Site icon

A BitTorrenttel együtt törné le az illegális letöltéseket az RIAA

Az Egyesült Államok kiadókat tömörítő szervezete, az RIAA “kalózkodás elleni” alelnöke, Brad Buckles együttműködést szorgalmazó levelet írt a BitTorrent cég vezetőjének, amelyről számos lap beszámolt, és maga a levél is felkerült ide.

Brad Buckles egyfelől Matt Mason, a BitTorrent tartalmakért felelős vezetőjének szavait idézi, miszerint a BitTorrent “nem támogatja a kalózkodást”, és aki jogsértésre használja az általuk kifejlesztett szoftvert, az rosszul használja. Ezzel szemben az RIAA a következő adatokat hozza: a becslések szerint a 2014-ben az Egyesült Államokban torrenttel letöltött, jogsértő tartalmak kb. háromnegyedét a BitTorrent kliensével töltötték le; a véletlenszerű mintavételezéssel kiválasztott torrentek 82,4 %-a “nagy valószínűséggel” jogsértő volt; az egyik legnépszerűbb torrentoldal 100 legnépszerűbb zenei torrentje közül 99 jogsértő volt.

Eszerint, írja Brad Buckles, ha a BitTorrent komolyan veszi a fenti szavakat, akkor a jelenleginél aktívabban fel kell lépnie a jogsértések ellen. Erre a következőt javasolja: dolgozzanak ki módszert az együttműködésre, amelynek keretében az RIAA rendszeres időközönként eljuttatja a BitTorrentnek a jogsértő torrentek adatait, a cég pedig “az információt arra használhatja, hogy szolgáltatásaiban megakadályozza a további jogsértéseket”. Továbbá szívesen ajánlanak további cégeket, amelyek a jogsértő torrentek azonosításával foglalkoznak.

A Billboard emlékeztet arra, hogy az RIAA alelnöke nemrég a hivatalos szoftverletöltő oldalt üzemeltető CNetnek is írt hasonló levelet, arra hivatkozva, hogy olyan szoftverek is találhatók náluk, amelyeket illegális letöltésre is használhatnak.

A “torrentezés” védelmezői rendszeresen arra hivatkoznak, hogy a torrent csak a fájlok megosztásának egy különösen hatékony, semleges technológiája. A BitTorrent ennél is tovább megy: hivatalos “kiadványokat” terjeszt és reklámoz, Bundles néven. Tavaly nagy figyelmet kapott, hogy Thom Yorke szólólemezét is így jelentette meg, ráadásul különleges módon fizetős formában. Korábban a Nine Inch Nails is használta a torrentet például arra, hogy nagy méretű hivatalos koncertfilmjét megossza a rajongókkal. A Bundles oldalon Slash, Moby, Diplo, az Atari Teenage Riot, a Public Enemy kiadványait is megtaláljuk. Valamint filmeket: nemrég a tudomány népszerűsítésével nevet szerzett Bill Nye osztotta meg itt a klímaváltozás elleni fellépést szorgalmazó filmjét. Korábban a BBC egy, a Doctor Who sorozathoz tartozó torrentet kínált, amelynek ingyenes és fizetős változata is volt.

Exit mobile version