Site icon

1,1 milliárd fiatalt fenyeget a halláskárosodás

A 12-35 éves korosztály majdnem fele nem biztonságos hangerőn hallgat zenét saját készülékén, és kb. 40% azok aránya, akik szórakozóhelyen (koncerten, bárban stb.) olyan hangerővel találkoznak, amely növeli a halláskárosodás kockázatát – írja az egészségügyi világszervezet, a WHO jelentésében, amelyet a magas és közepes jövedelmű országokban készített felmérésekre alapoz.

A veszélyeztetett fiatalok száma egyre nő, például az okostelefonok terjedése miatt. A veszély a hangerőtől, valamint az annak való kitettség időtartamától, gyakoriságától függ. Így például ártalmas nyolc órán keresztül a 85 decibel, de a 100 decibel már 15 perc után veszélyes lehet. Jelenleg 360 millió ember él a Földön, akik közepestől súlyosig terjedő halláskárosodással küzdenek; ezek egy része fertőzésre, genetikai okokra stb. vezethető vissza, de a világszervezet becslése szerint az esetek nagyjából fele elkerülhető lett volna.

Ezért a WHO a Make Listening Safe című kampányát. Az innen több nyelven is letölthető füzetek, plakátok nemcsak a veszélyre figyelmeztetnek, és arra, hogy a halláskárosodás visszafordíthatatlan, hanem tippeket is adnak. A zenehallgatóknak a hangerő csökkentését, a zenehallgatással töltött idő korlátozását ajánlják, füldugó használatát a nagyon hangos szórakozóhelyeken, illetve okostelefonokra olyan appok használatát, amelyek monitorozzák a hangerő veszélyességét. A szórakozóhelyek tulajdonosainak szintén korlátoznia kellene a hangerőt, füldugót felajánlani, vagy fület (is) pihentető “chill out” helyiségeket kialakítani. A törvényalkotóknak is volna dolguk, a megengedhető zajszintek korlátozásával, a szabályozás betartatásával.

Exit mobile version