Csökkentek a letöltések, nagyot nőtt a stream – itt vannak a számok

Aki kicsit is figyelte a zeneipari híreket 2014-ben, tudja, hogy a letöltések száma csökkent, a stream viszont nagyot nőtt. Most itt vannak az összesített adatok az Egyesült Államok és Nagy-Britannia piacáról, a Nielsen Soundscantől és a BPI-től.

A legnagyobb zenei piacon, az Amerikai Egyesült Államokban a letöltött albumok száma 9, a dalok száma 12 százalékkal csökkent az előzetes adatok szerint. Összesen 257 millió albumot adtak el, ennek 41 százaléka, 106,5 millió volt letöltés; 1,1 milliárd dalt vásároltak az amerikaiak. A stream viszont 54 százalékkal nőtt: a Nielsen adatai 164 milliárd lejátszást mutatnak, szemben az előző évi 1,26 milliárddal. 9,2 millió vinyl fogyott, 52 százalékkal több, mint előző évben. A standard átszámításokat alapul véve (10 letöltött szám = 1500 stream = 1 album megvásárlása) az összesített zenefogyasztás nem változott jelentősen.

Nagy-Britanniában, a digitális album eladása 9, a számok eladása 14,2 százalékkal csökkent; a CD-eladások visszaesése kisebb: 7,9 százalék. A brit stream szolgáltatóknál 14,8 millió számot játszottak le 2014-ben, ami majdnem kétszerese az előző évi 7,5 milliónak. A BPI a bevételeket is nyilvánosságra hozta. Eszerint az összesített bevétel (albumok + számok + stream) 1,03 milliárd font volt (420 milliárd forint), 1,6 százalékkal kevesebb az előző évinél. A streamből szerzett bevétel 65,1 százalékkal nőtt, 175 millió fontra.

Fontos megjegyezni, hogy a BPI adatai nem tartalmazzák a YouTube-lejátszásokat. A Nielsen ezeket számításba vette, viszont a Pandora, a Sirius XM és más hasonló, “nem interaktív” digitális szolgáltatásokat nem. A Billboard szerint a Pandora által kifizetett jogdíjak egy év alatt annyit nőttek, ami 16,3 millió albumeladás utáni jogdíjnak felel meg.

Az Egyesült Államokban vagy Taylor Swift: 1989-e, vagy a Jégvarázs 2013-ban megjelent filmzenéje volt a legnépszerűbb album – függően a számítási módszertől. Az énekesnő 3,66 millió lemezt adott el hazájában, míg a Disney-albumból 3,53 millió fogyott az évben. Azonban, mint közismert, Taylor Swift számos stream-szolgáltatótól visszavonta a lemezt, vagy éppen teljes katalógusát. Ha a streameket albumeladásokra számítjuk át, akkor a Jégvarázs 4,47 millió “egysége” megveri az 1989 4,4 millióját.



Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading