Site icon

“Ezért a pénzért csináltam hülyét magamból?” Deadmau5 független lesz

Elhagyta a legnagyobb major kiadót, a Universal Music Groupot (illetve az ahhoz tartozó Astralwerkset) Deadmau5, az elektronikus tánczene (EDM) egyik legnagyobb sztárja, aki a Forbes szerint a 11. legjobban kereső DJ, éves becsült jövedelme 15 millió dollár (4,1 milliárd forint). Viszi magával Mau5trap nevű kiadóját is, amellyel több, ma már a legnagyobbak közé tartozó előadó karrierjének adott nagy lökést (Skrillex, Madeon).

Deadmau5, aki korábban is kifejezetten beszólogatós zenésznek számított – 2012-ben például nagy vihart kavart azzal, hogy a tánczenei fellépéseket “szimpla gombnyomogatásnak” titulálta -, a Billboardnak hosszan szapulta a major kiadókat, illetve a zeneipar “régi, begyöpösödött rendszerét”. A másik oldalról nem kívántak reagálni a kijelentéseire.

Deadmau5, vagyis Joel Zimmerman szerint a kiadók kizárólag a saját érdekeiket nézik, semmi mást. Átláthatatlanok a kifizetések, ráadásul tudta nélkül olyan válogatásokra adták el a zenéit, amelyekre ő nem szeretett volna felkerülni. “Nagyon szigorúan veszem, hogy milyen termékekhez adom a nevem, és néha úgy éreztem, bizonyos dolgokba kizárólag a pénz miatt vittek bele. Aztán amikor meglátod, hogy ebből mennyi jut neked, azt mondod: Hé, ezért a pénzért csináltam hülyét magamból? És egyáltalán: miért is kellett hülyét csinálnom magamból?” Szerinte a major kiadóknál nem értik az új technológiákat, csak ezt hiszik magukról, és ezért, na meg hülye belső szabályzataik miatt folyamatosan újabb és újabb lehetőségekről maradnak le.

Deadmau5 a globális digitális jogosító és zeneműkiadó szolgáltatáshoz, a Kobalthoz szerződött, és oda vitte – bővíteni kívánt – Mau5trap kiadóját is. Tele van ötletekkel, az új technológiák kihasználásával és a fejlődő piacok meghódításával kapcsolatban. Szerinte ugyanis nagyon fontos egy-egy új területen az elsőség – és a begyöpösödött, régi rendszerben ez nem lehetséges. Persze “lehet, hogy el fogok b***ni valamit, de legalább az én szabad döntésem lesz ennek az oka, és nem valaki másé, aki átvette tőlem ezt a felelősséget.”

Amúgy menedzsere szerint azzal együtt, hogy az Egyesült Államokban 1,2 millió albumot és 4,2 millió számot adott el, ez csak a negyedik legnagyobb Deadmau5 bevételei között. Ennél több jön be sorrendben a turnézásból, a merchandise-ból és a szponzori szerződésekből.

Exit mobile version