Site icon

Csökkentek a letöltések, nagyot nőtt a stream – itt vannak a számok

Aki kicsit is figyelte a zeneipari híreket 2014-ben, tudja, hogy a letöltések száma csökkent, a stream viszont nagyot nőtt. Most itt vannak az összesített adatok az Egyesült Államok és Nagy-Britannia piacáról, a Nielsen Soundscantől és a BPI-től.

A legnagyobb zenei piacon, az Amerikai Egyesült Államokban a letöltött albumok száma 9, a dalok száma 12 százalékkal csökkent az előzetes adatok szerint. Összesen 257 millió albumot adtak el, ennek 41 százaléka, 106,5 millió volt letöltés; 1,1 milliárd dalt vásároltak az amerikaiak. A stream viszont 54 százalékkal nőtt: a Nielsen adatai 164 milliárd lejátszást mutatnak, szemben az előző évi 1,26 milliárddal. 9,2 millió vinyl fogyott, 52 százalékkal több, mint előző évben. A standard átszámításokat alapul véve (10 letöltött szám = 1500 stream = 1 album megvásárlása) az összesített zenefogyasztás nem változott jelentősen.

Nagy-Britanniában, a digitális album eladása 9, a számok eladása 14,2 százalékkal csökkent; a CD-eladások visszaesése kisebb: 7,9 százalék. A brit stream szolgáltatóknál 14,8 millió számot játszottak le 2014-ben, ami majdnem kétszerese az előző évi 7,5 milliónak. A BPI a bevételeket is nyilvánosságra hozta. Eszerint az összesített bevétel (albumok + számok + stream) 1,03 milliárd font volt (420 milliárd forint), 1,6 százalékkal kevesebb az előző évinél. A streamből szerzett bevétel 65,1 százalékkal nőtt, 175 millió fontra.

Fontos megjegyezni, hogy a BPI adatai nem tartalmazzák a YouTube-lejátszásokat. A Nielsen ezeket számításba vette, viszont a Pandora, a Sirius XM és más hasonló, “nem interaktív” digitális szolgáltatásokat nem. A Billboard szerint a Pandora által kifizetett jogdíjak egy év alatt annyit nőttek, ami 16,3 millió albumeladás utáni jogdíjnak felel meg.

Az Egyesült Államokban vagy Taylor Swift: 1989-e, vagy a Jégvarázs 2013-ban megjelent filmzenéje volt a legnépszerűbb album – függően a számítási módszertől. Az énekesnő 3,66 millió lemezt adott el hazájában, míg a Disney-albumból 3,53 millió fogyott az évben. Azonban, mint közismert, Taylor Swift számos stream-szolgáltatótól visszavonta a lemezt, vagy éppen teljes katalógusát. Ha a streameket albumeladásokra számítjuk át, akkor a Jégvarázs 4,47 millió “egysége” megveri az 1989 4,4 millióját.

Exit mobile version