összefogó szervezeteket: ezek a kis cégek ugyanis külön-külön nem jelentenek a majorökkel azonos súlycsoportot, összefogva azonban már a zenei piac akkora részét teszik ki, hogy a tárgyalásokon komoly erővel bírnak. Így a Merlin kedvező jogdíjakat tud kialkudni a tagjai számára, valamint hozzáférést a platformok által fejlesztett új eszközökhöz (akár ezek béta teszteléséhez). Szakmai támogatást is nyújt, valamint a felhasználásokat, kifizetéseket, adatokat követő rendszert.

Mint a WMMD sajtóközleményében olvasható, Sebestény-Gallasz Enikő számos nemzetközi szakmai eseményen részt vett az elmúlt években, meghívott előadóként, kerekasztal-beszélgetések szereplőjeként. “Már tavaly elkezdődött erről egy beszélgetés, a vezetőségből többen is megkerestek, hogy szeretnék, ha én is csatlakoznék a boardhoz. Nagyon megtisztelő, hogy többen is érdemesnek tartanak arra, hogy a csapat tagja legyek – végül azért fogadtam el a felkérést, mert úgy érzem, elnökségi tagként még nagyobb rálátásom lehet az aktuális zeneipari trendekre és azokra a lehetőségekre, amiket a partnereinknek elérhetővé szeretnénk tenni” – olvasható a közleményben a nyilatkozata.

A Merlin vezetőségéről a tagság szavaz. Mint a honlapon olvasható, 5 tag jön az USA-ból és Kanadából, 5 Európából és Nagy-Britanniából, 5 más régiókból, és van még egy “rotáló” tag. A hamarosan leköszönő vezetőségben többek között a Beggars Group, a Secretly, a [PIAS], a Sub Pop, a !K7 és a Redeye vezetői ültek.

Kapcsolódó hír, hogy a WMMD a Klipszemlén bejelentette, hogy “2024-től egy komplex, klip- és kommunikációs támogatási alapot indítunk 15.000.000 Ft értékben, amelyre hazai független előadók pályázhatnak.” Az első támogatott meg is van: a Klipszemle Legjobb rendezés kategóriájában arany fokozatot nyert Dope Calypso.Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d